Hyppää sisältöön

Trampoliinivoimistelu

Kaksois- ja kolmoisvoltteja jopa kahdeksan metrin korkeudessa. Pyörimissuunta vaihtuu, korkealta tullaan alas tottuneesti ja valmiina ponnistamaan heti seuraavaan huimaan hyppyyn.

Trampoliinivoimistelu sopii kaikille!

Trampoliinivoimistelun voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Harjoittelu aloitetaan helpommista hypyistä ja taitojen karttuessa lisätään hyppyihin voltteja ja kierteitä. Trampoliinivoimistelijalle tärkeitä fyysisiä ominaisuuksia ovat muun muassa tasapaino, koordinaatio ja keskivartalon hallinta. Trampoliinivoimistelua voivat harrastaa kaikenikäiset ja -tasoiset, sillä oppimisessa edetään voimistelijan valmiuksien mukaan portaittain perusliikkeistä vaikeampiin voltteihin. Liikevalikoima on suuri, ja uutta opeteltavaa riittää jatkuvasti. Jos olet aina kulkenut enemmän pää pilvissä kuin jalat maassa, trampoliinivoimistelu saattaa olla sinun lajisi.

Trampoliinivoimistelu koostuu kolmesta alalajista, trampoliinista, tuplaminitrampoliinista ja tumblingista. Suomessa harjoittelu keskittyy pääasiassa kahteen ensimmäiseen.

Trampoliini

Trampoliinivoimistelun kilpailusuorituksessa voimistelija suorittaa kymmenen liikkeen katkeamattoman sarjan ponnistaen mahdollisimman korkealle suorakaiteen muotoiselta, noin 3×5 metrin kokoiselta trampoliinilta. Trampoliinille laskeudutaan joko vatsalle, selälle, istumaan tai jaloille, ja pyörimissuunnat vaihtelevat eteenpäin ja taaksepäin. 

Tuplaminitrampoliini

Tuplaminitrampoliinilla liikkeet tehdään juoksuvauhdista ja tullaan alas alastulomatolle mahdollisimman paikallaan. Yksi suoritus koostuu kahdesta peräkkäisestä, erilaisesta liikkeestä trampoliinilla. Ensimmäisen hypyn jälkeen tullaan trampoliinille alas ja ponnistetaan suoraan seuraavaan liikeeseen. 

Trampoliinivoimistelun harrastaminen

Trampoliinivoimistelua voi harrastelun ja merkkisuoritusten lisäksi harrastaa kilpalajina harraste- ja luokkakilpailuissa. Lisäksi kansallisista kilpailuista tärkeimmät ovat SM-kilpailut yksilötrampoliinilla, mutta nuorille järjestetään myös Ikäluokkamestaruuskilpailut Voimistelupäivillä vuosittain.

Kansainvälisiin arvokilpailuihin lähdetään maajoukkueen tai liiton edustusjoukkueen kanssa. Kansainvälisesti tärkeimpiä kilpailutapahtumia ovat Pohjoismaiden mestaruuskilpailut, EM-kilpailut, MM-kilpailut sekä nuorten kansainväliset ikäluokkakilpailut World Age Group Competition. Trampoliinivoimistelussa kilpaillaan myös olympialaisissa.

Uuden vuosituhannen olympialaji

Yhdysvaltalainen voimistelija ja sukeltaja George Nissen aloitti trampoliinivoimistelun kehittämisen 1920-luvulla rakentamalla trampoliinin autotalliinsa. Lajissa on kilpailtu 1940-luvulta lähtien. Suomeen trampoliinivoimistelu on tullut vuonna 2000, jolloin se oli myös ensimmäistä kertaa olympialajina.

Suomessa on kilpailtu Voimisteluliiton alaisissa trampoliinikilpailuissa myös 1900 –luvun puolella kansallisin säännöin. Sen jälkeen trampoliini unohtui liittotason kilpailutoiminnasta, kunnes World Games Lahti-tapahtumassa 1997 nähtiin ensimmäistä kertaa kansainvälisen tason trampoliinivoimistelua Suomessa. Kansainvälisten sääntöjen pohjalta luotiin kansallinen luokkakilpailujärjestelmä ja nykymuotoisena trampoliinivoimistelu lähti uuteen nousuun maassamme vuonna 2000. Sen jälkeen trampoliinivoimistelu on vakiinnuttanut asemansa Voimisteluliiton kilpalajina, ja sitä harrastetaan lisäksi laajasti harrastetrampoliinin eri muodoissa mm. omatoimisesti pihatrampoliineilla temppuillen.

Löydä lähin seura

Voimisteluseurat lähelläsi tarjoavat laadukkaita, edullisia ja monipuolisia tunteja voimistelun, tanssin ja ryhmäliikunnan parissa!

Löydä seura

Haku