
Vetovoimaa lasten voimisteluun -strategiakaudella oli erityisesti neljä mitattavaa tavoitetta.
Perheliikkujien määrä nousi, lasten määrässä päästiin ennen koronaa olleisiin lukuihin ja mielikuva muuttui hieman positiivisempaan suuntaan.
Strategiakauden onnistumisiin lukeutuvat myös Lasten voimistelun linjauksen ja uuden vastuullisuusohjelman julkaiseminen. Gymnaestrada Tampere -tapahtuma oli koronasta huolimatta menestys, tapahtuman tavoitteisiin päästiin ja voimistelun näkyvyys kasvoi. Yhdenvertaisuus ja vastuullisuus -tavoitteet näkyvät erityisesti soveltavan voimistelun kasvuna, harrastajien määrä on kasvanut neljän vuoden aikana jopa 89 %.
- Lasten ja nuorten Tähtiseurojen määrän kasvu 80 seurasta 110 seuraan.
Tähtiseuroja oli vuoden 2024 lopussa yhteensä 102, joista lasten ja nuorten Tähtiseuroja oli 95. Näiden lisäksi 10 seuraa on aloittanut Tähtiseura-prosessin. Lukumäärään on vaikuttanut strategiakaudella tapahtuneet lukuisat seurojen yhdentymiset.
- Jokaisella seuralla on vastuullisuussuunnitelma ja ne ovat sitoutuneet laadukkaan lasten voimistelun linjauksiin.
Vuositilaston 2024 mukaan liiton 312 jäsenseurasta 236 seuralla on vastuullisuussuunnitelma, eli suunnitelma on 76 % seuroista. Strategiakauden aikana kaikkiin seuroihin oltiin yhteydessä ja niille tarjottiin apua ja tukea vastuullisuussuunnitelman tekoon.
- Voimistelutoiminnassa mukana olevien lasten (0-12 -vuotiaat) ja perheliikkujien määrä on vähintään koronaa edeltävällä tasolla.
Perheliikkujien määrä nousi 28 % neljän vuoden aikana. Vuoden 2020 vuositilaston mukaan perheliikkujia oli 7406 ja vuoden 2024 luku oli 9503.
Lasten määrä pysyi suunnilleen samana, sillä vuonna 2020 lapsia liikkui yhteensä 72 358 ja vuoden 2024 tilastossa luku oli 71 903. Lasten määrässä päästiin tavoitteeseen eli ennen koronaan olleeseen määrään. Lajeista naisten telinevoimistelun harrastajien määrä nousi jopa 30 % ja TeamGymissä 22 %
- Voimistelun valmennuskulttuuri ja mielikuva muuttuvat positiiviseen suuntaan.
Taloustutkimus toteutti valmentajakulttuurikyselyn marraskuussa 2022. Ensimmäinen valmennuskulttuurikysely tehtiin vuonna 2018. Jatkotutkimus osoitti, että voimistelun vastuullisuustyö on tuttua voimistelijoille, huoltajille ja valmentajille. Tutkimuksen mukaan sekä voimistelun positiiviset asiat että kehittämiskohteet olivat edelleen samoja kuin edellisellä kerralla. Valmennuskulttuurin haasteellisimmat asiat eivät olleet kuitenkaan kehittyneet. Valmennuskulttuurikysely ei suoraan kerro voimistelun mielikuvasta.
Bränditutkimus toteutettiin alkuvuonna 2024. Taloustutkimus tekemässä tutkimuksessa selvitettiin kuluttajien, kuntapäättäjien ja toimittajien käsityksiä voimistelusta ja Voimisteluliitosta. Bränditutkimus vahvistaa sen, että eri kohderyhmien mielikuvat ovat Voimisteluliiton mission ja vision mukaisia: mielikuvat vastaavat sitä, mitä voimistelu tällä hetkellä on ja haluaa olla: hyvinvointia edistävä laji, joka sopii kaikille.
T-median toteuttamassa tutkimuksessa syksyllä 2024 lajiliitoista Voimisteluliitto nousi sijalle kaksi: Salibandyliitto (3,52), Voimisteluliitto (3,46) ja Palloliitto (3,37). Voimisteluliitto on koko tutkimuksen suurin nousija. Edellisessä tutkimuksessa vuosi sitten Voimisteluliitto oli sijalla kolme (3,28).
Erityisesti Lasten voimistelun linjaus ja voimistelutoiminnan lapsilähtöisyys ovat saaneet positiivista näkyvyyttä ja herättäneet lisää hyvää keskustelua lasten harraste- ja kilpaurheilun kehittämisestä.