Rytmisen voimistelun kilpailut käynnistyvät viikonloppuna 17.-18.6. tasoluokitteluilla, ja loppukilpailut käydään 19.-21.6. Suomella on mukana ennätykselliset neljä edustajaa: Katariina Friman (Sport Club Vantaa), Saga Hänninen (Sport Club Vantaa), Tuulikki Jauhiainen (Sport Club Vantaa) ja Veera Luhtanen (Seinäjoen Voimistelijat).
Kuva: Lauri Jaakkola/Paralympiakomitea
Special Olympics -maailmankisat ovat kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma. Kilpailut järjestetään olympialaisten tavoin joka neljäs vuosi, mutta parittomina vuosina. Kesämaailmankisoihin osallistuu noin 7000 urheilijaa.
Rytmisessä voimistelussa tehdään tänä vuonna historiaa, kun maailmankisoihin lähtee Suomesta ennätykselliset neljä urheilijaa. Vuoden 2019 maailmankisoissa oli mukana kaksi suomalaisvoimistelijaa.
Suomen edustajista Saga Hänninen (Sport Club Vantaa) on nähty jo kerran aikaisemmin maailmankisoissa, vuonna 2015 Los Angelesissa. Muut Suomen edustajat Katariina Friman (Sport Club Vantaa), Tuulikki Jauhiainen (Sport Club Vantaa) ja Veera Luhtanen (Seinäjoen Voimistelijat) ovat maailmankisojen ensikertalaisia.
Maailmankisoihin ei ole tulosrajoja, vaan maat saavat kansainväliseltä Special Olympics -järjestöltä kuhunkin lajiin maakohtaisia paikkoja sen mukaan, miten aktiivisesti lajia maassa harrastetaan. Suomessa Special Olympics rytminen voimistelu onkin kasvanut lajin aloittamisvuosista nopeasti.
Tällä hetkellä lajitoimintaa tarjoaa seitsemän voimisteluseuraa. Kasvu näkyy myös lajin avoimen leirin osallistujamääristä: tänä vuonna leirille on ilmoittautunut 48 voimistelijaa, kun viime vuonna vastaava luku oli 35.
Kaikille urheilijoille annetaan yhtäläiset mahdollisuudet osallistua, esiintyä ja olla tunnustettu parhaansa tekemisestä
Urheilijoiden kanssa Berliiniin matkaavat valmentajat Susanna Kuusela ja Johanna Lähdesmäki. Koko Suomen delegaatio lähtee matkaan hyvissä tunnelmissa. Urheilijat odottavat itse kilpailujen lisäksi uusia kokemuksia, maisemia ja uusia ystäviä.
”Odotamme ikimuistoista reissua sekä uusia kokemuksia urheilijoiden ja koko Suomen joukkueen kanssa. Tavoitteena on saada onnistuneet suoritukset, joihin urheilijat voivat itse olla tyytyväisiä. Toivomme myös, että urheilijat pystyvät nauttimaan kisasta ja tunnelmasta”, kertovat Kuusela ja Lähdesmäki.
Kaikkiaan maailmankisoihin matkaavaan Suomen Sisujengi-nimellä kulkevaan joukkueeseen kuuluu 65 urheilijaa 13 lajissa.
Ennen varsinaista kilpailua Special Olympics -kisoissa käydään tasoluokittelukilpailut tai -ottelut, joiden perusteella urheilijat/joukkueet jaetaan eri luokkiin (divisiooniin) muun muassa urheilullisen tason perusteella. Näin varmistetaan, että kaikki Special Olympics -kisojen urheilijat, vamman tasosta riippumatta, saavat mahdollisuuden kilpailla mitaleista.
Kilpailuissa ei ole maailmanennätyksiä, sillä jokainen urheilija on arvokas ja jokaisen urheilijan tulee saada tunnustusta tasavertaisesti riippumatta divisioonasta.
Jokaisessa divisioonassa kaikki urheilijat saavat palkinnon, joka on kulta-, hopea- tai pronssimitali ja neljännestä sijasta eteenpäin nauhapalkinto. Tämä idea tasa-arvoistaa kaikki ryhmät ja on perustana Special Olympicsin kaikissa kilpailuissa, oli kyse sitten tenniksestä, jalkapallosta, hiihdosta tai voimistelusta. Rytmisessä voimistelussa voi kilpailla seuraavilla tasoilla: A, B, C, 1, 2, 3 ja 4.
Rytmisen voimistelun aikataulut, Special Olympics maailmankisat:
HUOM! Ajat ovat Saksan aikaa. Suomessa kello on tunnin enemmän.
Aikataulut ovat suuntaa-antavia ja saattavat päivittyä.
La 17.6.
klo 9-12, tasoluokittelut level 2: Katariina Friman ja Veera Luhtanen
Su 18.6.
klo 12-15.45 tasoluokittelut level 1: Tuulikki Jauhiainen
klo 16-18 tasoluokittelut level 4: Saga Hänninen
Ma 19.6.
klo 9-12.45 loppukilpailu level 1: Tuulikki Jauhiainen
Ti 20.6.
klo 9-11.45 loppukilpailu level 2: Katariina Friman ja Veera Luhtanen
klo 15.30-17.30 loppukilpailu level 4: Saga Hänninen
Lue lisää maailmankisoista Paralympiakomitean sivuilta.