Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Gymnaestrada-koreografit esittelyssä: Liisa Ahlqvist-Lehkosuo ja Anu Kuusela
12.06.2024

Gymnaestrada-koreografit esittelyssä: Liisa Ahlqvist-Lehkosuo ja Anu Kuusela

Gymnaestrada Joensuu -koreografijuttusarjassa tutustumme kokeneisiin ja monipuolisiin voimistelutoimijoihin Liisa Ahlqvist-Lehkosuohon ja Anu Kuuselaan. 

Keitä olette?

Olemme työskennelleet yhdessä ja erikseen voimistelun parissa molemmat jo yli 25 vuotta ja osallistuneet lukuisiin voimistelutapahtumiin eri puolilla maailmaa. Meillä on molemmilla vahva tausta joukkuevoimistelussa ja Liisalla lisäksi myös tanssin puolelta. Tällä hetkellä valmennamme ja toimimme koreografeina yhdessä yli 20-vuotiaiden sarjassa kilpailevaa AjattomatJR tanssillisen voimistelun ryhmää.

Meidän työskentelyssämme yhdistyy vahva ystävyys, ammatillinen yhteistyö ja syvä intohimo voimisteluun ja tanssiin. Haluamme jakaa voimistelun ilosanomaa ja luoda unohtumattomia hetkiä niin itsellemme kuin kaikille voimistelun ystäville.

Kuinka mones kenttäohjelmakoreografia tämä on?

Tämä on ensimmäinen yhteinen kenttäohjelmamme. Liisa on tehnyt yhden kentän aiemmin yhdessä sisarustensa kanssa sekä toiminut äitinsä Hannele Ahlqvistin koreografiapuna useammassa kenttäohjelmassa. Viime vuonna Amsterdamin World Gymnaestradassa saimme kunnian edustaa Suomea FIG gaalassa. Koreografia oli tehty yhteistyössä Laura Nihdin ja Marita Haapasalon kanssa.

Mistä lähdette liikkeelle ja saatte inspiraatiota koreografian suunnittelussa?

Koreografian suunnittelussa lähdemme liikkeelle huomioimalla taitotason (valiot), sillä se on keskeinen tekijä onnistuneen koreografian luomisessa. Meille on tärkeää, että liikkeet ja siirtymät tukevat voimistelijoiden osaamista ja taitotasoa tuoden sopivasti haastetta.

Musiikki on meille keskeinen inspiraation lähde, sillä se ohjaa koreografian tunnelmaa ja rytmiä. Musiikki auttaa meitä luomaan tarinan ja tunteen, jotka haluamme välittää yleisölle. Suunnittelun aikana kokeilemme erilaisia liikkeitä ja siirtymiä omille ryhmillemme. Tämä kokeiluvaihe on oleellinen, sillä se antaa meille mahdollisuuden nähdä, mikä toimii parhaiten käytännössä ja miten voimme parhaiten hyödyntää ryhmän dynamiikkaa ja kuvioita. Näin voimme luoda koreografian, joka on kuviollisesti näyttävä, liikekieleltään vaikuttava ja ilmaisullisesti rikas.

Mitkä ovat tärkeimmät asiat kenttäohjelmassa ja sen suunnittelussa? Onko molemmilla eri roolit suunnittelussa?

Kenttäohjelman suunnittelussa on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää tilan dynamiikka. Kentällä koreografian mittasuhteet ja liikkeet eroavat merkittävästi liikuntasalista, joten suunnittelussa on otettava huomioon laajat liikeradat ja tilan hyödyntäminen kokonaisuudessaan.

Meidän vahvuutemme on yhdistää taiteellinen luovuus ja insinöörimäinen tarkkuus. Tämä yhdistelmä mahdollistaa sen, että voimme luoda näyttäviä ja tarkasti suunniteltuja koreografioita, jotka ovat sekä visuaalisesti vaikuttavia että teknisesti hallittuja.

Yhteistyömme on vahvuutemme, kaksin olemme enemmän – luemme toistemme ajatuksia ja jatkamme toistemme lauseita. Tämä synerginen työskentelytapa takaa sen, että jokainen koreografia on yhtenäinen ja kaikki ideat tulevat hyödynnetyiksi parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä itse koreografeina odotatte eniten tulevalta projektilta ja itse tapahtumalta?

Koreografeina odotamme eniten mahdollisuutta luoda ainutlaatuista ja uniikkia koreografiaa, joka erottuu ja jää mieleen. On todella inspiroivaa päästä kokeilemaan uusia ideoita ja nähdä ne heräämässä eloon esityksessä.

Erityisen tärkeää meille on se, että myös pienet seurat ja yksittäiset voimistelijat pääsevät mukaan tähän projektiin. Tämä tarjoaa heille mahdollisuuden kokea jotain suurta ja merkityksellistä, osana isompaa kokonaisuutta. On upeaa nähdä, kuinka jokainen voimistelija voi loistaa omalla tavallaan ja tuntea olevansa tärkeä osa tiimiä.

Onko antaa joku vihje tulevasta ohjelmasta?

Voimme paljastaa sen verran, että tuleva ohjelma on täynnä elämäniloa ja energisyyttä, ja se tulee viemään katsojat matkalle, jossa usko unelmiin ja omiin kykyihin ovat keskiössä. Olemme suunnitelleet mukaan myös sopivasti haastetta, mutta ei liikaa – haluamme, että jokainen voimistelija voi nauttia suorituksestaan ja loistaa omalla tavallaan.

Mikä on oma paras muisto voimistelun suurtapahtumista?

Paras muistomme voimistelun suurtapahtumista on vuoden 2015 Gymnaestrada Helsinki. Se yhteisöllisyyden tunne, joka vallitsi kaikkialla, oli uskomaton. Kaikki olivat mukana samassa ”jumppakuplassa”, jossa jaoimme saman intohimon ja rakkauden lajiin.

Liisan ja Anun ohjelman kohderyhmä

Vaativampi valio-ohjelma, tanssillinen voimistelu, tanssi, laaja joukkuevoimistelun kohderyhmä myös

Haku