Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Turvallinen arki auttaa lapsia myös epätietoisuuden keskellä
01.03.2022

Turvallinen arki auttaa lapsia myös epätietoisuuden keskellä

Lapsia leikkimässä voimistelutelineillä

Venäjän yksipuolinen hyökkäys Ukrainaan on koskettanut ja järkyttänyt koko maailmaa. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat hyökkäys vallitsevaa demokratiakäsitystä, ihmisoikeuksia, lapsen oikeuksia sekä koko avointa yhteiskuntaa vastaan.

Suomen laaja ja monikulttuurinen voimisteluyhteisö on avoimesti huolissaan Ukrainan kansan puolesta. Nyt heränneet tunteet aiheuttavat huolen lisäksi myös epätietoisuutta siitä, miten tilanteessa tulisi toimia. Voimmeko jatkaa omaa arkea, harrastuksia yms. samaan aikaan kun ukrainalaiset kärsivät kohtuuttomista sotatoimista.

Turvallinen arki voimistelusaleilla

Voimistelu kuuluu aivan jokaiselle ja Voimisteluliitto tekee jatkuvasti työtä vastuullisen ja turvallisen harrastamisen eteen. Ihmisoikeudet, lapsen oikeudet sekä vastuullinen ohjaus- ja valmennustoiminta ovat liiton tukipilareita. Turvallista harrastamista voidaan kutsua syystäkin lasten voimistelun kulmakiveksi.

Suomessa asuu, harrastaa, kilpailee ja valmentaa sekä ohjaa voimistelua ukrainalais-, valkovenäläis- ja venäläistaustaisia lapsia, nuoria ja aikuisia. Voimisteluliitto haluaa alleviivata, että voimistelusaleille, treeneihin ja leireille ovat tervetulleita aivan kaikki, vallitsevasta humanitäärisestä kriisistä huolimatta. Muiden ei tarvitse ottaa vastuuta tai syyllisyyttä Venäjän Ukrainaan kohdistamista sotatoimista.

”Meillä aikuisilla on vastuu ja velvollisuus huolehtia, että kaikilla lapsilla on turvallinen olo jatkaa harrastustaan seuroissa ja osallistua toimintaan normaalisti. Tutut rutiinit ja turvalliset aikuiset voivat olla nyt mitä parhaimmat voimavarat lasten ja nuorten arjessa”, toteaa lasten ja nuorten voimistelun kehittäjä Satu Åkerlund.

Harrastus ja arjen rutiineista kiinnipitäminen voi helpottaa lasten ja nuorten pelkoa ja ahdistusta tässä epävarmassa maailmantilanteessa. Lapset ja nuoret ovat täysin syyttömiä sotaan. He ovat tämän sodan viattomia uhreja, sivustakärsijöitä ympäri maailmaa.

”On myös lapsen edun mukaista, että mahdollisesti häntä valmentavilla aikuisilla arki ja valmennustyö voivat jatkua normaalisti”, painottaa Åkerlund.

Asiantuntijoiden mukaan lasten ja nuorten kannattaa pitää arjessa kiinni turvallisista arkirutiineista ja koulun ohella tuttu harrastus ja ystävät sekä kaverit voivat tuoda lapselle turvaa.  Harrastusten tehtävä tässä vallitsevassa kriisitilanteessa on ylläpitää arjen rutiineja sekä ja kiinnittää lapset ja nuoret tavalliseen ja turvalliseen arkeen.

Lapsi uutistulvassa kesken harrastusarjen

Lapsia ja nuoria ei voi eikä kannata pitää uutispimennossa, mutta asiaa on hyvä käsitellä heidän kanssaan ikätasoon sopivalla tavalla. Lasten pelot voivat käsittelemättöminä purkautua kiusaamisena tai rasistisena käytöksenä toisia lapsia kohtaan. Kaikkia lapsia tulee suojata ja suojella. On kuitenkin hyvä muistaa, että harrastuksissa ohjaajien ja valmentajien osaamisen keskiössä eivät ole tällaiset asiat. Älä ota kantaa asioihin, joihin sinulla ei ole kattavaa näkemystä, vaan keskity vain asioihin, joita lapsi mahdollisesti tuo harjoituksissaan esille. Pyri kuuntelemaan ja tarjoamaan turvaa sekä ennaltaehkäisemään kiusaamista.

  1. Anna lapselle mahdollisuus kertoa tuntemuksistaan harjoituksissa.
  2. Älä puhu vallitsevasta tilanteesta muiden ohjaajien kanssa kesken tunnin. Mitä pienemmät lapset, sitä enemmän on syytä suojella heitä kriisiuutisilta. Pitäydytään siis salitunnelmassa koko porukka.
  3. Jos voimistelija puhuu sinulle häntä huolestuttavista asioista, painota, että on paljon aikuisia, jotka pyrkivät ratkomaan tilannetta painottaen, että on kaikkien etu, jotta konflikti ei laajene. Luo toiveikkuutta, että hyvinvoinnin eteen tehdään jatkuvasti töitä.
  4. Tuo esille lapsen arjen hyviä asioita ja kuinka voitte yhdessä jatkaa tutussa arjessa. Kriisin etäisyys ei uhkaa hänen arkeaan nyt.
  5. Seuratoimija: muista, että nuoria ohjaajia voi ahdistaa vallitseva tilanne (ensin korona, nyt konflikti) – tarjoa mahdollisuutta keskustelulle ja voimaantumiselle. Pyrkikää etsimään asioita, jotka ovat arjessa hyvin ja kuinka arvokasta on, että ohjaajat tukevat lasten arkea tällaisella hetkellä, kun arki on epävarmaa ja elämämme muutoksessa.

Pidetään yhdessä lapsista nuorista huolta. #westandwithukraine

Kokosimme tähän vinkkejä, joita myös seurat ja seuratoimijat voivat hyödyntää omassa työssään ja asian käsittelyssä lasten ja nuorten kanssa:

Voit tukea sodan uhreja:

Lähteet: mll.fipunainenristi.fi ja mieli.fi, opetushallitus.fi

Haku