Olisi hienoa, jos voisimme mennä kahdesta asiasta takuuseen: urheilullisuudesta ja kaverien saamisesta tunneilla.
Olen työssäni päässyt seuraamaan valmennustoimintaa eri-ikäisten tunneille monessa seurassa ja tullut siihen tulokseen, että seurat tekevät paljon hyvää. Vanhempana toivon juuri näitä asioita: harrastus tuo lapselle liikettä ja sosiaalista pääomaa.
Lasten liikuntasuositusten mukaan jokaisena päivänä tulisi liikkua sykettä nostattavasti. Lasten liikunnallisissa pihaleikeissä- ja peleissä syke nousee usein huomaamatta, mutta miten tilanne on meillä saleilla? Liikutaanko siellä riittävästi? Hyvänä sääntönä on pidetty ohjetta, että tunnilla tulisi aina olla 80 % liikettä. Hyvät lajitaidot vaativat pohjalle urheilullisuutta: hyvää kuntoa ja riittäviä fyysisiä ominaisuuksia sekä monipuolisia liikuntataitoja ja liikemalleja.
Lapset mukaan suunnitteluun
Kävin pyynnöstä havainnoimassa ja arvioimassa 90 minuutin voimistelutuntia, josta lopulta vain 55 minuuttia täyttyi liikkeestä. Muu aika meni jonottamiseen, vuoron odottamiseen, ohjeiden antamiseen ja palautteen kuulemiseen. Vuorovaikutus tunneilla on tärkeää, mutta sen rinnalla on tärkeää riittävä ja tehokas liikkuminen.
Puhuimme tunnin jälkeen valmentajan kanssa keinoista, joilla tuntia voi aktivoida. Paras oivallus oli, että otimme 11-vuotiaat lapset pohtimaan kanssamme asiaa. Syntyi heidän innovoimia lisäpisteharjoitteita sekä pariliikkeitä, joita lisättiin tunnille. Lisäksi otettiin tavoitteeksi, että lapset pitävät huolta siitä, että syke nousee joka tunnilla.
Voimistelijat tutustuivat lasten liikuntasuosituksiin yhdessä ja suunnittelivat sen pohjalta myös vinkkejä vapaa-ajan toiminnan aktivointiin. He kehittelivät kesäksi liikuntahaastepelin, josta saa pisteitä lajien ja keston sekä tehokkuuden mukaan. Juoksuminuuteista sai enemmän pisteitä kuin tikanheitosta mökillä ja uinnista enemmän kuin vedessä lillumisesta.
Tällaiset lapsia osallistavista innovaatioista pitäisi saada palkinto, sillä näissä malleissa toteutuu moni hieno asia. Lapset tuodaan tiedon äärelle ja he pääsevät itse vaikuttamaan harjoittelun suunnitteluun ja toteutukseen, minkä on tutkittu lisäävän motivaatiota. Lisäksi se, että saadaan lapset innostumaan monilajisesta- ja monipuolisesta tekemisestä, on arvokasta omassa lajissa kehittymisen kannalta sekä liikunnalliseen elämäntapaan kasvamisessa.
Kaveritakuu toinen toiminnan helmi
Jos voit liikunnallisuustakuun lisäksi vielä lisätä kaveritakuun, on henkseleiden paukuttelun aika. Sillä nyt on toiminnan tavoitteisiin löydetty kaksi aivan helmeä ja niistä kannattaa pitää kiinni.
Lasten harrastamisessa yksi suurin syy lähteä toimintaan mukaan on kaverit. Siksi kaveritoiminnasta on syytä pitää kiinni ja antaa lasten kaveerata tunnilla ja huolehtia hyvästä ryhmäytymisestä. Ei vain kauden alussa, vaan läpi kauden.
Kaveritakuun antaminen vaatii ohjaajalta taitoa ryhmäyttää, teettää pari- ja ryhmäharjoitteita, harjoituttaa palautteen antoa kaverien kesken sekä osallisuuden mahdollistamista. Mitä enemmän saamme tunnetta, että asioita tehdään yhdessä, sen enemmän se sitouttaa lapsia toimintaan.
Valmentajalta tämä vaatii heittäytymistä toimintaan. Lasten valmennus on kokonaisvaltaista ja kuluttavaa. Koko treenin pitää jaksaa kannustaa, auttaa ponnistelemaan eteenpäin ja havainnoida ryhmää ja ilmapiiriä sekä antaa onnistumisia tukevaa palautetta. Ei ole mikään helppo juttu. Mutta jos näin teet, voisitko antaa ensin syksyn toiminnasta myös kaveritakuun?
Hyvää kesää kaikille ohjaajille, valmentajille, seuratoimijoille ja muille lajin parissa toimiville. Ollaan ylpeitä siitä, että toiminnassa on paljon hyvää ja olemme osaavia sekä pystymme kehittymään. Pieniä ja suuria askelia lasten linjauksen osalta on marssittu menemään nyt puoli vuotta. Suunta on hyvä, perillä ei vielä olla, mutta matkanteko on se, mikä on mielekästä ja merkityksellistä. Kiitos sinulle ensimmäisestä etapista.
Lasten liikunnan päällikkö, Liisa Lappalainen