Hyppää sisältöön

Tuomarointi

Kilpa-aerobicin kilpailuohjelmaa arvioidaan neljässä osa-alueessa. Pistetaulukoiden merkinnät E, A, D ja CJP tulevat osa-alueiden englanninkielisistä nimityksistä execution, artistry, difficulty ja chair of judges panel.

Tekniikkatuomarit (2-4 tuomaria) arvioivat ohjelman suorituspuhtautta ja kokoonpanoilla yhdenaikaisuutta.

Taiteellisuustuomarit (2-4 tuomaria) arvioivat ohjelman musiikinkäyttöä, sisältöä, alueenkäyttöä ja taiteellisuutta. 

Vaikeustuomarit (2 tuomaria) arvioivat ohjelman vaikeusosat ja antavat mahdolliset vaikeusvähennykset.

Päätuomari (1 tuomari) johtaa tuomaripaneelia ja antaa mahdolliset päätuomarivähennykset.

Tekniikkka- ja taiteellisuustuomareiden pisteissä käytetään mediaanipistejärjestelmää, jossa korkein ja matalin pistemäärä tippuvat pois ja keskimmäinen tai kahden keskimmäisen pisteen keskiarvo jää voimaan. Vaikeustuomarien antamat pisteet ovat aina samat ja ne määräytyvät sen mukaan mitkä ohjelman vaikeusosista on suoritettu säännöissä määriteltyjen minimivaatimusten mukaisesti.

Osa-aluekohtaiset pisteet lasketaan yhteen ja mahdollisten vaikeus- tai päätuomarivähennysten jälkeen saadut kokonaispisteet määräävät sijoituksen.  8-9-vuotiaiden sarjassa tuloksista julkaistaan kategoriat, ei kokonaispisteitä tai sijoituksia. Kaikki ensimmäisen kategorian saavuttaneet voimistelijat palkitaan.

Eri sarjoissa arvioimassa ovat kansallisen ja/tai kansainvälisen tuomarikurssin läpäisseet tuomarit. Tuomarit sitoutuvat noudattamaan toiminnassaan Voimisteluliiton Yleisiä kilpailu- ja kurinpitosääntöjä sekä tuomariohjesääntöä ja siinä mainittuja eettisiä ohjeita.

Tuomarikoulutus on neliportainen; Arvituomari (taso 1), Kilpasarjojen tuomari (taso 2), SM-sarjojen tuomari (taso 3) ja Brevet- eli kansainvälinen tuomari (taso 4).

Lue lisää tuomarikoulutusjärjestelmät

Tuomariohjesääntö löytyy materiaalipankista.

Haku