Hyppää sisältöön

Kansallinen kilpailujärjestelmä

Kilpa-aerobicissa kilpailevat sekä miehet että naiset. Kilpailla voi yksilönä, parina, triona tai viiden voimistelijan ryhmänä, ja osallistua voi myös tanssillisempaan AeroDance-sarjaan.

Tyttöjoukkue kilpa-aerobicin kilpailusuorituksessa.

Kaksi kilpailulinjaa

Kilpa-aerobicin kilpailujärjestelmä on jaettu kahteen linjaan: ikäkausisarjat (SM-linja) ja luokkasarjat (kilpalinja).

Ikäkausisarjoissa luokasta toiseen siirrytään iän mukaan ja niissä noudatetaan kansainvälisen sääntökirjan (CoP) sääntöjä. Seuraavaan ikäsarjaan noustaan sinä vuonna, kun täyttää kyseisen ikäsarjan alaikärajan. SMsarjoja ovat 1214vuotiaat, 1517vuotiaat sekä aikuiset yli 18 v.

Luokkasarjoissa noudatetaan muokattuja COP sääntöjä eli pakollisia vaikeusliikkeitä ei ole ja kokoonpanoissa kilpaillaan 36 hlön joukkueissa. Luokasta seuraavaan voi siirtyä, kun vaadittavat nousupisteet on saavutettu. Lajin kehittämisryhmä LAR vahvistaa nousupisterajat kausittain.

Lue lisää luokkanousuista

Kilpailujärjestelmä

Kansalliset kilpailut

Kansallinen kilpailutoiminta jaotellaan seuraavasti:

  • Kotimainen arvokilpailu (SM-kilpailut)
  • Valtakunnalliset kilpailut (entinen Cup-sarja), joiden yhteydessä voidaan pitää karsintoja kotimaisiin tai kansainvälisiin arvokilpailuihin, Voimistelupäivät ja Kilpasarjojen mestaruuskilpailut
  • Alueelliset pienemmät kilpailut, joissa voi olla vähemmän luokkia ja/tai pienemmät tuomaripaneelit
  • Stara-tapahtumat

Kilpa-aerobicin Suomen mestaruuksista kilpaillaan sarjoissa: 12-14-vuotiaat, 15-17-vuotiaat ja aikuiset yli 18-vuotiaat. Kilpasarjojen mestaruuksista kilpaillaan luokkasarjoissa 3-6 sekä AeroDance-sarjoissa. Kilpasarjojen mestaruuskilpailuiden yhteydessä kilpailevat myös 8-9-vuotiaat ja 10-11-vuotiaat, mutta heille ei vielä jaeta virallisia mestaruuksia.

Aerobicin Cup-kiertueesta on luovuttu toistaiseksi. Seurat voiva halutessaan käyttää järjestämissään kilpailuissa Cup-nimeä, mutta erillisiä cup-pisteitä kilpailut eivät kerrytä. 

Yli 10-vuotiaiden sarjoissa urheilijat saavat suorituksistaan pisteet, jotka julkaistaan tulospalvelu Sport event systemissä sekä kuulutetaan kilpailuissa. Alle 10-vuotiailla ei julkaista pisteitä, mutta he saavat suorituksestaan kategorian.

8-9-vuotiaiden sarjan kategorioiden pisterajat:

Kategoria 1: yli 13,700 pistettä

Kategoria 2: 12,750-13,650 pistettä

Kategoria 3: 11,800-12,700 pistettä

Kategoria 4: 10,850-11,750 pistettä

Kategoria 5: alle 10,800 pistettä

Haku