Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Oletko kohdannut apua tarvitsevan lapsen tai nuoren?
28.11.2022

Oletko kohdannut apua tarvitsevan lapsen tai nuoren?

kädet.yhdessä.

Viimeaikaiset uutisoinnit voimistelussa koetusta epäasiallisesta käytöksestä ovat voineet nostaa pintaan paljon erilaisia tunteita. Valmentajat kohtaavat lapsia ja nuoria useita tunteja viikossa. He näkevät ja aistivat voimistelijoiden mahdollisen pahan olon tai turvattomuuden tunteen. 

Nuoruuteen itsessään kuuluvat voimakkaat tunteet ja niiden vaihtelut. Voimistelijan mieli voi olla täynnä ajatuksia ja tunteita, jotka liittyvät sekä harrastukseen että sen ulkopuoliseen elämään. Kehitysvaiheelle on ominaista, että lapsi tai nuori ei välttämättä osaa jäsentää ajatuksiaan selkeiksi kokonaisuuksiksi tai sanoittaa tunteitaan. 

Miten voit valmentajana auttaa? 

On tärkeää, että osoitat olevasi lapsen tai nuoren puolella ja haluat pohtia keinoja tilanteen tai tunteen helpottamiseksi yhdessä voimistelijan kanssa. Varmista hienovaraisesti, että lapsi tai nuori on kertonut huolistaan myös huoltajille.  Kerrothan myös huoltajalle, mikäli sinulle herää huoli lapsesta tai nuoresta, mutta tee se ilman, että luottamuksellinen valmentaja-voimistelija-suhde kärsii. 

Olemme keränneet tähän erilaisia auttavia tahoja lapsille ja nuorille. Vinkkaathan näistä eteenpäin seurassa muille valmentajille. Varmistathan myös itsellesi keskusteluapua, mikäli tunnet sellaista kaipaavasi. 

Et ole yksin -palvelu 
Oletko kohdannut epäasiallista käytöstä tai häirintää urheilussa? Yhteyttä voivat ottaa urheilijat, urheilijan vanhemmat, valmentajat, sekä urheiluseurojen tai lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset. Väestöliiton Et ole yksin -palvelu tarjoaa ilmaista tukea chatissa ja puhelimessa.  

Puhelin avoinna ma klo 12.00–14.00. Soita p. +358 503 025 942. 
Chat avoinna ti–ke klo 15.00–17.30 ja to klo 14.00–16.00. Lue lisää osoitteessa www.etoleyksin.fi (avautuu uuteen välilehteen).  

Sekasin-chat 
Sekasin-chatissa voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavista kysymyksistä ja aiheista. Pääset keskustelemaan nimettömänä, kahden kesken koulutettujen vapaaehtoisten ja mielenterveyden ammattilaisten kanssa. 
Chat on auki vuoden jokaisena päivänä. Chattia ylläpitää MIELI Suomen Mielenterveys ry. 

Chat on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15-24. Pääset chattiin Sekasin-sivulta. 

Sekasin-Discord 
Sosiaalisen median Discord-alustalla toimivalla Sekasin-kanavalla voit jutella muiden nuorten kanssa. Kanava tarjoaa vertaistukea, ja on avoinna 24/7. Discordissa esiinnytään anonyyminä, nimimerkin turvin. Siirry Sekasin-Discoriin tästä. 

Syömishäiriöliiton tukipuhelimet 
Syömishäiriöliitontukipuhelimeen voit soittaa matalalla kynnyksellä, jos oma tai läheisesi ruoka- tai kehosuhde mietityttää, sairastat syömishäiriötä tai vaikka tunnistat itsessäsi syömishäiriöoireilua. Voit myös kysyä apua esimerkiksi tukipalveluista tai hoitoon hakeutumisesta. 

Lisätietoa Syömishäiriöliiton sivuilta (avautuu uuteen välilehteen). 

Tukipuhelin: maanantaisin klo 9.00–15.00 numerossa 02 251 9207 
Läheisten luuri: tiistaisin klo 10.00–16.00 numerossa 02 251 9207 

SYLI-chat 
SYLI-chatissa voit keskustella esimerkiksi syömiseen, ruokaan, liikuntaan ja kehosuhteeseen liittyvistä aiheista, syömishäiriöoireilun tai toipumisprosessin herättämistä tunteista ja ajatuksista Syömishäiriöliiton koulutettujen vertaisvapaaehtoisten kanssa. 

SYLI-chat Tukinetissä: keskiviikkkoisin klo 18.00–19.30 ja perjantaisin klo 14.00–15.30. Mukaan SYLI-chattiin pääset täältä (avautuu uuteen välilehteen). 

Haku