Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Jumppatytöt-esitys käsittelee joukkuevoimistelua teatterin keinoin
28.03.2024

Jumppatytöt-esitys käsittelee joukkuevoimistelua teatterin keinoin

Jumppatytöt on kolmen entisen joukkuevoimistelijan luoma teatteriesitys, joka saa ensi-iltansa 13.4.2024 Helsingissä. Esityksessä tarkastellaan joukkuevoimistelun monia puolia tekijöiden omista kokemuksista käsin.

Artikkelikuva: Jaakko Pietiläinen

Huhtikuussa ensi-iltansa saava Jumppatytöt-esitys on jotain aivan uutta niin Suomen teatterikartalla kuin joukkuevoimistelussa. Monelle suomalaiselle rakasta lajia ei ole koskaan aiemmin käsitelty teatteritaiteen keinoin.

Esityksen takana on kolme ammattinäyttelijää ja entistä voimistelijaa: Katariina Havukainen, Inkeri Hyvönen ja Ella Lahdenmäki. Kolmikko on tutustunut toisiinsa näyttelijäpiireissä. Kun yhteinen tausta joukkuevoimistelun parissa selvisi, alkoi ajatus teatteriesityksestä hiljalleen muhia.

”Inkeriin tutustuin jo vuosia sitten, ja olimme fiilistelleet voimistelumuistojamme yhdessä. Katariinaan tutustuin keväällä 2023. Kun hänenkin taustaltaan paljastui yhteys joukkuevoimisteluun, pistimme pystyyn yhteisen Whatsapp-ryhmän, jossa aloimme puhua esityksen tekemisestä”, Lahdenmäki kertoo.

Havukaisen, Hyvösen ja Lahdenmäen voimisteluvuodet ajoittuvat 1990-luvun loppuun ja 2000-luvulle. Lahdenmäki voimisteli Seinäjoen Voimistelijoissa, Havukainen Helsingin Jyryssä ja Hyvönen puolestaan Pakilan Voimistelijoissa.

Paluu vanhojen muistojen ja taitojen äärelle

Esityksestä tuli totta nopeammin, kuin tekijät osasivat odottaa. Teatteri Takomo tarjosi kolmikolle tuotantopaikan toisen peruuntuneen esityksen tilalle tälle keväälle. Esitystä työstettiin koko viime syksy, ja harjoitukset alkoivat tammikuussa.

Harjoituksissa kolmikko on päässyt myös voimistelemaan ja verestämään vanhoja taitoja.

”Nuoruudestamme tuttu fysiikkaharjoittelu ja liikekielen opettelu ovat olleet osa harjoitusprosessiamme. Olemme treenanneet samalla tavalla kuin voimisteluvuosinamme – ei tosin ihan yhtä paljon”, Ella Lahdenmäki naurahtaa.

”Olemme olleet todella innoissamme joukkuevoimistelun äärelle palaamisesta! Paljon on ehtinyt unohtaa, mutta joitain asioita muistaa todella vahvasti”, Lahdenmäki jatkaa.

Tekijät kertovat, että heillä on sama jaettu kokemus kasvusta naiseksi joukkuevoimistelun parissa. Keskustellessaan ja esitystä työstäessään he tajusivat, miten paljon lajissa ja sen parissa saaduissa kokemuksissa on tunnistettavia asioita myös muille, kuin voimistelijoille. Esimerkiksi omaan kehosuhteeseen, kovaan harjoitteluun ja päättäväisyyteen liittyvät kysymykset voivat resonoida kenessä tahansa.

”Joukkuevoimistelussa on myös yhteistä teatterin tekemisen kanssa. Molemmissa on yhteinen tavoite, jonka eteen ryhmä työskentelee. Yhteistä on myös oman kehon hallinta”, Lahdenmäki sanoo.

Jumppatyttöjen tekijät: Ella Lahdenmäki, Katariina Havukainen ja Inkeri Hyvönen

Jumppatytöt eli Ella Lahdenmäki (vas.), Katariina Havukainen ja Inkeri Hyvönen harjoituksissa maaliskuussa 2024. Kuva tekijöiltä.

Tutkimusmatka joukkuevoimistelun moniin puoliin

Jumppatytöt-esitys on tehty täysin kolmikon omin voimin, kollektiivisen työskentelyn periaatteita noudattaen. Erillistä ohjaajaa tai käsikirjoittajaa ei ole.

Esityksen runko on syntynyt yhteisten keskustelujen lisäksi voimisteluaikojen päiväkirjatekstien pohjalta. Lisäksi tekijät ovat haastatelleet muun muassa vanhoja valmentajiaan ja voimistelukavereitaan heidän muistoistaan.

”Esityksessä joukkuevoimistelua tarkastellaan meistä itsestämme käsin. Meitä kiinnostaa erityisesti se, mitä kaikkea meissä on ja mitä kehomme kantavat edelleen mukanaan voimisteluajoilta”, Katariina Havukainen kertoo.

”Esimerkiksi ihan lähtien ryhdistä: meillä kaikilla on näyttelijän koulutus, ja meidän on pitänyt opetella pois liiasta ryhdikkyydestä ja tiukkuudesta.”

Tekijät kuvailevat esitystä tutkimusmatkaksi moneen joukkuevoimisteluun liittyvän asian äärelle. Käsittelyssä on niin pieniä kuin laajoja ilmiöitä, kuten ryhmädynamiikkaan ja valtarakenteisiin liittyviä kysymyksiä.

”Millaista on olla nuori tyttö ja harrastaa intensiivisesti esteettistä lajia? Tai millaista on, kun joutuu varavoimistelijaksi – kuka saa valmentajan katseen? Muun muassa tällaisia asioita tarkastelemme”, tekijät kertovat.

Jumppareiden esitys jumppareille

Jumppatyttöjen ensi-ilta lähestyy, ja tekijöillä pitää kiirettä esityksen valmistelun kanssa. Millainen esitys lavalla nähdään?

”Esitys ei ole juoninäytelmä, mutta draamankaari löytyy. Jumppatytöt valmistautuvat ohjelman esittämiseen. He ovat harjoituksissa ja siellä nousee esiin erilaisia asioita”, Lahdenmäki paljastaa.

Vaikka tekijöillä on paljon yhteistä, on jokaisen kokemus voimistelun parissa ollut kuitenkin yksilöllinen, mikä heijastuu esitykseen.

”Katsojat voivat saada samaistumispintaa eri asioista. Esitys voi herättää keskustelua. Esimerkiksi joukkue voi tulla katsomaan esitystä yhdessä ja sen kautta voi nostaa esille erilaisia asioita”, Inkeri Hyvönen sanoo.

”Tämä on jumppareiden esitys jumppareille!”

Jumppatytöt

  • Jumppatytöt-esityksen ensi-ilta on 13.4.2024
  • Esitys on Teatteri Takomon tuotanto, ja sitä esitetään Minervakoulun juhlasalissa Helsingissä
  • Liput ovat myynnissä ja tarkemmat tiedot löytyvät Teatteri Takomon nettisivuilta
  • Ryhmäalennus (yli 8 hlö:n ryhmille ja joukkueille): 12 e/lippu
  • Esityksessä on tehty yhteistyötä mm. Piruetin, koreografi Antton Laineen ja valokuvaaja Jukka Hämeenniemen kanssa

Haku