Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Hyppynarun suosio kasvaa
08.08.2024

Hyppynarun suosio kasvaa

narulla hyppijöitä kadulla

Naruhyppelyä voi harrastaa sisällä ja pihalla, yksin ja yhdessä. Lajina naruhyppelyä eli Rope Skippingiä nähtiin myös Pariisin Olympialaisissa näytöstyyliin eli ehkä tulevaisuudessa naruhyppely on myös Olympialaji.

Hyppynarulla hyppääminen on monille tuttua ja koulujen pihoilla voi välitunneilla nähdä narujen pyörivän. Mutta kyse on myös urheilulajista nimeltä Rope Skipping.

Naruksi käy niin punotut köysinarut, pvc-muovinarut kuin nykyään suosioon nousseet helminarut. Narulla voidaan tehdä hyppyjä, pyörityksiä, käsittelyliikkeitä ja temppuja.

Suomessa lajilla on yksi erikoisseura ja sen lisäksi monissa voimisteluseuroissa hypitään lajia oheislajina mm. lämmittelynä. Myös monissa jalkapallo, jääkiekko ja pesäpallojoukkueissa on otettu narut käyttöön lisäämään ketteryyttä, koordinaatiota, nopeutta ja kestävyyttä.

Naruhyppelyssä parasta on se, että sitä voi tehdä missään vaan ja se ei vaadi erikoisia olosuhdejärjestelyitä. Naruhyppelyä voi lajina nähdä myös osana sirkustoimintaa.

Kouluille on valmiita naruhyppy ideoita tunneille, joita löydät mm. temppusankarit kouluskaban materiaaleista. Lisäksi on paljon sovelluksia, joista voi opetalla erilaisia temppuja narulla. Kuitenkin ennen temppuja on hyvä harjoitella ihan perushyppyjä ja auki-ristiin-hyppyjä sekä erilaisia pyörityksiä. Pienet koululaiset ovat innostuneet vanhoista loruistakin, kuten ”Nallekarhu, nallekarhu, mene sisälle.” Vanhempien oppilaiden kanssa kannattaa yhdistää mm. muita oppiaineita narulla hyppäämiseen. Hyppiessä voidaan harjoitella numeroita tai aakkosia englanniksi, kerrata Suomen presidenttejä tai harjoitella matematiikkaa.

Muutama suositus hyppelyn aloittamiseen:

  • käytä lenkkareita jalassa, niin naru ei satu varpaisiin eikä jalkapohjissa tärähdä ikävästi
  • hyvän mittainen naru yltää kainaloihin, kun seisoo narun päällä
  • hyppyalustaksi kannattaa valita tasainen alue eli asfaltti tai kenttä ja tarvittaessa voi laittaa ulos ohuen joogamaton, jonka päällä on mukava hyppiä. Ruoholla hyppiminen on hankalaa, kun ruoho vastustaa narun liikettä
  • ensimmäinen hyppy kannattaa aloittaa isolla pyöräytyksellä, jotta oppija ehtii havainnoimaan narun tulemisen ja pääsee mukaan rytmiin
  • taloudellinen hyppääminen on pientä ja kevyttä eli polvia ei tarvitse vetää kerälle
  • kädet voivat olla kevyesti koukussa, lähellä kylkiä
  • millä tahansa narulla voi hyppiä, mutta suosittuja helminaruja saa Suomesta Ropee.fi kautta

 

Näet videolta mallin perushypyistä ja siitä, minkä mittainen on hyvä naru. Lisäksi näet mallin ”traveller” ja pannukakkuhypystä, jossa yksi hyppijä niin sanotusti kaappaa mukaansa muita hyppääjiä. Pitkällä narulla hyppimiseen voi yhdistää myös pallon heitto- ja kiinniottoharjoituksia eli mahdollisuuksia on monia. Hyppäämisen sijaan osa voi pyörittää myös narua ja siksi narulla tekemiseen voivat osallistua myös he, joilla on muutenkin jokin este hyppimiseen.

 

 

 

Haku