Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Meidän perheelle tosi iso juttu! – Soveltava voimistelu tarjoaa tärkeän harrastuksen erityisryhmille
16.03.2023

Meidän perheelle tosi iso juttu! – Soveltava voimistelu tarjoaa tärkeän harrastuksen erityisryhmille

Soveltavan voimistelun harrastaja esiintymässä

Lähes 30 seuraa ympäri Suomen tarjoaa soveltavan voimistelun harrastusryhmiä. Erityistä voimaa -hankkeen myötä voimistelu on kaikille avoimempi ja saavutettavampi laji.

”Kyyneleet silmissä mietin kuinka koskettavat voimistelukisat on. Kuinka tehdään oikeasti ja täydellä sydämellä ja kuitenkin ainutlaatuisesti. Ihanat leirit ja ollaan tosi kiitollisia!”

Näin kuvaa yhden voimistelijan vanhempi harrastajille ja heidän vanhemmilleen alkuvuonna tehdyssä kyselyssä, jossa tiedusteltiin muun muassa sitä, miten he löysivät harrastuksen pariin ja miten helposti he löysivät tietoa soveltavan voimistelun ryhmistä. Avovastauksissa kiitetään, että tuen tarpeessa oleville liikkujilla tai toimintarajoitteisilla on mahdollisuus harrastaa tavoitteellisesti omassa tahdissaan.

”Tärkeää toimintaa! Meidän perheelle tosi iso juttu, että oma harrastus on löytynyt ja sen myötä todella monet taidot opittu – niin lajiin liittyviä taitoja kuin lajin ulkopuolisia taitojakin!”

”Erittäin tärkeä sosiaalinen harrastus sekä auttaa erityisnuorta kommunikoimaan ja pärjäämään itsenäisemmin ja elämänhallinta parhaimmillaan paranee. Onnistumisen ilo omilla ehdoilla.”

”Rytminen voimistelu harrastuksena on ollut todella kivaa ja monipuolista. Se on tarjonnut paljon kivoja yhteisiä hetkiä kavereiden kanssa ja mahdollisuuden saada kavereita! Leirit, näytökset ja tapahtumat on olleet tärkeitä ja samoin kilpailut, joissa näkee että kaikki voivat ja osaavat ja pääsee olemaan osa eri-ikäisten yhteistä harrastusta ja kivoja juttuja.”

Voimistelu kuuluu kaikille

Vuosina 2021 ja 2022 käynnissä olleen Erityistä Voimaa -hankkeen kohderyhmänä olivat monikulttuuristen perheiden sekä tuen tarpeessa oleville lapset ja nuoret. Hankkeen avulla seuroihin on perustettu ryhmiä tukea tarvitseville liikkujille. Osa ryhmistä on suunnattu kohdennetusti esimerkiksi neuropsykiatrisia erityispiirteitä omaaville. Voimisteluliiton 339 seurasta 25 seurassa on soveltavia ryhmiä tai muuten kaikille avointa toimintaa, ja kiinnostus ryhmien perustamiseen on ollut suurta.

”Kiinnostuksesta kertoo se, että hankkeeseen otettiin molempina vuosina maksimimäärä seuroja. Seuroja on tullut lisää myös hankkeen jälkeen soveltavan voimistelun verkostoon”, sanoo erityisvoimistelun asiantuntija Sini Mattila.

Ryhmiä suunnitellessa seurat ovat ottaneet huomioon monia asioita kohderyhmään, ryhmäkokoon, ohjaukseen sekä markkinointiin ja viestintään liittyviin asioihin. Esimerkiksi avustajakäytänteiden huomioiminen on ollut monelle seuralle uusi asia ja sen myötä nettisivuille sekä mainoksiin on lisätty tietoa.

Oulun Pyrinnössä tuen tarpeessa oleville monilajiryhmiä

Oulun Pyrintö on yksi voimisteluseuroista, joka on ollut mukana Erityistä Voimaa -hankkeessa.

”Hankkeen myötä meille on tullut seuraan Erityistä Voimaa -valmentajia, jotka toimivat harraste- ja kilpavalmennusryhmien valmentajien tukena. He auttavat löytämään tukitoimia siihen, miten mahdollisimman moni lapsi tai nuori pärjäisi harraste- ja kilpaurheilutoiminnassa”, kertoo Oulun Pyrinnön toiminnanjohtaja Hanna Uusitalo.

Oulun Pyrintö on monen lajin yleisseura, jonka kaikille avoimen harrastetoiminnan lisäksi tarjolla on soveltavan liikunnan ryhmiä eri lajeihin. Maksuttomilla Löydä lajisi -kerroilla valmentajat auttavat löytämään oman liikkujan polun ja ohjaamaan sieltä siihen lajiin, mihin se palo syttyy ja intoa riittää. Jos lapsella tai nuorella on halua ja potentiaalia vaikkapa kilpaurheilun puolelle, mietitään valmentajan kanssa keinoja päästä sinne. Hanke lisäsi verkostoyhteistyötä Oulun kaupungin kanssa ja toimintaa järjestetään myös kaupungin kanssa yhteistyössä.

Nämä seurat ovat mukana Voimisteluliiton soveltavan voimistelun verkostossa, tutustu heidän tarjontaansa seuran nettisivuilla:

Hyvinkään Voimistelu ja Liikunta, Hämeenlinnan voimisteluseura, Joensuun Kataja voimistelujaosto, Jyväskylän naisvoimistelijat, Järvenpään Voimistelijat, Kajaani Gymnastics, Kellon Työväen Urheilijat (Kiviniemi), Keravan Voimistelijat, Kuopion Reippaan Voimistelijat, Lahjan Tytöt (Turku), Mikkelin Voimistelijat, Olarin Voimistelijat, Orimattilan Jymy voimistelujaosto, Oulun Pyrintö, Palokan Ilo, Pargas IF (Parainen), Porin Tarmo, Savonlinnan Voimistelu ja Liikunta, Seinäjoen Voimistelijat, Sport Club Vantaa, Tampereen Sisu, Tanssi- ja voimisteluseura Illusion (Vaajakoski), Tanssi-ilmaisu Aerodance (Himanka), Turun Riennon voimistelu, Vantaan Voimisteluseura. 

Lisätietoa:

Sini Mattila
Seurakehittäjä ja erityisvoimistelun asiantuntija
sini.mattila@voimistelu.fi
0400 569 867

Haku