Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Rytmisen voimistelun lajin kehittämisryhmä (LAR) tiedottaa
20.06.2024

Rytmisen voimistelun lajin kehittämisryhmä (LAR) tiedottaa

Tässä uutisessa lajin lehittämisryhmän ajankohtaisia päätöksiä huhtikuun ja kesäkuun kokouksista sekä muita ajankohtaisia tiedotteita.

Ajankohtaiset päätösasiat:

Kilpailusääntö ja kilpailusäännön liite sekä tuomariohjesääntö päivitetty

Kilpailusääntöön ja sen liitteeseen on tehty päivityksiä. Kaikki päivitykset näkyvät punaisella tekstillä. Linkit valmisohjelmien ohjeisiin, musiikkeihin ja videoihin löytyvät päivitetystä kilpailusäännön liitteestä. Myös lajin tuomariohjesääntöön on tehty muutama tarkennus.

Kaikkia rytmisen voimistelun toimijoita pyydetään hyvissä ajoin ennen kauden alkua lukemaan päivitetyt liitteet ja huomioimaan muutokset erityisesti valmennustoiminnan suunnittelussa ja myös muussa toiminnassa.

Kilpailukutsun pohja kisajärjestäjille

Kilpailujen järjestäjien avuksi on julkaistu kilpailukutsun mallipohja, joka löytyy materiaalipankista. Syksyn kilpailukutsut tulee tehdä Kisanetiin uuttaa pohjaa käyttäen. Kutsupohja sisältää myös ohjeen kilpailupäivän aikataulutukseen.

9-vuotiaiden B – sarjan pallo-ohjelma on julkaistu

Uusi pallo-ohjelma on käytössä kaikissa 9v. B – sarjan kilpailuissa 1.8.2024 alkaen. Aiemmin käytössä ollut naruohjelma ei ole tässä ikäsarjassa enää käytössä, mutta säilyy 8-vuotiaiden B – sarjassa. 7.6.2024 julkaistu uutinen löytyy täältä.

Junioreiden ja senioreiden B – sarjojen ohjelmien määrä

Jatkossa syksyisin junioreiden ja senioreiden B – sarjoissa kilpaillaan 2-ottelu (syksyn joukkuepainotus huomioituna).

Kategoriarajojen tarkistus

10 B – sarjan ja 11 B – sarjan kategorioiden rajoja on tarkistettu ja uudet rajat löytyvät kilpailusäännön liitteestä. 

Suositus osallistuttavien kilpailujen määrästä

Kilpailukalenterissa kilpailuja on jatkossa tarjolla aiempaa enemmän per ikäsarja ja LAR suosittelee valmentajia valitsemaan voimistelijoille erilaisia kilpailuja monipuolisesti, myös lähialueelta. LAR:n suositus osallistuttavien kilpailujen maksimimäärästä per kausi (kevät/syksy) on seuraava (sisältäen kv-kilpailut ja virtuaalikilpailut):

 • C – sarjojen 1-ottelut: 1-2 kilpailua kaudessa
 • 8-10v A ja B – sarjat, kaikki C – sarjojen 2-ottelut: 1-3 kilpailua kaudessa
 • 11-13v A – sarjat sekä 11v. – seniorit B-sarjat: 1-4 kilpailua kaudessa

Mikäli sama voimistelija kilpailee useammassa kilpailumuodossa (joukkue, duo/trio, yksilö), suositus kilpailla (maksimimäärä per kausi) on seuraava (sisältäen kv-kilpailut ja virtuaalikilpailut):

 • 8-10v: 2-4 kilpailua kaudessa
 • 12-13v: 2-5 kilpailua kaudessa
 • Juniorit ja seniorit: 2-6 kilpailua kaudessa
SM – kilpailujen osallistumisoikeus ilman karsintakilpailua

Jatkossa senioreiden SM-kilpailuihin ilman karsintaa voivat osallistua edellisen vuoden SM-kilpailujen kuusi (6) parasta voimistelijaa, aiemman kahdeksan (8) sijasta. Junioreiden SM-kilpailuun ilman karsintaa voivat edelleen osallistua edellisen vuoden junioreiden SM-kilpailun kuusi (6) parasta voimistelijaa edellyttäen, että he täyttävät ikävaatimukset. Loput kilpailupaikat täytetään karsintakilpailujen perusteella. Päätös on päivitetty Kilpailusääntöön.

Tarkennuksia kevään 2025 kilpailukalenteriin 

Kilpailukalenteria on tarkennettu SM – ja arvokilpailukarsintojen osalta. Suunnitelma on kuitenkin edelleen alustava ja FIG:n kansainvälisen kilpailukalenterin varmistuttua, muutokset ovat mahdollisia. Myös maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit vahvistuvat ja julkaistaan syksyn 2025 aikana.

29.3.2025, RV kilpailu 4, on myös: 

 • senioreiden yksilöiden SM-karsinta 
 • junioreiden yksilöiden MM-karsinta 1
 • junioreiden joukkueiden EM ja MM -karsinta 1

 15.4.2025 RV karsintakilpailu:

 • senioreiden yksilöiden EM-karsinta 1 (osallistumisoikeus vuoden 2025 SM-kilpailuun suoraan ilman karsintaa päässeet ja 4 parasta SM-karsinnan kautta). Max. 10 urheilijaa.
 • junioreiden joukkueiden EM ja MM-karsinta 2

 22.4.2025 RV karsintakilpailu (vaihtoehtoiset päivät 24.4./29.4.):

 • senioreiden yksilöiden EM-karsinta 2 (osallistumisoikeus EM-karsinnan 1 perusteella 5:llä eniten karsintapisteitä saaneella voimistelijalla)
 • junioreiden yksilöiden MM-karsinta 2 (osallistumisoikeus MM-karsinnan 1 perusteella 5:llä eniten karsintapisteitä saaneella voimistelijalla)
Miss Valentine – kilpailupaikkojen jakaminen vuonna 2025

Seurojen toiveesta palataan aiempaan käytäntöön, jossa lajin kehittämisryhmä (LAR) jakaa Miss Valentine 2025 -kilpailun lastensarjojen ja non-FIG – kilpailun paikat. Paikkoja on maille rajallinen määrä. Kilpailuun haetaan vapaamuotoisella lyhyellä hakemuksella. Paikkoja myönnettäessä painotetaan ensisijaisesti valmennusrinkiin (Minirinki/N-ryhmä) kuulumista ja leireille osallistumista sekä tarvittaessa edellisen kevään kilpailutuloksia. Junioreiden ja senioreiden osalta voidaan käyttää myös SM – rankingiä. Tasaväkisten hakijoiden kesken paikat tarvittaessa arvotaan ja lähtijöitä voidaan vaihdella vuosittain. Haku aukeaa ja siitä tiedotetaan, kun kilpailukutsu on julkaistu. Kaikki ilmoittautumiset tehdään Voimisteluliiton kautta.

Mikäli käytäntö todetaan toimivaksi, voidaan sitä jatkaa tulevina vuosina. LAR muistuttaa, että Miss Valentine on non-FIG-sarjojen osalta vain yksi kv-kilpailu muiden joukossa ja lähimaissa järjestään laajalti muitakin laadukkaita kv-kilpailuja.
 

Yksilömaajoukkueen nimeäminen

Lajin kehittämisryhmä (LAR) on nimennyt yksilöiden maajoukkueeseen SM – kilpailun 4-ottelun perusteella seuraavat yksilöurheilijat:

Emmi Piiroinen (OVO), Lia Kallio (OVO) ja Anastasia Rogozhina (TaSi).

Naisten maajoukkueen (joukkue) nimeäminen

Lajin kehittämisryhmä (LAR) on nimennyt naisten maajoukkueeseen nykyisten urheilijoiden Elisabeth Jamil (OVO), Emilia Kärkkäinen (OVO), Anni Olkkonen (Elise), Nea Kapiainen (SC Olymp), Anastasiia Polishchuk (Elise-Vantaa) lisäksi Miisa Kurvin (ImVo). Maajoukkueesta kiinnostuneille järjestettiin avoin kokeilujakso kesäkuussa.

Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit 2024

 

Muita ajankohtaisia asioita:

Tuomarikoulutukset ja seminaarit

24.8.2024 Rytmisen voimistelun uudet säännöt, CoP 2025 – 2028, tuomari- ja valmentajaseminaari

 • Aika ja paikka: Kisakallio/teams n.klo 12.00-15.00
 • Ilmoittautuminen ja lisätietoja 13.08.2024 mennessä koulutuskalenterin kautta
 • Sisältö: Seminaari tuomareille ja valmentajille uusista säännöistä 2025-2028. Tavoitteena käydä läpi tulevan olympiadin sääntömuutosten ydinkohtia. Aikataulu tarkentuu. Osallistumismahdollisuus sekä etänä teamsin kautta että Kisakallion Urheiluopistolta Miniringin ja N-ryhmän leiriltä.

6.-7.9.2024 Rytmisen voimistelun tuomarikoulutus, taso 3 (DB Difficulty of body, vartalonvaikeus)

 • Ilmoittautuminen ja lisätietoja 19.08.2024 mennessä koulutuskalenterin kautta
 • Sisältö: Koulutus on 3-tason toinen koulutus (suoritetaan E – koulutuksen (suoritus) jälkeen. Koulutus on 1,5 päiväinen: perjantai klo n.klo 16.30-20.00 online teamsin välityksellä ja lauantai paikan päällä Helsingissä n. klo 10-18.00. Lisäksi koulutukseen kuuluvat teoriakoe ja käytännön koe, jotka suoritetaan online – tilaisuudessa noin viikon kuluttua koulutuksesta.

HUOM! III – tason tuomarikoulutuksen kokonaisuudessaan käyneet tuomarit (III-taso E ja DB) voivat uuden olympiadin alussa jatkaa kouluttautumista II – tasolta. Jos toinen koulutus puuttuu, tulee tuomarin aloittaa III – tasolta.

Olympiadin vaihtuessa eli vuoden 2025 alussa kaikki tuomarit uusivat tuomarikortin osallistumalla kotimaan tuomarikoulutuksiin (uudet tuomarit, III, II ja I – tason tuomarit) tai KV – tuomarikoulutuksiin (I – tason tuomarit, Brevet tuomarit).

Kotimaan tuomarikoulutukset järjestetään keväällä 2025 seuraavasti (save the dates!):

 • I ja II – tasot: 17.-19.1.2025, Helsinki
 • III – taso E eli execution (suoritus) 1.-2.2.2025 tai 8.-9.2.2025 (uusille tuomareille!), Helsinki
 • III – taso DB difficulty of body (vartalonvaikeus) elokuu 2025, Helsinki

Koulutusten ilmoittautumiset aukeavat Voimisteluliiton koulutuskalenterissa syksyn 2024 aikana. Laitathan päivämäärä kalenteriin jo nyt ja välität viestiä eteenpäin seurassasi.

Euroopan Voimisteluliiton järjestämä tuomariseminaari lokakuussa

LIsätietoja 19.6.2024 julkaistusta uutisesta.

 

Leirit ja treenipäivät (save the dates!)

7.-8.9.2024 Kisakallion Urheiluopisto (1vrk, hinta 136€ / osallistuja). Tarkoitettu vuonna 2016 ja aiemmin syntyneille voimistelijoille aina naisten sarjaan asti.

Ilmoittautuminen aukeaa heinäkuun aikana. Lisätietoja nettisivuilla julkaistavasta uutisesta heinäkuussa.

13.10.2024 Avoin treenipäivä nuorille ja naisille Urhean olympiavalmennuskeskuksessa Helsingissä (painotuksena kilpailukauden valmistautuminen ja säännöt, mahdollisuus tuomarikonsultaation saamiseen). Päivä sisältää kaksi harjoitusta. Hinta 60€ / voimistelija. Lisätietoja ja ilmoittautuminen elokuun aikana.

15.12.2024 Avoin treenipäivä lapsille (s. 2013 – 2017) Urhean olympiavalmennuskeskuksessa Helsingissä. Päivä sisältää kaksi harjoitusta. Hinta 50€ / voimistelija. Lisätietoja ja ilmoittautuminen elokuun aikana.

Lisätietoja valmennusjärjestelmästä täältä.

 

 

LAR tiedottaa huhtikuu

LAR tiedottaa helmikuu

LAR tiedottaa sivut, aiempia päätöksiä

Haku