Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Akrobatiavoimistelun kehittämisryhmä LAR tiedottaa, toukokuu 2024
10.05.2024

Akrobatiavoimistelun kehittämisryhmä LAR tiedottaa, toukokuu 2024

Akrobatiavoimistelun kehittämisryhmän (LAR) kokous järjestettiin keskiviikkona 8.5.2024 etäyhteydellä. Kokoukseen osallistuivat kaikki kehittämisryhmän jäsenet. Tästä uutisesta löydät tiedot käsitellyistä ja ajankohtaisista asioista sekä tehdyistä päätöksistä. 

Lasten voimistelun linjauksen mukaiset muutokset kilpailujärjestelmään ja sääntöihin 

Kehittämisryhmä on tarkistanut akrobatiavoimistelun kilpailujärjestelmän lasten voimistelun linjauksen suunnassa ja tehnyt muutoksia kilpailujärjestelmään. Kaikki muutokset astuvat voimaan 1.9.2024. Muutokset päivitetään sääntöihin ennen syyskauden alkua.  

 • Alokasluokasta 1. lakkautetaan nelikoiden sarjat. 1.9.2024 alkaen 1. luokassa kilpaillaan parien ja triojen sarjoissa: 
  • 1 Alokas parit 7–10 v. 
  • 1 Alokas parit yli 7 v. 
  • 1 Alokas triot 7–10 v. 
  • 1 Alokas triot yli 7 v.  
 • Akropuiden luokissa 1 ja 2 palkitaan kaikki kategorian 1 saaneet voimistelijat. Järjestävä seura saa päättää, miten osallistujat palkitaan. Palkitsemiseen voi käyttää esimerkiksi kunniakirjoja.
 • Kisanetistä poistetaan näkyvistä luokkien 4–6 osalta ne sarjat, joissa ei ole tällä hetkellä ketään osallistujia (koskee pääasiassa miesten pareja, sekapareja ja miesten nelikoita). Sarjoja lisätään näkyviin Kisanetiin sitä mukaa, kun niihin tulee osallistujia. Sarjojen lisäyspyynnöt lähetetään sähköpostilla lajivastaavalle (emmi.kuronen@voimistelu.fi) mahdollisimman pian, kun tiedetään, että ko. sarjassa on osallistujia.  

Kehittämisryhmä on tarkentanut kansallisia parien, triojen ja nelikoiden, akroshow’n ja akropuusarjojen kilpailusääntöjä liittyen kilpailuasuun ja meikkaamiseen lasten voimistelun linjauksen mukaisesti. Syksyllä 2024 astuu voimaan 0,5 vähennys, jos alle 12-vuotiailla lapsilla on kilpailupuvussa lantion alueella ihonväristä kangasta tai meikkiä. Myös muut FIG Code of Points:n mukaiset pukuvähennykset tulevat syksyllä voimaan.  

Alle on kirjattu kaikki sääntötarkennukset, jotka astuvat voimaan 1.9.2024. 

Kansalliset kilpailusäännöt – parien, triojen ja nelikoiden luokat 1–6 

Kaikkia luokkia koskevat säännöt 

 • Kilpailuasujen kohdalla noudatetaan FIG Code of Points:n sääntöjä. Kilpailukokoonpanolla tulee olla yhtenäinen kilpailuasu. Shortsit kilpailupuvun päällä on kielletty. Alusvaatteet eivät saa näkyä puvun alta. Kansallisissa kilpailuissa alle 12-vuotiaiden kilpailupuvuissa ei saa olla ihonväristä kangasta lantion alueella. Kielletystä kilpailupuvusta vähennys 0,5.  
 • Kansallisissa kilpailuissa meikkaaminen ja irtoripset alle 12-vuotiailla on kielletty. Muissa ikäluokissa kevyt ja luonnollinen meikki on sallittua. Kevyt hiuskimalle on sallittu. Sääntöjen vastaisesta meikkaamisesta vähennys 0,5.  
 • Asusteiden osalta noudatetaan FIG Code of Points:n sääntöjä. Pestävät hiusvärit ja kasvomaalit tai liimattavat koristekivet (strassit) hiuksissa, kasvoilla tai iholla on kaikissa ikäluokissa kielletty. 

Akropuusäännöt  

Kaikkia akropuusarjoja koskevat säännöt 

 • Alle 12-vuotiaiden kilpailupuvuissa ei saa olla ihonväristä kangasta lantion alueella tai verkkosukkahousuja. Meikkaaminen ja irtoripset alle 12-vuotiailla on kielletty. Pestävät hiusvärit ja kasvomaalit tai liimattavat koristekivet (strassit) ja kruunut hiuksissa, kasvoilla tai iholla on alle 12-vuotiailla kielletty. Kielletystä asusta, asusteesta tai meikistä annetaan 0,5 p. vähennys. 

Akroshow säännöt 

ASU JA VÄLINEET  

 • Asu voi olla millainen tahansa, kunhan se ei aiheuta vaaratilanteita suorituksessa.  Esiintymisen teemaan liittyvät asusteet kuten hiirenkorvat tms. ovat sallittuja. Sallittua on myös käyttää kasvomaaleja esim. hiirille voi maalata viikset, mutta lapsella on myös oikeus kieltäytyä kasvomaalista. Alle 12-vuotiaiden kilpailupuvuissa ei saa olla ihonväristä kangasta lantion alueella tai verkkosukkahousuja. Meikkaaminen ja irtoripset alle 12-vuotiailla on kielletty. Pestävät hiusvärit ja liimattavat koristekivet (strassit) hiuksissa, kasvoilla tai iholla on alle 12-vuotiailla kielletty. 
 • Kilpailuohjelmassa on sallittua käyttää mitä tahansa turvallisia välineitä ja telineitä. Osallistujien tulee huolehtia omista välineistään eikä niiden siirtämiseen saa kulua yli minuuttia.  

YLITUOMARIN VÄHENNYKSET KOKONAISPISTEISTÄ  

 • 0,5 kielletty asu, asuste tai meikki 

Yllä mainitut muutokset päivitetään sääntöihin ennen syyskauden alkua. Materiaalipankkiin on lisätty FIG Code of Points:n kilpailuasuja koskevat säännöt suomeksi. HUOM! Uusi Code of Points astuu voimaan 1.1.2025, joka tuo nykyisiin kilpailuasuja koskeviin sääntöihin muutoksia 1.1.2025 alkaen. Muutoksista tiedotetaan tarkemmin syksyllä.

Valmennus- ja leiritoiminta 

Syksyn 2024 valmennusleirien aikataulu on julkaistu. Leiritoiminnasta keväällä kerätyn palautteen perusteella syksyn leiritystarjontaan on lisätty kaksi uutuusleiriä, harrastevoimistelijoille suunnattu akron harrasteleiri ja kilpaileville kokoonpanoille suunnatut kisaohjelmaleirit. Lue lisää syksyn 2024 leiritoiminnasta ja katso leirien ajankohdat tästä uutisesta 

Leirien tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisajat päivitetään Voimisteluliiton nettisivuille toukokuun aikana. Ilmoittautuminen leireille alkaa toukokuun aikana.

Tuomaritoiminta 

Kilpailukortit 

Kehittämisryhmä keskusteli kilpailukorttien tarkistamisesta maksettavista korvauksista ja päätti, että kilpailun järjestävä seura maksaa jatkossakin kilpailukorttien tarkistamisesta palkkioita kilpailun D1-tuomareille aiemman hinnoittelun mukaisesti: 

 • Tulokas- ja Kehittyjäluokan (2.–3.lk), akroshow’n ja akropuiden 4.lk kortit: 10 € / alkava 10 korttia 
  • 1–10 korttia 10 €  
  • 11–20 korttia 20 €  
  • 21–30 korttia 30 € jne. 
 • Edistyjä-, Taitaja- ja Mestariluokan (4.–6.lk) kortit: 20 € / alkava 10 korttia 
  • 1–10 korttia 20 € 
  • 11–20 korttia 40 € 
  • 21–30 korttia 60 € jne. 

Kilpailukorttien tarkistamisesta maksettavat palkkiot on lisätty akrobatiavoimistelun tuomariohjesääntöön.  

Tuloksista valittaminen kilpailun aikana ja sen jälkeen

Vaikeuspisteiden (D-pisteiden) kysely tehdään jatkossa kyselylomakkeella, joka toimitetaan kisajärjestäjän kautta tuomareille. Kokoonpanon vastuuvalmentajalla on 10 minuuttia aikaa blokin jälkeen kysyä ohjelman D-pisteistä. D-pistekyselystä täytetään lomake, joka löytyy kisajärjestäjän tulospalvelupöydästä. Lomake jätetään täytettynä tulospalvelupöytään, josta tuomarit saavat kyselyn. Tuomarit vastaavat kyselyyn, ja kyselyn tehnyt valmentaja saa tiedon. 

Uusi toimintaohje astuu voimaan 1.9.2024 alkaen ja se päivitetään tuomariohjesääntöön. D-pisteiden kyselylomake löytyy materiaalipankista.

Haku