Voimistelun ystäväkirja on juttusarja, jossa tutustutaan voimistelun moninaisiin ryhmiin, joilla liikkumisen ilo ja yhdessä tekeminen ovat toiminnan ydin.
Treenit aloitetaan lähes poikkeuksetta jalkapalloilulla ja lempiliike kautta aikojen on sivuvaaka. Millaisesta ryhmästä oikein on kysymys? Jyväskylän Naisvoimistelijoiden Kadonneet Pojat -joukkueesta tietenkin!
Kaikki lähti Peter Pan -joulunäytöksestä
Valmentaja Anna Hakasalo ja silloinen Jyväskylän Naisvoimistelijoiden toiminnanjohtaja Emmi Raitanen olivat jo Helsingin World Gymnaestradassa 2015 pohtineet, että seuralle tarvittaisiin miesvoimisteluryhmä – onhan voimistelupiireissä kansainvälisesti paljon enemmän mies- ja sekaryhmiä kuin Suomessa. Tuolloin asia jätettiin ajatuksen tasolle.
Seuran joulunäytöksen teemaksi samana vuonna oli valikoitunut Peter Pan. Tuolloin Anna ja Emmi totesivat, että on tullut oiva hetki perustaa miesvoimisteluryhmä esittämään näytökseen merirosvoja. Projektia alettiin kasaamaan hyvin salaisesti, jotta tämä olisi näytöksessä kaikille yllätys. Seuran tanssillisen voimistelun aikuisten joukkueen Ajattarien kautta lähdettiin etsimään kiinnostuneita miehiä mukaan. Ajattarien aviomiehistä ja voimisteluisistä koostuikin lopulta ryhmän perusta.
Ryhmä kokoontui lokakuussa 2015 ensimmäisen kerran salaisesti Vaajakosken liikuntahallin takakäytävällä ja teki suunnitelman. ”Merirosvot” voimistelivat debyyttinsä Jyväskylän Monitoimitalolla joulunäytöksessä 10.12.2015 ja siitä kaikki todella alkoi!
Joukkueella ei ollut aluksi nimeä ja näytöksessä he esiintyivät merirosvoina. Lopulta joukkueen nimeksi muodostui Kadonneet Pojat. Nimi sopii ryhmälle erinomaisesti sillä tarina kertoo, että kadonneet pojat eivät koskaan vanhene.
Voimistelevat merirosvot innoittivat mukaan
Kadonneet Pojat aloittivat toimintansa vuonna 2015 ja neljä alkuperäistä jäsentä voimistelee joukkueessa edelleen. Tällä hetkellä joukkueeseen kuuluu 9 jäsentä, joista yksi on 46-vuotias voimisteluisä Mikko Markkanen.
Tyttärensä voimistelua edellä mainittuun joulunäytökseen katsomaan tullut Mikko vakuuttui lavalla esiintyvistä merirosvoista. Tästä innostuneena hän päätti lähteä mukaan porukkaan.
Ainoa tausta voimisteluun hänellä oli vanhemman tyttären voimisteluharrastuksen aktiivinen seuraaminen, mutta nyt myös oma harrastus on vienyt mennessään.
”Harrastus on tuonut arkeen paljon yhteistä keskustelunaihetta oman tyttären kanssa, hienoja joukkuekavereita ja erittäin hyvän vastapainon työelämälle”, pohtii Mikko.
Hommat tehdään riittävän tosissaan, mutta ei ryppy otsassa
Jokainen treeni aloitetaan aina lyhyellä futiksella, eli KP-pallolla. Jalkapallo kulkee mukana myös kisoissa ja tapahtumissa.
”Ihme kyllä yhtäkään vammautumista ei ole vielä tässä lämmittelyssä sattunut, vaikka välillä peli muistuttaakin painia”, toteaa Mikko.
Myös valmentaja Anna kertoo jalkapallon olevan joukkueen intohimolaji. Sen lisäksi kuntosalitreeni joka toinen viikko on mieleinen.
”Voimistelun saralla pojat tykkäävät yleensä kaikesta, mutta “itsenäinen venyttely” näyttäytyy enemmän yhdessä istuskeluna”, summaa Anna huumorilla.
Joukkue on vuosien aikana hitsautunut yhteen ja valmentaja sekä joukkueen jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että joukkuehenki ja kova motivaatio ovat porukassa parasta.
”Hommat tehdään tosissaan, mutta ei ryppy otsassa”, toteaa Mikko.
Kun keski-ikäinen mies seisoo yhdellä jalalla, niin jostain syystä se herättää aina yleisön suosionosoituksiin.
Kadonneet Pojat harjoittelevat treenisalilla koreografioita ja ovat osallistuneet ahkerasti Lumo-kilpailuihin. Nykyään he ovat tapahtumassa jo tuttu näky, vaikka kilpailu-uran alkutaipaleella he herättivätkin välillä hämmennystä.
”Alkuaikoina saattoi käydä niin, että kisajärjestäjät olivat ehkä hieman hämmennyksissä, että mitä tehdä tälle miesjoukkueelle ja mihin ne laitetaan. Pukuhuoneeksi onkin valikoitunut kaikkea kivasta saunatilasta aina asfalttilämpäreeseen roskakatoksen takana.”
Joukkue tunnetaan aidosta eläytymisestä sekä näyttävistä tempuistaan.
”Lempiliikkeemme on sivuvaaka. Kun keski-ikäinen mies seisoo yhdellä jalalla, niin jostain syystä se herättää aina yleisön suosionosoituksiin. Ehkä nostot ja Aleksin heitot nousevat esiin toisena bravuurina.”
Ystävyyttä, rohkeutta ja rentoa meininkiä
Ryhmää valmentaa Anna Hakasalo, joka on luotsannut Kadonneita Poikia ensimmäisestä tapaamisesta saakka. Hänelle joukkue tarjoaa voimistelun lisäksi ystävyyttä.
”Näiltä miehiltä saan apua, tukea ja tsemppiä aina!”
Joukkue saa valmentaja Annalta kiitosta myös heidän periksiantamattomasta asenteestaan ja heittäytymiskyvystään.
”Pojat ovat tosi avoimia ideoille ja kokeiluille. He heittäytyvät rohkeasti vaikeiden sarjojen ja harjoitteiden pariin. Yleensä alkukauden “ei pystytä tähän” -ajatus vaihtuu kauden mittaan onnistumisen elämyksiin.”
Jypinkylästä Kanarialle
Annalle koreografioiden tekeminen juuri Kadonneille Pojille on erittäin mieluisaa. Joukkueelta ollaankin nähty kisa- ja esiintymislavoilla monenlaisia mukaansatempaavia kokonaisuuksia vuosien varrella.
”Pojat voivat toteuttaa todella mielenkiintoisia teemoja ohjelmissaan ja ohjelmien suunnittelu, luominen ja hiominen on minulle sydämen asia. Onnistuneimmat koreografiat ovat Jypinkylä, Boys Night Out ja Hollywood Hills. ”
Jypinkylä-ohjelma onkin muodostunut joukkueelle merkittäväksi koreografiaksi, sillä vuoden 2018 Gymnaestradassa joukkue palkittiin Gym for life -sarjan vuoden joukkueena tällä ohjelmalla. Tämän ansiosta he saivat kultaisen lipun ja pääsyn tapahtuman televisioitavaan Rock, rauha ja rakkaus -näytökseen esiintymään.
Kaupan päälle joukkue kutsuttiin esiintymään samana vuonna järjestettävään Blume-tapahtumaan Gran Canarialle. He esiintyivät samaisessa tapahtumassa myös viime vuonna 2022. Matkat ovatkin nousseet joukkueen lempimuistoiksi.
”Koko viikon retket Blume-tapahtumaan marraskuussa 2018 ja 2022 ovat hauskimpia yhteisiä muistoja: viikko auringossa treenaten, esiintyen ja viettäen paljon aikaa yhdessä joukkueena”, kuvailee Mikko reissuja.
Uudet kokemukset ja monipuolinen liikunta vetävät puoleensa
Kadonneet Pojat, usein myös lyhenteellä ”KP” tunnettu ryhmä on ehtinyt jo lähes kymmenen vuoden ajan voimistella yhdessä ja yllättävät aina uusilla idearikkailla ohjelmillaan. Uusimmalla ”Oopperan kummitus” -ohjelmallaan joukkue esiintyi maaliskuussa ensi kertaa tanssillisen voimistelun cup-kilpailuissa.
”Kyllä meille tärkeää on olla melko ainutlaatuisia. Me tehdään jotain erilaista. Joka kerta jotain uutta. Me tykätään siitä tunteesta, kun joku henkilö näkee meidän esityksen kisoissa ensimmäisen kerran ja tulee siitä meille kertomaan ja kiittelemään!”
Esiintyminen onkin yksi joukkueen vahvuuksista.
”Kyllä esiintyminen on tämän lajin suola ja joka kerta esiintymisen jälkifiilikset tuntuvat yhtä hienolta!”
Mikko kokee, että voimistelu on erinomainen harrastus, sillä se haastaa sopivalla tavalla niin fyysisesti kuin henkisestikin.
”Suosittelemme voimistelua kaikille! Aikuisena voi lähteä toki ihan alusta harrastamaan, mutta esimerkiksi aiempi liikuntatausta auttaa liikkeelle.”
Kadonneet Pojat kilpailevat ensi kertaa tanssillisen voimistelun mestaruuskilpailuissa lauantaina 22.4.2023 Vantaan Energia-Areenalla.