Voimistelusta ja suurtapahtumista elämyksiä myös miehille

14.8.2017 |

Vannoutunut hevimies Ville Havia, 37, ei omien sanojensa mukaan hirveästi mainostanut voimisteluharrastustaan kavereilleen, kun ryhtyi käymään Voimisteluseura RiikkaSetin miesten uudessa ryhmässä MikkoSetissä syksyllä 2015. Nykyään miesryhmässä voimistelu on ykkösliikkumistapa Havialle, harrastus joka mahdollistaa myös uudet kokemukset esiintymisten ja suurtapahtumien muodossa.

Ville Havia naurattaa naisia Turnfest-voimistelutapahtumalla milloin ostosreissun aikana ilmestyen Pikachu-asuun pukeutuneena, milloin kulkiessaan muiden ”huoltomiesten” joukossa kohti Valkean linnun harjoituksia. Havia on Turnfestillä suomalaismiesten nuorimmasta päästä, harvinaisuus melkeinpä. Mutta kuten niin usein voimistelupiireissä, ensikosketus voimistelumaailmaan on hänellekin tullut jo äidinmaidossa.

Silti Havia ei ollut ajatellut harrastavansa itse voimistelua, kunnes kansainvälinen Gymnaestrada Helsingissä innosti seuroja perustamaan uusia miesten ryhmiä.

- ”Lähdin katsomaan uuteen miesten ryhmään millaisesta liikuntaharrastuksesta olisi kyse. Tottakai jännitti uusi juttu, mutta lähdin avoimin mielin kokeilemaan.”

Asenteet uusiksi

Kavereiden keskuudessa ”sähköjäniksenä” tunnettu Havia ei kuitenkaan kiellä ennakkoasenteitaan, vaan myöntää nauraen.

”Yritin aluksi välttää voimistelua, onhan se aina ollut mielestäni vähän naisten juttu.”

Mutta ääni on muuttunut kellossa. Parasta miehen mielestä voimisteluseurassa liikkumisessa on ryhmähenki ja itsensä voittaminen. Eikä se voimistelu kuulemma ole mitään käsien heiluttamista.

”Kyllä me kunnon hiki otetaan tunneilla, tämä on minulle viikon treeniosuus. Mutta itse ryhmä on parasta, se kuinka tuntemattomista äijistä tulee tiivis porukka.

Viikoittaisen liikunta-annoksen lisäksi voimisteluseurassa treenaaminen on avannut ovia esiintymisiin ja Turnfestin kaltaisiin suurtapahtumiin.

”Esiinnyimme keväällä Voimistelun ja tanssin Lumo-tapahtumassa, ja se jännitti ihan sikana. Siinä mentiin niin omalle epämukavuusalueelle, että oli todellista itsensä ylittämistä. Mutta oli hienoa päästä tutustumaan myös muihin miesten voimisteluporukoihin. Kaikki toivottivat meidät uutena ryhmänä tervetulleiksi,” Havia kiitteli voimistelun yhteisöllisyyttä.

Berliinin Turnfestiin seurasta lähdettiin suurella joukolla, ja miesten ryhmä halusi olla tunnelmissa mukana, huoltojoukkoina ja muutenkin. Seuraava suurtapahtuma Havialle on ensi kesän voimistelun suurtapahtuma Suomi Gymnaestrada Turussa.

Omista kokemuksistaan innostuneena Havia heittää haasteen myös muille miehille:

”Tervetuloa mukaan vaan, kyllä täällä tunneilla hiki lentää.”

 

Rohkeasti mukaan vain

Kesäkuussa Saksan suurimmalla voimistelutapahtumalla Turnfestillä 80 000 osallistujasta miehiä oli 30 prosenttia. Suomessa voimistelua harrastavia miehiä on suhteessa melkein yhtä paljon kuin mitä oli Turnfestillä Suomea edustavassa delegaatiossa. Tästä 550 suomalaisvoimistelijan joukosta miehiä löytyi pari kourallista. Henrik Haggrén ja Risto Sirén olivat heistä kaksi. Miehet ovat jääneet koukkuun voimistelutapahtumiin.

- ”Minä olen täällä vuosien käännytystyön tuloksena. Lähinnä olen ollut huoltajana, katsojana ja kokijana mukana, mutta ehkä Turussa voisi jopa esiintyä”, Risto harkitsee pilke silmäkulmassa.

- ” Miesten pitäisi vain rohkeasti tulla mukaan voimisteluun. Tämä on harrastus, joka on vienyt minut moneen paikkaan”, Henrik toteaa ja kannustaa muita miehiä voimisteluseurojen tunneille mukaan.

Viherlaakson Veikkojen mukana matkannaiden miesten kokemuksista ja ajatuksista voit lukea lisää elo-syyskuun vaihtteessa ilmestyvästä Voimistelu-lehdestä.

 

Innostuitko voimistelusta? Löydä lähin seura 

 

Lue lisää suomalaisten kesäkuisista Turnfest-kokemuksista.

 

Kuvateksti: Ville Havia (vas.), Henrik Haggrén ja Risto Sirén ehtivät poseeraamaan kameralle sillä aikaa kun Valkean linnun harjoitukset liikuttivat suomalaisnaisia Berliinin olympiastadionin nurmella. Tauolla olikin jo miesten ja juomapullojen juoksutuksen vuoro.