Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Joukkuevoimistelun merkkijärjestelmä
20.12.2021

Joukkuevoimistelun merkkijärjestelmä

Vaaka TeamGym

Merkkijärjestelmän tavoitteena on joukkuevoimisteluun tarvittavien ominaisuuksien kehittäminen, kuten kehon hallinta, virtavuus, ryhti, liikkuvuus, koordinaatio ja lajitekniikka. Lisäksi merkkijärjestelmän tarkoituksena on olla tukipakettina ohjaajille ja valmentajille. Merkkijärjestelmän mukaiset liikkeet tukevat laadukasta ja kehittyvää harjoittelua niin SM-, kilpa- kuin harrastesarjan joukkueille.  

Merkit on tarkoitettu kaikille joukkuevoimistelun harrastajille: heille, jotka haluavat haastaa itseään harrastamisessa ja taitojen kehittämisessä ja heille, jotka haluavat edistyä kohti kilpailijan polkua. Harraste- ja kilparyhmissä merkkijärjestelmällä voidaan varmistaa harjoittelun tavoitteellista etenemistä ja sitoutumista harjoitteluun. Kilpailupuolella suositellaan merkkien suorittamista sarjaan nousun yhteydessä. Merkkien suorittamisen voi aloittaa Voimisteluliiton kaikkien lajien yhteisestä Stara-merkistä. 

Stara-merkin suoritusohjeet sekä suoritusvihko on tulostettavissatäältä.  

 

Joukkuevoimistelun kilpailujärjestelmässä suositellaan, että voimistelijat tekevät merkkisuorituksen ennen siirtymistä kilpailusarjoihin. Jo aiemmin kilpailleet voimistelijat voivat suorittaa merkin, jota suositellaan heidän nykyiseen kilpailusarjaansa. Uusille voimistelijoille suositus on, että kilpailu aloitetaan STARA-tapahtumasta tai STARA-merkin suorittamisesta. Joukkuevoimistelun kilpailujärjestelmässä ei vielä oteta käyttöön velvoitetta suorittaa merkkiä.  

Merkkien suorittamista suositellaan myös liiton valmennusjärjestelmään hakeutuville joukkueille keväällä 2022. Jatkossa liiton valmennusjärjestelmään hakeutuvilta joukkueilta tullaan kysymään hakulomakkeella onko joukkueen voimistelijat suorittaneet ikäsarjalle suositellun merkin.  

Suositukset merkkien suorituksesta joukkuevoimistelun sarjoissa 

Stara-merkki: Stara-tapahtuma  

Pronssi-merkki: 8-10 sarja  

Hopea-merkki: 10-12 sarja 

Kulta- ja timanttimerkki: yli 12-vuotiaat 

Harjoitusvideot ja merkkivihkot 

Stara-, pronssi- ja hopeamerkkeihin on tehty perustreenit, joihin on koottu harjoitteita, jotka tukevat merkkiliikkeiden harjoittelua. Merkkien harjoitusvideot ja suoritusvihkot löydät liiton kuvat.fi palvelusta täältä. 

 Testauksen ohjeet ja säännöt (eivät koske Stara-merkkiä)  

 • Merkkien suoritukset tapahtuvat seurojen järjestämissä merkkisuoritustilaisuuksissa. Seura voi järjestää tilaisuudenoman seuran kesken ja/tai kutsua mukaan suorittajia muista seuroistaesimerkiksi lähialueelta. 
 • Suorituksen vastaanottajana ei voi toimia oma valmentaja, muttaseuran toinen valmentaja voi ottaa merkkisuorituksen vastaan. Merkkisuorituksen vastaanottavan valmentajan suositellaan olevan vähintään Voimisteluliiton 1-tason valmentajakoulutuksen käynyt. Mikäli suorituksen vastaanottaja on joukkuevoimistelun tuomari, suositeltava tuomariluokka on vähintään 3.  
 • Merkkisuoritustilaisuudet ovat osaamisen näyttämistä, ei harjoittelu-tai kokeilutilaisuuksia eli tarkoituksena on suorittaa liikkeitä, joita jo osataan. 
 • Jokainen voimistelija kuljettaa omaa merkkisuoritustaulukkoa mukanaan. Merkkisuorituksen vastaanottaja merkitsee taulukkoon hyväksytysti suoritetut liikkeet (päivämäärä ja kuittaus). Oma valmentajavoi kerätä taulukot merkkisuorituksen jälkeen tai pyytää voimistelijaa säilyttämään sen itse (lasten ikä huomioiden). 
 • Koko merkki on suoritettava yhdellä testikerralla.
 • Suoritus tehdään yksi kerrallaan ja jokaista liikettä saa yrittää kolme kertaa. 
 • Valinnaisista liikkeistä tulee suorittaa neljä liikettä.
 • Seura valitsee valmentajistaan merkkisuoritusten vastaanottajat ja kouluttaa vähintään yhden, joka perehdyttää muut. Keskustelu kriteereistäseuran valmentajien kesken ennen ja jälkeen merkkisuoritustilaisuuksien on suositeltavaa. 
 • Seurojen tulee kirjata merkkien suorittaneet ylös valitun tavan mukaan esim. nettisivuille, tiedostoon, oman hallin seinälle tms. huomioiden tietosuoja-asetukset (GDPR). Lisäksi Voimisteluliitto seuraa merkkien suorittaneiden määrää.Merkkisuoritustilaisuuden järjestänyt seura tai suorituksen vastaanottanut valmentaja/tuomari ilmoittaa lomakkeella hyväksymiensä merkkisuoritusten määrän, ajan ja paikan. Lomakkeelle pääset tästä.  
 • Kun pronssi-, hopea- tai kultamerkki on suoritettu seura voi palkita voimistelijan esim. Voimisteluliiton pinssillä, tarralla suoritusvihkoon tai muulla palkinnolla. Pinssien käyttö on vapaaehtoista.Tilaa kunkin merkin tarrat suoritusvihkoontäältä. 

Ohjeet merkkisuositustilaisuuden järjestämiseen 

 • Seura voi halutessaan järjestää julkisen merkkisuoritustilaisuuden, joka on avoin kaikille joukkuevoimistelijoille.  
 • Merkkisuoritustilaisuuden järjestävä seura voi laskuttaa erillisen merkkisuoritusmaksun (max. 20€ per voimistelija). 
 • Merkkisuoritustilaisuudesta ei tarvitse ilmoittaa liittoon. 
 • Merkkisuoritustilaisuudessa noudatetaan kunkin merkin kriteereitä ja testauksen sääntöjä ja ohjeita. 

Joukkuevoimistelun merkkijärjestelmä

Haku