On aika laittaa syksyn toiminta käyntiin! Kauden alussa on hyvä tehdä tilannearviota käytänteistä Lasten voimistelun linjauksen suunnassa.
10 periaatetta kauden alkuun lasten harrastuksissa
1. Uudet harrastajat: löytyykö uusille harrastajille riittävästi tietoa harrastamisesta?
Huolehdithan, että ohjeet salille ja oikealle sisäänkäynnille ovat ymmärrettävästi avattu myös vieraskielisille harrastajille, ohjaajan yhteystiedot löytyvät helposti ja tarvittavasta välineistöstä on esimerkkikuvat ja mallit esillä.
Vinkki: Pysytään rauhallisina, vaikka ensimmäiset kerrat alkaisivat viiveellä lasten myöhästymisten tai vanhempien kysymysten takia.
Vinkki: Materiaalipankista löytyy infokirjeen malli uusille kilparyhmävanhemmille suomeksi ja ruotsiksi.
2. Turvallinen harrastaminen: onko ohjaajilla tietoa riittävästi turvalliseen harrastamiseen vaikuttavista asioista?
Ovathan seuran valmentajat tietoisia, ettei painon ja kehon arviointi kuulu lasten urheiluun? Tietäväthän kaikki valmentajat, ettei lasta saa painaa venytyksissä? Onhan lapsiohjaajille salin turva-aikuinen tiedossa ja tietäväthän kaikki, miten epäasialliseen toimintaan omassa seurassa tarvittaessa puututaan?
3. Ryhmäytymistä tarvitaan!
Kesän jälkeen niin uusissa kuin tutuissa ryhmissä on hyvä tutustua taas toisiin ja tehdä ryhmäytymistä tukevaa toimintaan, jotta voimme taata tunneilla kaveritakuun! On ohjaajien vastuulla huolehtia, että kaikki pääsevät mukaan toimintaan.
4. Voimmeko taata urheilullisuustakuun?
Onko tunnit suunniteltu niin, että niissä on riittävästi ja monipuolisesti tekemistä sekä lasten tasolle sopivia harjoitteita? Jonottaminen vähentää liikunnan osuutta ja voi saada lapset pitkästymään ja lopulta riehumaan tunneilla. Myös liian vaikea tekeminen tai monotoninen toistaminen voivat johtaa innottomuuteen. Tavoitteena tunneilla pitäisi olla sykkeen nostaminen, monipuolinen tekeminen ja eri opetustyylein tehtävät harjoitteet.
5. Lapsille käytettävät musiikit on kuunneltu ennakkoon
Jos tunneilla käytetään musiikkia ja lapsille tehdään musiikkiin sarjoja ja ohjelmia, on hyvä kuunnella biisit ennakkoon. Vältetään epäasiallisen, rasistisen ja seksististen kappaleiden käyttöä ja suositaan kappaleita, joissa sanasto kestää päivänvalon.
6. Uudet vai vanhat puvut?
Ennen uusien pukujen tilaamista on hyvä tarkistaa, olisiko mahdollista vuokrata tai lainata pukuja. Jos uudet puvut tilataan, niin on hyvä ottaa kasvunvaraa pidempää käyttöikää ajatellen. Suosi kotimaisten valmistajien pukuja.
7. Kisojen määrä ja sijainti
Onko seurassa keskusteltu, mihin kisoihin suunnataan kauden aikana? Voidaanko kisoihin matkata yhdessä julkisilla tai yhdistää tilausbusseja naapuriseuran kanssa kustannusten hillitsemiseksi? Vanhempainillassa on hyvä käsitellä ajoissa kilpailuihin liittyvät rutiinit ja vastuut, jotta jokainen perhe tietää ennakkoon tarvitaanko vanhempia myös kisoissa. Mitä aikaisemmin majoitukset ja kyydit tilataan, sitä halvemmalla perheet voivat päästä.
8. Kustannuksista ja talkootyöstä avoin keskustelu
On hyvä nostaa esiin kaikki toimintaan liittyvät kustannukset ja käydä avointa keskustelua erilaisten asujen hankkimisesta ja muusta oheistoiminnasta. Voimisteluseurassa on hyvä osallistaa vanhempia mukaan toimintaan ajoissa ja muistaa, että perheissä voi olla useita harrastavia lapsia, siksi toisilla voi olla rajallisesti aikaa ja voimavaroja. Avoin keskustelu kauden alussa voi ehkäistä myöhemmin lasten ryhmissä mahdollisesti syntyviä kimpaantumisia useista talkootehtävistä tai niiden epätasaisesta jakautumisesta perheiden kesken.
9. Joukkuejaot
Jos kauden alussa jaetaan joukkueita ja ryhmiä uudestaan, tulee lapsen kanssa keskustella asiasta ikätasoisesti. Kilparyhmissä perusteet on hyvä avata avoimesti kaikille. Epätietoisuus ryhmien muodostumisesta voi hiertää tunnelmaa, siksi reilu vuorovaikutus on kaikkien etu.
10. Osallisuus
Miten varmistamme sen, että jokaisen lapsen ääni tulee kuuluviin? Miten saamme harrastajat aktiiviseksi omassa harrastuksessaan? Jokaisella ohjaajalla tulisi olla mietittynä toimintatapa, jolla varmistaa lasten osallisuuden toiminnassa. On kyse heidän harrastuksestaan ja oppimisprosessista, siksi lasten ulkoistaminen vain toiminnan toteuttajiksi hidastaa oppimista ja voi johtaa mielenkiinnon hiipumiseen.
Lyhyesti
- ohjaajien ja valmentajien roolit ja vastuut on hyvä käydä läpi uuden toimintakauden alussa
- jokaisella ryhmällä on kausisuunnitelma, jossa näkyy vähintään yksi kausitavoite
- ennen laskujen lähetystä perheille on selvitetty maksuihin vaikuttavat asiat huolella
- ohjaajien kanssa on sovittu syksylle check point eli tarkastuspiste, jossa katsotaan, miten kausi on edennyt
- myös seuran tuomareita ja muita henkilöitä muistutetaan keho- ja kasvurauhasta
Menestystä kauden alkuun!