
Kesällä Saila Pitkänen harjoittelee ja hakee yhteistä näkemystä tuomariparinsa kanssa.
Vuodesta 2005 kansainvälisiä rytmisen voimistelun kilpailuja tuomaroinut Saila Pitkänen oli otettu ja jokseenkin yllättynyt olympiakutsusta, koska vaatimukset tuomareille ovat korkeat. Tuomareilla pitää olla kansainvälisen tuomarikortin lisäksi riittävää kokemusta muun muassa MM-kilpailuista.
Pariisin olympialaiset ovat Pitkäselle toiset. Hän oli Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 ja Rioonkin oli kutsu, mutta siihen aikaan säännöt olivat eri. Samasta maasta ei voinut tulla sekä kilpailijaa että tuomaria.
”Katja Volkova pääsi silloin olympialaisiin, mikä tuntui aivan mahtavalta, kun olin junnusta lähtien samoja kisoja kiertänyt tuomarina hänen kanssaan”, Pitkänen kertoo.
Ensimmäisen olympiakokemus oli hieno, vaikka Saila Pitkänen kokee olleensa silloin aika nuori.
”Olympialaiset ovat isot ja tärkeät kisat, mutta yhtä lailla MM-kisat, joissa karsitaan ovat myös hyvin tärkeitä. Totta kai olympialaisten näkyvyys on suurempaa.”
Neljän eri osa-alueen tuomaria
Tuomaripaneelissa on 12 tuomaria, joista kaksi arvioi vartalo- ja kaksi välinevaikeutta. Pareittain työskentelevien vaikeustuomareiden lisäksi paneelissa on neljä taiteellisen osa-alueen tuomaria ja neljä suorituksen tuomaria. Ykköskategorian tuomarikortin omaava Saila Pitkänen tuomaroi yhdessä georgialaisen parinsa kanssa välinevaikeutta sekä yksilöillä että joukkueilla.
Taiteellista osa-aluetta ja suoritusta arvioivat tuomarit antavat jokainen omat pisteensä. Suurimmat ja pienimmät pisteet putoavat pois ja kahdesta jäljelle jäävästä lasketaan keskiarvo. Väline- ja vartalovaikeudesta annetaan vain yhdet pisteet.
Suorituksessa ja taiteellisessa osa-alueessa lähdetään liikkeelle 10 pisteestä. Välineen pudotuksista annetut vähennykset riippuvat siitä, miten kauas väline putoaa. Esimerkiksi vähennys on -0,7 jos voimistelija joutuu ottamaan pari askelta hakeakseen välineen.
Vaikeustuomarit puolestaan laskevat voimistelijan tekemien liikkeiden vaikeuspisteet yhteen. Yleensä yksi välinevaikeuden liike on arvoltaan 0,4; 0,3 tai 0,2 pistettä.
Saadakseen vaikeuspisteet voimistelijan on suoritettava liike hyväksytysti. Esimerkiksi nauhaohjelmassa tiettyjen kuvioiden pitää toteutua. Tällöin tuomari seuraa, onko spiraaleissa ja serpentiinissä riittävän monta luuppia.
Pallo- ja vanneohjelmissa nähdään paljon vierityksiä, koska ne ovat arvokkaimpia liikkeitä. Tuomari katsoo, että vieritykset ovat täydet: väline ei saa liikaa hypätä tai jäädä puolitiehen. Vierityksessä väline vierii vartaloa pitkin.
Mielenkiintoiset olympialaiset tulossa
”Todella mielenkiintoiset kisat tulossa. Kevään EM-kisat osoittivat, että tulee olemaan enemmän variaatiota. Saksa oli vahva MM-kisoissa, mutta EM-kisoissa maa ei pystynyt niin varmaan suoritukseen. Vaatii onnistumista kaikilta, ketkä mitaleille haluavat.”
Ennakkosuosikit ovat yksilöissä Saksa, Bulgaria ja Italia. Joukkueissa ennakkosuosikkeja ovat Israel, Bulgaria, Italia, lisäksi muun muassa Brasilia, Espanja ja Kiina ovat antaneet vahvoja näyttöjä.
Kesän aikana Pitkänen ja georgialainen tuomaripari harjoittelevat yhdessä Kansainvälisen Voimisteluliiton johdolla ja hakevat yhteistä näkemystä.
”On tärkeää treenata parhaan mukaan, jotta vaativassa tilanteessa suoriutuu hyvin. Tuomarointi on aina tunteita herättävää.”
Pitkänen kertoo olympialaisten vähän jännittävän. Hänen tuomaripaikkansa on sellainen, jossa pisteistä pystyy tekemään protesteja, ja jossa parin antama pistemäärä on kaikille näkyvissä.
”Toivon, että olympialaissa olisi luotto tuomarointiin, eikä tule paljon protesteja.”
Kuvassa Saila Pitkänen tuomaroimassa vuonna 2016.
Rytminen voimistelu Pariisin olympialaisissa 2024
To 8.8. | Klo 11.00 & 16.00 | Yksilöiden karsinta |
Pe 9.8. | Klo 11.00 | Joukkueiden karsinta |
Pe 9.8. | Klo 15.30 | Yksilöiden neliottelufinaali (Yle Areena) |
La 10.8. | Klo 15.00 | Joukkueiden kaksiottelufinaali (Yle Areena) |
Huom. paikalliset ajat. Olympialaisia voi seurata Ylen kanavilta, TV Viidestä ja Max-suoratoistopalvelusta. Katso ajankohtaiset ohjelmatiedot netistä.