Mitä on vastuullinen liikkuvuusharjoittelu? Miltä venyttelyn pitäisi voimistelijasta tuntua? Mitä venyttäessä tapahtuu? Saako venytys sattua tai saako valmentaja painaa voimistelijaa?
Voimisteluliitto on kerännyt tutkimustietoa liikkuvuusharjoittelusta ja julkaissut tutkimustuloksista yhteenvetävän raportin. Raportti kokonaisuudessaan on julkaistu Terve Voimistelija -nettisivuilla ja pääset lukemaan sen tästä. Tutkimustiedon kerääminen syntyi tarpeesta vastata yleisimpiin kysymyksiin liikkuvuudesta, venyttelystä, liikkuvuuden harjoittamisesta sekä venytykseen liittyvästä kivusta ja venytyksen avustamisesta. Tämä yhteenveto on tarkoitettu ensisijaisesti lisäämään valmentajien osaamista ja ymmärrystä liikkuvuusharjoittelusta, siihen liittyvästä terminologiasta ja fysiologiasta.
Raportin yhteenvetona voidaan todeta:
-Liikkuvuutta määrittävät useat tekijät, joista yhtenä tärkeimmistä nykytiedon valossa on hermoston rooli. Liikkuvuusharjoittelu ja venyttely aiheuttavat neuraalista adaptaatiota, jossa hermosto sopeutuu liikkuvuuteen.
-Opettele ja opeta kuulostelemaan tuntemuksia venytyksen aikana. Venytyksen ei tulisi aiheuttaa kipua. Matalatehoiset venytykset tuottavat samoja tai parempia tuloksia liikkuvuuden lisäämiseksi, kuin kovatehoiset venytykset.
-Käytä liikkuvuutta usein ja haasta harvoin.
-Voimistelijoilla tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että dynaamisia, lyhyitä venytyksiä (max. 30sek) sisältävä alkulämmittely lisää liikkuvuutta sekä säilyttää voimistelussa tarvittavia fyysisiä ominaisuuksia selkeästi passiivisia, staattisia venytyksiä paremmin.
-Passiiviset, staattiset venytykset aiheuttavat lihasten rentoutumista ja sitä kautta nivelen hallinnan vaikeutumista sekä voimantuoton heikkenemistä. Siksi tällaista venyttelyä tulisi tehdä harvemmin.
-Liikkuvuus on yksilöllistä, joten liikkuvuusharjoittelunkin tulee olla yksilöllistä.
-Avustamista suositellaan käytettäväksi liikkeiden ohjaamiseen. Mikäli venytyksessä käytetään avustamista, kommunikaatio avustajan ja avustettavan välillä tulee säilyä koko ajan.
Tutkimusyhteenvedon kirjoittajat Sannakaisa Vastamäki, Johanna Osmala ja Aino Pitkänen kuuluvat Voimisteluliiton asettamaan fysioterapia-asiantuntijaryhmään.
Terve voimistelija -teemaviikkoa vietetään tällä viikolla (22.-26.3.2021) ja vastuullisesta ja tutkimustietoon pohjautuvasta liikkuvuusharjoittelusta keskustellaan Johanna Osmalan kanssa perjantaina 26.3.2021 klo 15-15.30 Voimistelun IG-kanavalla (@voimistelu). Lue Terve Voimistelija -viikosta tästä.