Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Ohjaajan matkassa: Liisa Saimala liikuttaa myös aikuisia perheliikunnassa
07.12.2023

Ohjaajan matkassa: Liisa Saimala liikuttaa myös aikuisia perheliikunnassa

Liisa Saimala on Kankaanpään Voimistelijoiden kasvatti. Hän on aloittanut ohjaajauran kasvattiseurassaan jo nuorena. Muutamien vuosien tauon jälkeen hän palasi Kankaanpään Voimistelijoiden ohjaajaksi ja on nyt ohjannut mm. suosittuja perheliikuntaryhmiä reilun kymmenen vuoden ajan. Saimala opastaa myös nuoria apuohjaajia ohjaajan polulle omilla ohjaustunneillaan.

Miten sinusta tuli ohjaaja Kankaanpään Voimistelijoihin?

Olen oikeastaanpa kasvanut Kankaanpään Voimistelijoiden seuratoimintaan jo lapsuudesta asti. Olen aloittanut harrastajana seurassa jo 3-vuotiaana Satujumpparina ja ohjaajan urakin alkoi jo nuorena, 14-vuotiaana. Silloin on luotu hyvä pohja ohjaajuudelle erilaisten koulutusten avulla. Tulipa lapsena istuttua jo johtokunnan kokouksissakin äidin mukana.

Muutamien vuosien tauon jälkeen palasin seuraamme ohjaajaksi vuonna 2011. Seura etsi tuolloin ohjaajia ja oman lapsen synnyttyä, oli luonnollista lähteä taas mukaan. Silloin aloitin juuri perheliikuntaryhmän ohjaajana. Reilu kymmenen vuotta on jo tullut oltua sittemmin mukana ohjaajana erilaisissa lasten ryhmissä.

Kouluttauduin Liikuntaleikkikouluohjaajaksi nelisen vuotta sitten ja sen myötä Perheliikkarista onkin tullut suosittu ryhmä. Perheliikkarin lisäksi ohjaan seurassamme 4-5-vuotiaita Satujumppalaisia.

Mikä on parasta ohjaamisessa?

Parasta ohjaamisessa on harrastajien kohtaaminen ja yhdessä uuden oppiminen. Perheliikuntatunneilla lasten riemu oman aikuisen kanssa yhdessä tekemisestä ja touhuamisesta on käsin kosketeltavaa. Perheliikkaritunti on lapsen ja aikuisen yhteinen juttu. On myös mahtavaa seurata aikuisten onnistumisen kokemuksia uusien taitojen oppimisessa yhdessä lapsen kanssa. Ohjaaminen ja siinä onnistuminen tuottaa minulle positiivista energiaa. Perheiden ja pienten lasten liikuttamisesta on tullut se mun juttu. Nautin siitä!

Kenelle suosittelisit ohjaajaksi ryhtymistä?

Ohjaajaksi ryhtymistä suosittelen kaikille siitä kiinnostuneille. Mahdollisuuksia eri ikäisten harrastajien ohjaamiselle eri seuroissa on paljon ja Suomen Voimisteluliiton laaja koulutustarjonta on hyödynnettävissä. Kankaanpään Voimistelijoissa ohjaajiksi innokkaita nuoria on tällä hetkellä paljon ja osana omaa ohjaamistani opastan nuoria apuohjaajia ohjaamisessa. Tämä nykyiseen ohjaamistyöhöni sysännyt tytärkin jo mukana apuohjaajana tunneilla. Tutustu oman seurasi ohjaajapolkuun ja lähde mukaan!

Mikä on ihanin muisto ohjaajauraltasi?

Perheliikkari on monelle perheelle ensimmäinen lapsen harrastus. Lapsia jännittää ja aikuisia jännittää. Osataanko me. Meidän perheliikkari on paikka, jossa liikkumistaitojen lisäksi opetellaan mm. ryhmässä toimimista. Tästä onkin mieleeni erityisesti jäänyt palaute, jossa kiitettiin siitä, että vilkkaammankin lapsen kanssa Perheliikkariin on aina mukava tulla. Lapsella ja aikuisella on tilaa kehittyä.

Viikottainen palaute loistaa harrastajien kasvoilta iloisena hymynä ja punana poskilla. Sitä palautetta on aina ilo saada.

Miksi kannattaisi aloittaa käymään oman seuran perheliikuntatunneilla?

Suosittelen perheliikuntatunteja ehdottomasti kaikille. Esimerkki on parasta opetusta ja perheliikuntatunneilla tätä liikkumisen esimerkkiä vanhemmat pääsevät antamaan lapsilleen ohjatusti. Perheliikuntatunneilta voi saada kipinän muuhunkin yhteiseen liikkumiseen lapsen kanssa tai aikuisen itsenäiseen liikkumiseen. Kyllä perheliikkarissakin hiki pintaan saadaan 😊

Meidän perheliikuntatunneilla käy pääosin 2-3 vuotiaita lapsia yhdessä tutun aikuisen, kuten esim. äidin, isän, isovanhemman, kummin tai vaikka naapurin kanssa. Perheliikuntatunneillemme ovat tervetulleita koko perhe.  Tunnin ohjelmaa pystyy aina soveltamaan kaikille sopivaksi. Lapsien kehitysvaiheissa tai aikuisten liikkumismahdollisuuksissa voi olla eroavaisuuksia. Ei siis haittaa, vaikka esimerkiksi isovanhempi ei taipuisi tekemään samoja juttuja kuin muut aikuiset. Joko toimintaa sovelletaan tai ohjaaja avustaa.

Erityisen hienoa on viime vuosina ollut huomata isien lisääntyminen tunneilla. Olen kuullut, että tästä jopa perheissä taistellaan, kumpi vanhemmista lähtee lapsen kanssa Perheliikkariin, vaikka toki molemmatkin ovat tervetulleita. On hienoa huomata, että yhteisestä harrastuksesta on tullut tärkeä juttu perheissä.

Minkä perheliikunnan vinkin tai haasteen antaisit liikkujille?

Rohkeasti kokeilemaan ja oppimaan erilaisia liikkumistaitoja koko perheen voimin. Aikuisen tai vaikka isomman sisaruksen esimerkki on vahva vaikuttava tekijä lapsen liikunnallisten taitojen kehityksessä. Aikuisille uskallusta heittäytyä ja hyppiä vaikka siellä vesilätäköissä. Jo omasta pihapiiristä löytyy mahdollisuuksia harjoitella liikkumistaitoja eri muodoissa.

Vinkkejä perheliikunnan näytösohjelmiin

Esiintymään mennään rennolla otteella. Raamiksi on hyvä tehdä koreografia, mutta fiiliksen mukaan tehdään lavalla mitä ehditään. Tilanne on jännittävä niin lapsille kuin aikuisillekin. Pääasia, että lavalla on kivaa ja esiintyminen on mukava kokemus kaikille.  

Seurat ehdottavat aikuisliikuttajia

Seurat ovat saaneet ehdottaa esimerkiksi ryhmäliikunnan, aikuisten voimistelulajin/tanssin ohjaajaa tai perheliikunnan ohjaajaa, joka on heidän mielestään onnistunut innostamaan aikuisia liikkumaan.

Valitsemme ehdotuksista vuonna 2023 kuusi kuukauden aikuisten liikuttajaa.

Näin seura perusteli ehdotustaan:

Perheliikunta on seurassamme lähtenyt uuteen nousuun monen vuoden tauon jälkeen. Liisa on iloisella, innokkaalla ja laadukkaalla ohjeuksellaan saanut perheet liikkeelle ja ryhmä täyttyi heti.

Liisa on ohjannut perheliikuntaryhmälle myös esitysohjelmia näytöksiimme, joissa ryhmän esitys on  ihastuttanut yleisöä.

 

Haku