Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Tuomitsemme kaiken epäasiallisen käytöksen voimistelussa
08.12.2022

Tuomitsemme kaiken epäasiallisen käytöksen voimistelussa

1990- ja 2000-luvuilla rytmisen voimistelun maajoukkueessa Suomea edustaneet ja kansallisella kilpatasolla harrastaneet entiset voimistelijat ovat julkaisseet avoimen kirjeen, jossa he kertovat omista kokemuksistaan.

Voimisteluliitto tuomitsee kaiken epäasiallisen käytöksen voimistelussa.  

”Arvostan entisten urheilijoiden rohkeutta. Keskustelua tarvitaan, jotta työstämämme valmennuskulttuurin muutos toteutuu. Olen pahoillani, että tällaista on jouduttu kokemaan voimistelussa”, toteaa toiminnanjohtaja Maria Laakso.

”On ikävä kuulla rytmisen voimistelun huonosta lajikulttuurista jo runsaan 30 vuoden takaa ja kokemistanne terveyshaitoista. Mikään urheilu ei ole sen arvoista ja varsinkaan, kun metodit kohdistuvat alaikäisiin urheilijoihin. Urheilun pitäisi tuottaa positiivisia kokemuksia ja muistoja, mutta osaltanne on käynyt toisin päin. Muutoksen täytyy lähteä lajin sisältä. Pelon ja vaikenemisen kulttuurista on päästävä eroon, ongelmista on puhuttava avoimesti. Entisten maajoukkueurheilijoiden julkiset kertomukset on rohkea teko ja sen pitäisi herättää kaikki lajin parissa työskentelevät miettimään tapoja luoda henkisesti ja fyysisesti turvallinen toimintaympäristö kaikille voimistelijoille”, sanoo puheenjohtaja Kaisa Vikkula.

Olemme tunnistaneet rytmisen voimistelun parissa vaadittavan kulttuurinmuutoksen tarpeen ja systemaattisesti työskennelleet vastuullisemman lajikulttuurin eteen jo pitkään.

Kulttuurinmuutoksessa avoin vuorovaikutus ja turvallisen toimintaympäristön toteutuminen on jokaisen toimijan tehtävä. Voimisteluliitto on kouluttanut erityisesti maajoukkuevalmentajia vuorovaikutuksesta ja vastuullisuudesta ja edellyttää kaikilta valmentajilta neljän eri vastuullisuuskoulutuksien suorittamista. Valmentajille ja kouluttajille suunnattuihin Voimisteluliiton vastuullisuuskoulutuksiin on osallistunut yhteensä yli 400 toimijaa, Vastuullisen valmentajan verkkokurssin on suorittanut yli 700 voimisteluvalmentajaa ja Et ole yksin -verkkokoulutuksen yli 3000 voimistelutoimijaa. Lisäksi tuomareiden vastuullisuuskoulutuksen on suorittanut yli 400 tuomaria. Lisäksi kaikkeen valmentajien peruskoulutukseen sisältyy turvalliseen toimintaympäristöön liittyviä teemoja; tätä kautta tavoitetaan vuosittain 3000–4000 valmentajaa/ohjaajaa.

”On selvää, että tätä työtä on jatkettava entistä vahvemmin”, Maria Laakso painottaa.

Lisäämme toimenpiteitä, joilla vauhditamme rytmisen voimistelun valmennuskulttuurinmuutosta:

  • Rytmisen voimistelun lajikulttuurin kehittämiseksi käynnistetään erityisprosessi kaikilla toiminnan tasoilla ja urheilijan polun vaiheissa. Siihen kutsutaan mukaan seurat, maajoukkue, maajoukkueen valmentajat sekä asiantuntijatiimi, tuomarit ja lajin toimijat. Kulttuurinmuutos on systemaattinen ja jatkuva prosessi, jonka eteen määrätietoinen työ voimistelussa jatkuu entistä voimallisemmin.
  • Rytmisen voimistelun maajoukkuetoimintaan rakennetaan myös toiminnan kehittämisen prosessi ja tähän prosessiin tarkistuspisteet, jolloin toimintakulttuurin muutosta analysoidaan yhdessä Olympiakomitean huippu-urheilu-yksikön ja Urhean kanssa.
  • Voimistelun lisenssiurheilijoiden lajikulttuuritutkimuksen seurantatutkimus on käynnistä. Suoritetaan vertailu edelliseen kyselyyn, joka tehtiin 2018 ja vertailun sekä tulosten pohjalta valitaan valmennuskulttuurin muutoksen kehittämiskohteet vuosille 2023–2026 sekä yhteisesti koko voimistelun osalta että lajikohtaisesti.

 

Lisäksi tulemme edistämään asiaa muun muassa:

Teemme selkeät säännöt, joilla linjaamme entistä konkreettisemmin siitä, miten kehorauhaa turvataan valmennuksessa. Osana sääntöjen toteuttamista, pidämme aiheesta koulutuksen ohjaajille ja valmentajille alkuvuonna 2023.

Olemme liittyneet urheilun yhteiseen vakavien eettisten rikkomusten keskitettyyn kurinpitoon. Teemme omiin kurinpitosääntöihin muutosehdotuksen maaliskuussa pidettävään sääntömääräiseen kokoukseen.  Muutosten tavoitteena on tehostaa kurinpitoprosessien käsittelyä.

Viemme vahvasti eteenpäin vastuullisen valmennuksen, turvallisen toimintaympäristön ja lasten oikeuksien linjauksia valmennuskulttuurin muuttamiseksi. Osallistamme ja sitoutamme valmentajat lisäämään osaamistaan vastuullisuusasioissa.

Hyödynnämme kulttuurinmuutoksen toimenpiteissä Taloustutkimuksen marraskuussa 2022 tekemän valmennuskulttuuritutkimuksen tuloksia.

Olemme haastaneet jokaisen jäsenseuramme ottamaan käyttöön seuran oman vastuullisuusohjelman. Koulutamme ja tuemme seuroja tässä työssä.

 

Lisätietoja:

Maria Laakso

toiminnanjohtaja

puh. 050 562 6226

maria.laakso@voimistelu.fi

 

 

 

 

Haku