Kilpailu

Kilpa-aerobicissa kilpaillaan miesten ja naisten sarjoissa yksilöinä, pareina, trioina ja viiden urheilijan ryhminä. Kilpailutasoja on kaksi: SM-sarja ja kilpasarja.

SM-kilpailujen tulosten ja Cup-kilpailujen parhaiden sijoitusten perusteella jaetaan rankingpisteitä, jotka otetaan huomioon kansainvälisten kilpailujen urheilijavalinnoissa. EM- ja MM-kilpailuihin on myös erilliset karsintakilpailut.

 

Kansalliset kilpailut

SM- ja Kilpasarjojen mestaruuskilpailut 

Kilpa-aerobicin Suomen mestaruuksista kilpaillaan seniorisarjassa sekä sarjoissa AG2 (15-17-vuotiaat) ja AG1 (12-14-vuotiaat). Kilpasarjojen mestaruuksista kilpaillaan luokissa 2-6, ND-sarjassa (9-11-vuotiaat) sekä AeroDance-sarjassa. SM- ja kilpasarjojen mestaruuskilpailujen yhteydessä voidaan järjestää myös Stara-tapahtuma.

Aerobic Cup -kilpailuja järjestävät seurat, joille liitto on myöntänyt kilpailujen järjestämisoikeuden. Cup-kilpailuissa kilpaillaan luokissa 2-6 ja Cup-kilpailujen yhteydessä järjestetään myös SM-sarjat (SEN, AG2 ja AG1). Kauden aikana järjestetään neljästä viiteen Cup-kilpailua ympäri Suomea. Cup 1 ja Cup 2 -kilpailut järjestetään keväällä ennen SM-kilpailuja, ja Cup 2 -kilpailu toimii samalla SM-kilpailujen katsastuksena. Cup 3-, 4- ja 5 -kilpailut järjestetään syksyllä. Cup 4- tai Cup 5 -kilpailu päättää Aerobic Cupin.

Urheilija voi osallistua joko yhteen tai useampaan Cup-kilpailuun. Jokaisesta osakilpailusta kilpailija, joka sijoittuu sijoille 1-5 kerää Cup-pisteitä. Cup-kilpailujen määrästä riippuen (vuodessa 4 tai 5) voittaja ratkeaa joko kolmen tai neljän osakilpailun yhteenlaskettujen pisteiden mukaan. Pisteissä huomioidaan kolme/neljä parasta sijoitusta. Cup-voittoon vaaditaan vähintään kolmeen osakilpailuun osallistuminen. Cup-pokaalit jaetaan sarjoittain SM- ja ND- sarjoissa.

Pisteet jaetaan seuraavasti:

I sija 8 pistettä
II sija 6 pistettä
III sija 4 pistettä
IV sija 3 pistettä
V sija 2 pistettä

Jos kahdella tai useammalla urheilijalla on samat pisteet osakilpailujen jälkeen, voitto määräytyy viimeisen Cup -kilpailun sijoitusten perusteella.

 

Kansainväliset kilpailut

Maailmanmestaruuskilpailut ja Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailuiden edustusjoukkueet valitaan rankingpisteiden ja karsintakilpailujen perusteella. Valintajärjestelmää tarkennetaan aina kilpailukohtaisesti.

World Cup -kilpailut ovat kansainvälisesti erittäin arvostettu vuotuinen sarja kilpailuja, joihin osallistuvat kaikkien maiden parhaat kilpailijat mahdollisuuksien mukaan. World Cup -kilpailuista finalistit ansaitsevat pisteitä ja suurimman pistemäärän kerännyt urheilija voittaa rahapalkinnon. Kilpailujen taso on erittäin kova ja siksi Suomestakin lähetetään kilpailuihin vain ne urheilijat, jotka täyttävät lajiasiantuntijaryhmän asettamat pisterajat.

Seurat ovat vapaita osallistumaan kaikille avoimiin kansainvälisiin Open-kilpailuihin, joissa ei ole rajoitettua osallistujamäärää. Jos osallistujamäärä on rajoitettu, lajiasiantuntijaryhmä valitsee kilpailijat.
Lajiasiantuntijaryhmä suosittelee, että World Cupin yhteydessä järjestettäviin Open-kilpailuihin lähetettäisiin vain rinkiurheilijoita.

Urheilijamäärät World Cupin yhteydessä pidettäviin Open kilpailuihin:

- 6 yksilöä per ikäsarja
- 3 trioa ja 3 ryhmää per ikäsarja

HUOM! Seurojen tulee aina ilmoittaa liittoon lajipäällikölle osallistumisestaan kansainvälisiin kilpailuihin!