TIMO NUOTIO ON POISSA
Liikunnanohjaaja Timo Nuotio nukkui pois 13. kesäkuuta 2022 kotisängyssään Helsingissä 79-vuotiaana. Hän oli syntynyt Turussa 12. tammikuuta 1943.
Nuotion kasvattajaseura oli Turun Urheiluliitto, jonka riveissä hän voimisteli Simo Sappisen johdolla. ”Ensimmäinen tärkeä kisa, johon osallistuin, oli Suomen Voimistelupäivät Kankaanpäässä vuonna 1954. Itse kisoissa en pärjännyt, mutta opin reissulla merimiesvoltin”. Näin on Timo todennut uransa alkuvaiheita.
Timo kehittyi voimistelijana lujaa vauhtia. Maanantaina 15.huhtikuuta 1957 Turun Sanomat kirjoitti: ”Turun Urheiluliitto kolmannen kerran nuorten voimistelucupin voittaja. Toiseksi sijoittunut Timo Nuotio suoritti erinomaisen kilpailun, josta erikoismaininnan ansaitsee loistava vapaaliike sekä rekillä ikään kuin sivumennen tehty ”tuplavoltti”.
Lahjakas kilpavoimistelija pääsi nuorten sarjoissa aina SM-mitaleille asti. Sappisen ”koulussa” Timo oppi myös taitavaksi valmentajaksi.
Timo Nuotion tie kulki 1970-luvulla Suomen Voimisteluliiton eri tehtäviin: koulutusohjaajaksi, toiminnanjohtajaksi sekä valmennus- ja koulutuspäälliköksi. Miesten telinevoimistelun lajipäällikkönä hän oli pitkään 1980-luvulla. Hän toimi myös naisten telinevoimistelun EM-kisojen kilpailujohtajana vuonna 1985.
Timo oli perustamassa vuonna 1978 espoolaista voimistelulajien erikoisseuraa Espoon Telinetaitureita. Tästä seuratyöstä tuli merkittävä osa hänen elämäntyöstään. Hän valmensi sekä harrastelijoita että huippuvoimistelijoita, joiden joukossa oli muun muassa EM-hopeaa rekillä saavuttanut Jari Mönkkönen.
Timo Nuotio toimi miesten telinevoimistelun arvostelutuomarina yli 50 vuoden ajan. Vuonna 2020 Kansainvälinen Voimisteluliitto myönsi hänelle Honorary Judge`s -tunnustuksen. Timo oli toiminut tuolloin kansainvälisenä arvostelutuomarina yhtäjaksoisesti 12 olympiadin (48 vuotta) ajan. Tuomariuran pituutta pidetään epävirallisena maailmanennätyksenä.
Timo suhtautui voimisteluun intohimoisesti. Hän teki voimistelijoiden eteen kaikkensa. Sammumattomasta innostuksesta kertoo, että hän valmensi ja toimi arvostelutuomarina viimeiseen elinpäiväänsä asti. Erkki Vuori toteaa, että Timo oli ”voimistelun elävä tietopankki”.
Liikunnan ja urheilun ohella Timo Nuotio seurasi taiteen eri alueita. Tämän kiinnostuksen hän oli saanut perintönä vanhemmiltaan. Hän luki paljon, soitti pianoa, lauloikin joskus ja rakasti matkustamista. Matkoillaan Nuotio merkitsi taskukokoiseen muistikirjaansa kaikki tekemisensä ja rahankäyttönsä. Kun yksi matka oli tehty, toinen oli jo suunnitteilla.
Marjo Kuusela tuo esiin Timon hienon rytmitajun. ”Oikean rytmin ymmärtäminen on voimistelussa tärkeää. Rytmin ymmärtäminen ja siihen ohjaaminen, musikaalisuuden olemus liikesarjassa, kehon liikkeen rytminen koordinaatio yhdistyneenä tarkoituksenmukaiseen voimainkäyttöön ovat tärkeä valmennus/ohjaustyötä.”
Kansainvälisissä voimistelupiireissä Timo Nuotio oli Mr. Finland. Hän tunsi kaikki ja kaikki tunsivat hänet. Erinomaisena seuramiehenä hänestä pidettiin missä ikinä hän kulki. Hän katsoi aina optimistisesti eteenpäin. Ystävänä Timo oli ehdottoman lojaali.
Timo Nuotio palkittiin vuonna 2017 Urheilugaalassa Suomen urheilun lähettiläänä Uno-pytyllä. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hänelle liikuntakulttuurin ja urheilun kultaisen ansioristin vuonna 2007.
Erityistä iloa ja valoa Timo elämään toivat Maria-tyttären perhe: Petri sekä lapsenlapset Sofia ja Ofelia. Ei tainnut voimistelukaan mennä tämän perheen edelle.
Tämän muistokirjoituksen ovat koostaneet yhdessä Erkki Alaja, Maria Hanttu, Lisbet Heino, Teppo Kalaja, Marjo Kuusela, Kaisa Mikkonen ja Erkki Vuori.