Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Ohjaajan matkassa: Heidi Juntusesta ihaninta on nähdä perheiden nauttivan liikkumisesta yhdessä
02.02.2023

Ohjaajan matkassa: Heidi Juntusesta ihaninta on nähdä perheiden nauttivan liikkumisesta yhdessä

Heidi Juntunen

Voimisteluliiton vuoden 2022 perheliikuntaohjaajana palkittu Heidi Juntunen on toiminut vuosikymmeniä sekä ohjaajana Kannelmäen Voimistelijoissa että Voimisteluliitossa ohjaajien kouluttajana. Tässä juttusarjassa päästään ohjaajan matkaan ja kuullaan, mikä ohjaamisessa on parasta ja tärkeintä. 

Miten sinusta tuli ohjaaja?

Minusta tuli ohjaaja vuonna 1987, kun silloinen seuramme tyttöjen ohjaaja pyysi minua c-perusosan voimistelunohjaajakurssille. Sen jälkeen sain yksin ohjattavakseni 30 kappaletta 7–8-vuotiaita tyttöjä. Siihen aikaan ei ollut apuohjaajia vaan menin suoraan 15-vuotiaana ohjaamaan yksin.

Tärkeimmät asiat ohjauksessa: mitä asioita haluat välittää tunneilla?

Tänä päivänä koen ohjauksissani tärkeäksi asiaksi ryhmänhallintataidot. Monelta lapselta puuttuvat auktoriteetit kotona ja lasten on vaikeaa kuunnella ohjeita tai noudattaa niitä ryhmässä. Lasten innostaminen, osallistaminen lapsilähtöisillä teematunneilla – lisään lasten mielenkiinnon kohteita pitkin kautta kausisuunnitelmaani sekä tuntisuunnitelmiin. 

Kun lapsi kokee olevansa tervetullut, tulee kuulluksi pienryhmäjakamisen kautta ja hänen toiveitaan toteutetaan, hän haluaa jatkaa ryhmässä. Ryhmään kuulumisen tunne on tärkeää jokaiselle – myös pienille lapsille. Telineiden ja välineiden monipuolinen käyttäminen varmistaa lasten taitojen kehittymisen monipuolisesti ja laadukkaasti.

Eri-ikäisten ja -tasoisten lasten taidot otan jo suunnittelussa huomioon. Erityistä tukea tarvitsevien lasten sekä maahanmuuttajalasten mukanaolo mahdollistetaan sopivalla määrällä aikuisia sekä yksilöllisellä ohjauksella. Jokaisella on mahdollisuus osallistua omista lähtökohdistaan käsin.

Lapsen oma aikuinen voi olla mukana tunneilla, mikäli se on tarpeen. Joskus arempi lapsi oppii liikkumaan ryhmässä oman aikuisen muutaman kerran tuella. Joskus taas oman vanhemman läsnäolo tunneilla on perusteltua koko kauden ajan.

Lapsia kerääntyneenä ympyrään.

Miten lapsi tulee kuulluksi tunnillasi?

Jokaisella lapsella on oikeus tulla kuulluksi. Tämän varmistan sopivalla ryhmäkoolla suhteessa koulutettuihin ohjaajiin. Jaamme lapsia pienempiin ryhmiin, keskustelemme heille tärkeistä asioista ja muistutamme pelisäännöistä rauhallisesti keskustellen. Joskus oman pehmoeläimen mukaan ottaminen jumppaan auttaa lasta sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Haluaisitko juosta käsi kädessä kanssani tai valitsetko sinä tänään näistä kuvakorteista minkä alkuleikin leikimme?

Kun lapsi kokee olevansa tervetullut, tulee kuulluksi pienryhmäjakamisen kautta ja hänen toiveitaan toteutetaan, hän haluaa jatkaa ryhmässä. Ryhmään kuulumisen tunne on tärkeää jokaiselle – myös pienille lapsille.

Mikä ohjaamisessa on parasta?

Ihanaa on huomata työssäni lasten ilo, oppimisen halu, perhegym-tunneilla aito perheiden yhteinen läsnäolo ja yhteinen aika. Eräs äiti on itse ollut aiemmin minun lasten jumpissani ja nyt jo ylpeänä äitinä saman seuran saman ohjaajan tunnilla! WOW!

Perhegymin ohjauksissa mukana on välillä lasten vanhempien lisäksi isovanhempia ja käy minulla yksi 24-vuotias enokin siskonsa pojan kanssa!  Eno, kato, mä oon dino!

Mistä haet uusia ideoita?

Ideoita ja inspiraatiota haen seuraamalla voimistelutuntien lisäksi myös muiden lajien harjoittelua sekä otteluita. Moni alkulämppä, leikki tai harjoite onkin päätynyt tunneilleni vapaa-ajalla näkemistäni asioista.

Millainen tukiverkostosi on?

Oma ammatti varhaiskasvatuksenopettajana Helsingissä sekä Voimisteluliiton kouluttajana tukevat niin ohjaustyötäni kuin seuramme nuoria aloittelevia ohjaajan alkujakin. Jokaisella on mahdollisuus pyytää neuvoja ja apua – kokeneemmat auttavat!

Oma tukiverkostoni on oman perheen lisäksi kollegat niin päiväkodista, omasta jumppaseurasta kuin voikkaliitostakin.

Heidi Juntunen auttaa lasta kuperkeikassa

Palkintoperusteluissa Heidi Juntunen kuvataan innostavaksi ohjaajaksi ja kouluttajaksi

Voimisteluliiton vuoden 2022 perheliikuntaohjaajana palkittiin Heidi Juntunen Kannelmäen Voimistelijoista.

Perusteluissa todetaan, että hän toteuttaa ohjaajana laadukkaan lasten voimistelun periaatteita perheliikunnassa tukien samalla vanhempien kasvatustyötä. Hän käyttää innostavalla tavalla mielikuvitusta ruokkivia harjoitteita ja hyödyntää muun muassa kierrätysmateriaaleja kestävän kehityksen hengessä.

Heidi Juntunen on myös kehittänyt oman toimen ohella Voimisteluliiton koulutuksia ja koulutusmateriaaleja ja toiminut kouluttajana useissa ohjaajakoulutuksissa. Hän osallistuu aktiivisesti ohjaustoiminnan kehittämiseen seurassa ja liiton toiminnassa ja on toimiessaan kannustava, positiivinen ja innostava. 

Kannelmäen Voimistelijat on lasten ja nuorten sekä aikuisten Tähtiseura

  • perustettu 1967.
  • tarjoaa harrasteliikuntaa aikuisille, perheille ja lapsille Kannelmäen ja Maununnevan alueilla. 
  • jäseniä noin 670. 
  • oma sali Kaarelassa. 
  • päätoiminen toiminnanjohtaja. 
  • Tutustu seuraan >>

 

Mikä on Tähtiseura?

Tähtimerkki kertoo, että seura täyttää Tähtiohjelman laatutekijät täyttävät seurat tunnistaa Tähtimerkistä. ​Tähtimerkki on lupaus laadusta. Tähtimerkin saaneessa seurassa toimitaan vastuullisesti, kuunnellaan ja kannustetaan osallistujia, reagoidaan ympärillä tapahtuviin muutoksiin, toimitaan modernisti ja vaikutetaan toimintaympäristöön.​ Tähtiseurassa jokainen voi urheilla ja liikkua omalla tasollaan kohti omia tavoitteitaan ja kehittyä.

Tähtimerkin osa-alueita ovat: lapset ja nuoret (vihreä tähtimerkki), aikuiset (punainen tähtimerkki) sekä huippu-urheiluseuratoiminta (sininen tähtimerkki). Kaikkien kolmen osa-alueen kriteerit täyttävä laatuseura saa täyden kolmivärisen tähtimerkin.

97 voimistelun Tähtiseuraa

Voimisteluliiton noin 330 seurasta Tähtiseuroja on 97. Tähtimerkkejä on 151: 88 lasten ja nuorten Tähtiseuraa, 55 aikuisten Tähtiseuraa, 8 huippu-urheilun Tähtiseuraa.

Haku