Rytmisen voimistelun lajin kehittämisryhmä (LAR) suunnitteli lajikulttuurin kehittämisen seuraavia askelmerkkejä ja keskusteli valmentajien kanssa valmennuskulttuurikyselyn rytmisen lajikohtaisista nostoista viikonloppuna Kisakalliossa.
Rytmisen voimistelun kulttuurinmuutosprosessia oli fasilitoimassa Sirpa Korkatti, joka vastaa työssään Eerikkilän kulttuurista ja ihmisistä. Hän kävi läpi muun muassa sitä, mitä toimintakulttuuri on ja miksi sen johtaminen on tärkeää.
”Kulttuurin johtaminen on tärkeää, koska kulttuurin avulla voidaan innostaa ja vahvistaa hyviä asioita, mutta kulttuurilla on myös kyky turhauttaa ja lannistaa”, Korkatti summaa.
Kulttuurin johtamisessa ensimmäinen taso on tulla tietoiseksi nykytilasta. Sen jälkeen voi muotoilla uusia toimintatapoja, rakenteita ja rituaaleja, jotka tukevat muutosta ja toisaalta purkaa vanhoja toimintamalleja, jotka eivät edistä tavoitetta. Kolmas vaihe on elää kulttuuria todeksi joka päivä.
Miten kulttuuria eletään todeksi? Sirpa Ripatti listaa neljä asiaa:
- Varmista että kaikki ovat tietoisia halutusta kulttuurista
- Etenkin avainhenkilöiden tulee toimia kulttuurin mukaisesti ja tukea kulttuuria omilla puheillaan ja teoillaan
- Ole itse esimerkki
- Puheissa ja teoissa
Korkatin johdolla käytiin keskustelua siitä, mitä hyvää ja säilyttämisen arvoista rytmisen voimistelun kulttuurissa on, mikä vaatii muutosta ja millaisia uskomuksia osallistujilla oli kulttuurista. Säilyttämisen arvoisina asioina pidettiin muun muassa sitoutumista, kunnianhimoa, rakkautta lajiin sekä monipuolisuutta. Muutostarvetta koettiin muun muassa arvostuksen osoittamisessa sekä siinä, että tavoitteellisuus ei saa tappaa hauskuutta ja iloa. Lisäksi koettiin, että urheilijoiden osallistaminen on hyvä saada vahvemmaksi sekä kommunikointia pitäisi lisätä eri toimijoiden välillä.
Lajikulttuurin kehittäminen jatkuu webinaarilla 3.4.
Kaikki rytmisen voimistelun seurat haastetaan mukaan muutokseen, valmennuskulttuurin muutosta voi tehdä vain yhdessä. Ensimmäinen etappi on webinaari 3.4.2023 klo 19.15-21.00.
”Meillä on rytmisessä voimistelussa paljon hyvää, mutta sekä valmennuskulttuurikyselyn että mediatietojen perusteella vielä on kehitettävää. Seuroille suunnatussa kick-offissa käydään läpi sitä, missä nyt ollaan, mihin ollaan menossa ja miten sinne päästään. Haluamme kuulla seurojen näkemyksiä ja ajatuksia, ja työstää yhdessä yhteiset pelisäännöt”, Maria Laakso sanoo.
Tilaisuus on tarkoitettu kaikille rytmisen voimistelun toimijoille esimerkiksi valmentajille, tuomareille, seurajohdon edustajille sekä valmennuspäälliköille. Lajin kehittämisryhmä (LAR) toivoo, että jokaisesta seurasta webinaariin osallistuu vähintään yksi valmentaja ja yksi seurajohdon edustaja/muussa roolissa kuin valmentajana toimiva henkilö. Ilmoittautuminen 27.3.2023 mennessä tämän linkin kautta. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki sähköpostitse ennen webinaaria.
Maajoukkueurheilijoille on käynnissä oma prosessinsa, jossa maajoukkue, Olympiakomitea, Urhea, Voimisteluliitto, valmennustiimi sekä asiantuntijat tekevät yhdessä toimintatapakäsikirjaa. Sen ensimmäisen version on tarkoitus olla valmiina kesällä.