Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Ohjaajan matkassa: Mirva Martikainen tuo iloa ja energiaa aikuisliikkujien arkeen
09.03.2023

Ohjaajan matkassa: Mirva Martikainen tuo iloa ja energiaa aikuisliikkujien arkeen

Mirva Martikainen on ohjannut ryhmäliikuntaa Palokan Ilolla jo yli 15 vuoden ajan. Hän on kasvattanut seuran ryhmäliikunnan alueella yhdeksi suurimmaksi aikuisten liikuttajaksi ja koonnut seuraan upean ohjaajaporukan liikuttamaan alueen aikuisia. Seuran aikuisten liikunnassa liikkuu kevätkaudella 2023 yli 300 aikuista.

Miten sinusta tuli ohjaaja Palokan Ilolle?

Olen ollut seurassamme ohjaajana 2000-luvun alkupuolelta. Ihastuin heti seuran mukavaan, aktiiviseen ja innokkaaseen meininkiin, johon minut otettiin lämmöllä vastaan.

Ensin ohjasin lasten temppuiluja, step- aerobicia ja lihaskuntoa. Aika nopeasti hyppäsin mukaan johtokuntaan ja viisi vuotta toimin puheenjohtajana.

Sen jälkeen olen ollut seurassa päätoimisena työntekijänä nyt yli 8 vuotta. Olen ohjannut muutamaa äitiyslomaa lukuun ottamatta koko ajan ja ihan kaikenlaisia tunteja.

Mikä on parasta ohjaamisessa voimisteluseuran ryhmäliikuntatunneilla?

Ihmiset, heiltä saatava energia ja yhteinen kokemus. Aina kun joku kertoo jumpan vaikutuksista, esimerkiksi joku vaiva on helpottanut, on saanut helpotusta arkeen, huomaa jaksavansa paremmin, on saanut uusia kavereita jumpalta muutettuaan uudelle paikkakunnalle. Silloin aina muistaa, että niin, tämän takia minä tätä teen.

On mahtavaa, jos voi auttaa ihmisiä ja saada energiaa ja iloa heidän arkeensa.

Mikä on ihanin muisto ohjaajauraltasi?

Voi, muistoja on kertynyt vuosien kuluessa paljon, mutta ensimmäisenä mieleen tulee seuramme ihana, 83-vuotias harrastaja, joka sanoo minulle melkein joka keskiviikkojumpan jälkeen: ”Kyllä oli taas niin ihanaa, vaikka niin kamalaa.”

Tämä vahvistaa ajatusta siitä, että välillä on hyvä viedä itsensä sopivasti mukavuusalueen ulkopuolelle. Silloin normiarki tuntuu paljon mukavammalle. Esimerkiksi kun tunnilla vedetään kuminauha nilkoissa, on kotiin kevyt kävellä ilman lisävastusta.

Olet käynyt kehonhuollon lisäkoulutuksia viime aikoina, mikä kehonhuollossa on tärkeintä?

Ehkä ensimmäinen asia on oman kehon kuuntelu ja omaan tunteeseen luottaminen. Kannattaa kokeilla rohkeasti uusiakin juttuja, haastaa itseä ja liikkua mahdollisimman monipuolisesti.

Yllytän usein harrastajia kuulostelemaan ja ”mutkuttelemaan” vartaloa. Esimerkiksi lantion asentoa vähän muuttamalla saattaa löytyä ihan uusia tuntemuksia.

Kuitenkin tulisi muistaa, ettei kaiken tarvitse tai pidä tuntua pahalle. Lempeällä, houkuttelevalla liikkeellä pääsee pidemmälle ja huoltoa tulee myös tehtyä enemmän, kun se ei ole niin kamalaa.

Paras olisi huoltaa kehoa usein, mieluiten vähän joka päivä ja näin ennaltaehkäistä pahempia jumituksia.

Kenelle suosittelisit kehonhuoltotunteja?

Tietenkin kaikille! Mitä enemmän olet jumissa, sitä nopeammin syntyy tuloksia ja huomaat eron olotilassa.

Myös hyvässä kunnossa oleville, paljon liikkuville kehonhuolto on tärkeää palautumisen ja rasitusvammojen ennaltaehkäisemisen takia.

Huolto, hidastaminen, kehon kuuntelu ja hengittäminen ovat tärkeitä myös mielen kannalta. Tunneilla rauhoitetaan hermostoa ja rentoudutaan, mikä auttaa myös unen laatuun ja jaksamiseen.

Miksi kannattaa käydä oman seuran kehonhuoltotunneilla?

Tunneilla oppii kuulostelemaan omaa olotilaa ja perusliikkeet yleisimpiin kiristyksiin, jolloin samoja liikkeitä voi sitten tehdä myös muualla arjessa heti kun tarve vaatii ja siltä tuntuu.

Myös esimerkiksi FasciMethod-tunneilla tehtävillä pallohierontapisteillä saa nopeasti apua jumituksiin vaikka kesken työpäivän.

Tunneilla myös vahvistetaan lihaksia ja harjoitellaan vartalonhallintaa ja tasapainoa, joten jokaisen arkisten hommien tekeminen voi olla jatkossa helpompaa ja turvallisempaa.

Ryhmäliikunta on myös hyvin sosiaalinen harrastus ja siellä vaihdetaan kuulumisia ja saadaan uusia kavereita. Tunnin aikana on mahtavaa, kun kaikki maailman murheet jäävät salin ulkopuolelle ja kerrankin voi keskittyä ihan omaan itseen.

Minkä vinkin tai kehonhuoltohaasteen antaisit liikkujille?

Antaisin samoja ”kotiläksyjä” kuin omille ihanille Palokan ilon harrastajille. Hampaita harjatessa voit tehdä varpaille nousuja. Saat hyvän, parin minuutin treenin tasapainolle, lantionpohjalle ja hallintaa koko keskivartaloon.

Toinen perusläksy on olla mahdollisimman paljon kyykyssä. Someta tai lue päivän lehti kyykyssä keinutellen. Saat lantion auki, jalkaterään ja nilkkaan liikkuvuutta ja alaselän ja lantionpohjan rennoksi.

Pidä fasciapallo sohvan vieressä ja nappaa se päivän päätteeksi esimerkiksi jalkapohjan alle pyöriteltäväksi.

Tuo siis kehonhuolto osaksi arkea, ei pelkästään ohjatuille tunneille, vaikka ne niin ihania ovatkin.

Seurat ehdottavat aikuisliikuttajia

Seurat ovat saaneet ehdottaa esimerkiksi ryhmäliikunnan, aikuisten voimistelulajin/tanssin ohjaajaa tai perheliikunnan ohjaajaa, joka on heidän mielestään onnistunut innostamaan aikuisia liikkumaan.

Valitsemme ehdotuksista vuonna 2023 kuusi kuukauden aikuisten liikuttajaa.

Näin seura perusteli ehdotustaan:

Mirva on Palokan ilon aikuisten liikunnan kivijalka ja erittäin pidetty ohjaaja seurassa. Mirvalta onnistuu ohjata seuran aikuisten liikunnan tunneista kaikkia tunteja, vaikka tuntitarjonta onkin todella laaja. Mirva on käynyt vuosien varrella monia ohjaaja koulutuksia ja toiminut itsekin kouluttajana.

Viimeisimpänä Mirva on ottanut haltuun Pilateksen sekä FasciaMethod ja PowerMethod tunnit, joista onkin muodostunut erittäin suosittuja tunteja Palokan ilolla. Palokan ilon aikuisten liikunnan kävijöistä löytyy aika 15-vuotiaista yli 80-vuotiaisiin harrastajiin saakka. Iloisin ja innostavan ohjausasenteen ansioista Mirvan tunneilta ei seuran nimen mukaisesti ILOa puutu. Mirva kohtaa jokaisen tunnille tulijan iloisesti ja hänelle tärkeää on, että jokainen tulija kokee olevansa tervetullut ja mielellään jää tunnin jälkeen vaihtamaan kuulumisia osallistujien kanssa. Palokan ilon aikuisten liikunnan kaudet vaihtuvat aina sulavasti, eikä niiden väliin jää taukoviikkoja. Mirva haluaa edistää seuran harrastajien jatkuvaa liikuntaa ja pyrkii aina samaan harrastajilta palauteta ja kehittämään toimintaa palautteen avulla vielä enemmän harrastajien näköiseksi.

 

 

Haku