Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Joukkuevoimistelun uudet yli 14-vuotiaiden Kilpa- ja Harrastesarjan säännöt ovat valmiit
29.11.2024

Joukkuevoimistelun uudet yli 14-vuotiaiden Kilpa- ja Harrastesarjan säännöt ovat valmiit

Kilpasarjan välinemestaruusviikonlopun kunniaksi uudet yli 14 v. Kilpa- ja Harrastesarjojen säännöt julkaistu.

Uudet säännöt astuvat voimaan 1.1.2025 ja ne ovat voimassa yhden vuoden. Säännöt koskevat kaikkia yli 14 v. kilpasarjoja sekä yli 14 v. harrastesarjoja mukaan lukien aikuisten harrastesarjat yli 25/35/45 -vuotiaat. Välinesääntöjen osalta päivityksiä sääntöihin tehdään vielä kevään aikana. Tuomarikoulutukset uusiin sääntöihin alkavat jo 12.12.2024 ja jatkuvat tammikuussa. 

Luonnosversio oli lokakuun ajan kommentoitavana, ja kommenttikierroksen jälkeen pieniä muutoksia on tehty sääntöihin tulleiden palautteiden perusteella. 

Uudet yli 14 v. Kilpa- ja Harrastesarjojen säännöt.
Alla sääntötyöryhmän kommentteja ja perusteluita uusiin säätöihin liittyen.

Ohjelman pituudet erit. harrastesarjat:

Harrastesarjassa harjoittelun määrä on vähäisempää kuin kilpasarjoissa, jolloin lyhyemmän ohjelman kautta myös muulle harjoittelulle pyritään antamaan enemmän aikaa. Ohjelman saa nopeammin valmiiksi ja aikaa jää myös muulle harjoittelulle jolloin osat pystytään suorittamaan terveellisesti ja turvallisesti, ja harjoittelemaan uusia taitoja ohjelman ulkopuolella.

Linjassa kilpailumaksujen kanssa kun vertaillaan harrastesarjojen vs. kilpasarjojen vs. SM-sarjojen osallistumismaksuja ja kilpailuohjelman pituuksia. 

Lyhyemmälläkin ohjelmalla pystytään tuomaan elämyksiä ja luovuutta sekä omaperäisyyttä ohjelmiin. (Tästä lyhytohjelmat ovat oiva esimerkki)
Harrastesarjan lyhyemmällä ohjelman pituudella on tarkoitus myös välttää kilpasarjan ja harrastesarjan välillä “pomppimista” kauden aikana. (Tämä “pomppimisen esto” nousi vahvasti esille toiveissa, joita pyydettiin ennen sääntöjen työstön aloittamista)

Ohjelmissa on tällä hetkellä nähtävissä, että ohjelmaan yritetään saada varmuuden vuoksi ylimääräisiä vaiheusosia. Toiveena on, että tehdään yksi esim. hyppy+vartalot ja harjoitellaan se huolellisesti. 

Huomioitavaa on myös että samasta osasta voi saada pisteitä sekä teknisestä että taiteellisesta osa-alueesta. (esim. Vartalonsarja joka on tehty kaanonissa). Kaikkea ei tarvitse tehdä erikseen.   

Taaksetaivuttavat ja vartalolla kiertävät hypyt ja niiden rajoitukset ja kieltämiset 

Ohjataan turvalliseen harjoitteluun ja harjoittelun kohdistaminen oikeisiin asioihin. Harjoitusmäärät ovat huomattavasti pienemmät kuin SM-sarjoissa.

Vaikeutta voi saada hyppyihin sekä kilpa- että harrastesarjoissa muillakin tavoin kuin tekemällä taakse taivutusta ja/tai vartalon kiertoa ilmalennon aikana esim. vartalonliikkeitä eteen ja sivulle sekä kääntyvät ja pyörähtävät hypyt sekä vipukauris/-harppa. 

Rajoitukset ovat linjassa SM-sarjojen hyppyjen määrään, jossa on sallittua hypyn aikana tehdä 3x/vartalonliike.

Pitkät vartalosarjat 

Pitkillä vartalosarjoilla halutaan viedä ja kehittää lajia oikeaan suuntaan. Tällä hetkellä moni kilpasarjan joukkue tekee lähemmäs 40 vartalonliikettä ohjelman aikana, jolloin vartalonliikkeiden määrä ei välttämättä nouse nykyisestä, vaan ne tullaan vaan suorittamaan pidempinä sarjoina. Kilpa- ja harrastesarjoissa haluamme, että erilaisilla fyysisillä ominaisuuksilla on mahdollista menestyä, mutta pitkien vartalosarjojen avulla pystymme tekemään eroja teknisissä pisteissä

Yhteinäistetään sääntöjä tuomarointiin esim pukusäännöillä

Pukusäännöillä huomioidaan keskittyminen urheilullisuuteen eikä voimistelijan ulkonäköön / kisalookkiin. Halutaan yhtenäistää sääntöjä IFAGG:n sääntöjen kanssa, jotta tuomarointi eri sarjojen välillä on jatkossa helpompaa. 

Fyysisten ominaisuuksien arviointi

Fyysisten ominaisuuksien arviointi painottuu koko joukkueen voimistelun arviointiin. Puutteelliset fyysiset ominaisuudet on jatkossakin mahdollista huomioida suorituksen arvioinnissa fyysisen ominaisuuden puutteena, teknisen osan hyväksymisessä ja taiteellisessa voimistelun sujuvuutena

Sääntömuutoksen taustoja

Ensimmäisen kerran kilpa- ja harrastesarjojen sääntöjen muutos on ollut esillä alkuvuodesta 2022, jolloin mietittiin, voitaisiinko kaikkien yli 14-vuotiaiden säännöt uudistaa kerralla IFAGG:n sääntöjen päivittyessä. Tällöin päätettiin, että tehdään muutos ensin SM-sarjoihin, ja katsotaan miten muutokset vaikuttavat ohjelmiin. Erityisesti pitkien vartalosarjojen, selkeämpien tempon ja dynamiikan vaatimusten ja erilaisten ryhmäkohtien arviointi koettiin SM-sarjoissa toimivana ja lajia eteenpäin vievänä tekijänä, jolloin sääntöjen siirtämistä kilpa- ja harrastesarjoihin lähdettiin suunnittelemaan vuoden 2023 syksyllä. Ensimmäinen kerta, kun tuomareita kuultiin uusien sääntöjen ajatuksista ja toiveista oli Kilpasarjan välinemestaruuskilpailut syksyllä 2023, jossa asiasta käytiin ensimmäistä keskustelua tuomarikahvilassa. Sääntömuutostyö starttasi kunnolla keväällä 2024 aikana ja kesällä 2024 verrattiin vanhoja kilpa- ja harrastesarjojen ohjelmia SM-sääntöihin, jonka perusteella uudet säännöt luotiin. Yhtenä sääntömuutoksen tavoitteena on myös helpottaa tuomarointia, kun esimerkiksi taiteellisen kriteerejä yhtenäistettiin ja selkeytettiin.

Nykyisillä säännöillä on kilpailtu vuoden 2017 alusta, jolloin muutoksena kilpasarjoihin tuotiin lisäosien eri arvot osasta riippuen. Varsinainen suurempi muutos sääntöihin on edellisen kerran tehty vuonna 2012, jolloin maksimipistemääräksi muutettiin 20 pistettä. Lähes nykyisillä säännöillä on kilpailtu yli 10 vuotta, jona aikana laji ja kilpasarjan taso on kasvanut merkittävästi. Uusilla säännöillä halutaan tukea joukkuevoimistelun lajinomaisuutta, johon kuuluvat pitkät vartalosarjat, monipuolinen vartalonkäyttö ja erilaiset joukkueena suoritettavat osat.

Harrastesarjan säännöt on aikanaan luotu kilpasarjan sääntöjen vaatimusten päälle, tarkoituksena pilotoida harrastesarjaa. Vuosien saatossa harrastesarjasta on kehittynyt kovatasoinen kilpailusarja, jossa jatkaa voimistelua aktiiviuran jälkeen. Kehityksen mukana sarjan vaatimustaso on kuitenkin noussut kovaksi, jolloin lajiin uutena mukaan tuleminen on ollut vaikeaa. Uusilla vaatimuksilla pyritään mahdollistamaan oikeudenmukainen arviointi kaikille joukkueille fyysisestä taitotasosta huolimatta.

Lisätietoja säännöistä:

Joukkuevoimistelun lajipäällikkö, katri.kukkola@voimistelu.fi

Haku