Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Voimistelun ystäväkirja: Special Olympics rytminen voimistelu
21.09.2023

Voimistelun ystäväkirja: Special Olympics rytminen voimistelu

Kisakallion urheiluopiston palloilusalissa voimistelumatolla värikäs joukko urheilijoita tanssii Euroviisuhitti Cha Cha Cha:n tahtiin. Käynnissä on Special Olympics rytmisen voimistelun vuosittainen lajileiri.

Ystävyyttä leirillä ja sen ulkopuolella

Kisakallion leirille 26.-27.8. ovat osallistuneet Sanna Sepponen (45) sekä Veera Keronen (22). Sanna kuuluu SC Vantaan Uniikit-joukkueeseen ja Veera puolestaan voimistelee Tampereen Sisun Minetit Special -joukkueessa.

Vaikka Sanna asuu Helsingissä ja Veera Tampereella, ovat he löytäneet voimistelun kautta toisistaan hyvät ystävät.

”Meistä on tullut Veeran kanssa kavereita Pajulahdessa ja täällä Kisakalliossakin. Muuten pidetään yhteyttä WhatsApin kautta ja viestitellään”, kertoo Sanna.

Leireilyä vuodesta 2015

Special Olympics rytmisen voimistelun toiminta on alkanut Suomessa vuonna 2010. Ensimmäinen leiri lajin parissa toteutettiin vuonna 2015.

Lajissa järjestetään vuosittain Voimisteluliiton lajikohtainen leiri ja lisäksi urheilijat kokoontuvat myös Paralympiakomitean luotsaamalle monilajileirille.

Leireille voimistelijat kokoontuvat ympäri Suomen eri seuroista. Nämä yhteiset tapahtumat mahdollistavat uusien ystävyyksien syntymisen ja samalla vanhojen ystävysten jälleennäkemisen. 

Laji nousukiidossa

Tänä vuonna Special Olympics rytmisen voimistelun leirille osallistui ennätykselliset 60 henkilöä sisältäen urheilijoita, valmentajia sekä avustajia.

Vauhtia leiri-ilmoittautumiseen toi selvästi huikea menestys lajin maailmankisoissa 17.-21. kesäkuuta. Suomesta kilpailuihin osallistui neljä voimistelijaa, jotka toivat kotiin huikeat 17 mitalia.

Suomalaisvoimistelijat kuuluivat kilpailuissa Sisujengiksi kutsuttuun suomalaisurheilijoiden joukkoon. Saksan Berliinissä käydyt kilpailut olivat suomalaisittain huippumenestys, sillä mitaleja kertyi yhteensä 54, joista 23 oli kultaisia.

Suomalaisvoimistelijat nappasivat kesäkuun maailmankisoista yhteensä 17 mitalia. Kuva: Lauri Jaakkola/ Paralympiakomitea.

Yhteisöllisyyden voima

Voimisteluharrastus on sekä Sannalle että Veeralle erittäin tärkeä. Voimistelijoiden mielestä harrastuksessa parasta on valmentajat. Ja valmentajan mielestä taas voimistelijat – tässä yhteisössä ihmiset ovat kaiken keskiössä.

”Yhdessä tekeminen on se mistä tykätään tosi paljon”, kertoo valmentaja Mari Mieskonen.

Special Olympics rytminen voimistelu on yhteisö, jossa voimistelu kuuluu kaikille. Tämän allekirjoittaa myös leiriä seuraamassa ollut Voimisteluliiton erityisvoimistelun asiantuntija Sini Mattila.

”Usein voimisteluseuroissa saatetaan miettiä tarkat ikärajat ryhmiin. Joskus on hyvä ajatella boksin ulkopuolelta. Tälläkin leirillä nuorin voimistelija oli 8-vuotias ja vanhin 45-vuotias voimistelemassa yhdessä. Liikunnassa toimintaa voidaan aina eriyttää ja voimistelussa se osataan. Tämä leiri on siitä hyvä esimerkki.”

”Mari on mun mentori!”

Leirillä valmentajana toimi Mari Mieskonen, joka kuuluu myös Special Olympics -kehittämisryhmään toimien työryhmän puheenjohtajana. Hän on ehtinyt toimia lajin parissa jo vuosikymmenen ajan.

”Olin 2013 katsomassa voimistelukilpailuja ja siellä esiintyi USA:n Special Olympics -ryhmä. Sitä kautta innostuin perustamaan seuraani ryhmän.”

Ryhmän perustamisen jälkeen myös muissa seuroissa innostuttiin lajista ja leiritoiminta alkoi kehittyä. Nykyään Mari vastaakin lajin leiritoiminnasta.

Mari on myös voimistelijoille tuttu ja turvallinen kasvo. 

”Mari on mun mentori!” kertoo Sanna.

Mari Mieskonen on toiminut lajin parissa jo vuodesta 2015 lähtien. Kuva: Vilma Pekkala.

Onnistumisia ja itsensä ylittämistä

Kilpailut ja tapahtumat ovat voimistelijoille lajissa mieluisimpia asioita ja vuosien varrella mieleenpainuvia muistoja on kertynyt monia.

”Erityisesti on jäänyt mieleen se, kun sain Lillin kanssa saman pistemäärän kilpailuissa”, muistelee Sanna.

”Viime vuonna sain neljä mitalia kaikissa välineissä”, kertoo Veera.

Valmentaja Marin lempimuistoihin lukeutuu kaikki ryhmän kilpailutapahtumat.

”Siellä näkee tosi upeita onnistumisia. Jokainen voimistelija ylittää itsensä kaikella tekemisellä. Siellä nähdään ihan huippua tekemistä.”

Vinkki: Soveltavan voimistelun verkosto kokoontuu marraskuussa

Soveltavan voimistelun verkosto on avoin kaikille. Verkoston yhteinen tapaaminen järjestetään lauantaina 11. marraskuuta Tampereella Tesoman hyvinvointikeskuksen tiloissa (Tesomankatu 4) klo 10.00-14.30. 

Ilmoittaudu mukaan!

Special Olympics rytminen voimistelu

  • Rytminen voimistelu on urheilulaji, joka yhdistää elementtejä baletista, voimistelusta ja välineen käsittelystä.
  • Voimistelijat voivat kilpailla yksilönä tai ryhmissä (4–6 urheilijaa).
  • Rytminen voimistelu on ollut mukana Special Olympics -kilpailuissa vuodesta 1990.

Tutustu Special Olympics rytmisen voimistelun toimintaan tarkemmin.

Haku