Tähtiseura-ohjelma ja seurakehitys

Tältä sivulta löydät tietoa liiton palveluista jo olemassa oleville Tähtiseuroille sekä niille seuroille, jotka suunnittelevat Tähtiseura-prosessiin lähtemistä.

Voimisteluliitto on vahvasti mukana Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen yhteisessä seuratoiminnan kehittämisohjelmassa eli Tähtiseura-ohjelmassa. Voimisteluliiton jäsenseurat voivat hakea Tähtiseura-tunnusta osoitukseksi laadukkaasta toiminnasta yhdellä tai useammalla voimistelun ja seuratoiminnan osa-alueella. Laatuohjelma jakautuu kolmeen osaan: lasten ja nuorten urheilun laatutekijöihin, aikuisliikunnan laatutekijöihin ja huippu-urheilun laatutekijöihin. Lisäksi kaikilla Tähtiseuroilla on yhteisiä, esim. seuran hallintoon liittyviä laatutekijöitä. 

Voimistelussa lasten ja nuorten sekä aikuisten Tähtiseura-ohjelma ovat avoimia kaikille seuroille. Huippu-urheilun ohjelmaan seurat kutsutaan mukaan, koska yhteisten laatukriteereiden lisäksi vaatimuksena on mm. kansainvälinen kilpailumenestys.

Tähtiseura-laatutekijät ovat voimisteluseurojen kehittämisen perusta. Näin ollen myös esim. lajiseurojen kehittämisprosessien taustalla ovat Tähtiseura-laatutekijät. Voimistelussa on enemmän Tähtiseuroja kuin missään muussa lajissa. 

Ajantasainen lista Tähtiseuroista löytyy Olympiakomitean nettisivuilta tämän linkin kautta (sivun alalaidasta). 

Uudet Tähtiseurat

Uusille Tähtiseuroille liitto järjestää vuosittain Starttaa Tähtiseuraksi -tukiohjelman, jonka kohderyhmä vaihtuu vuosittain. Vuonna 2021 kohderyhmänä ovat lasten ja nuorten kilpaseurat. Tukiohjelmien tarkoitus on tehdä kehitystyötä prosessimaisesti liiton seurakehityksen asiantuntijoiden kanssa.

Seura voi lähteä Tähtiseuran polulle myös oma-aloitteisesti. Tukea työhön saa sivun lopussa mainituilta liiton toimihenkilöiltä, liikunnan aluejärjestöjen seurakehittäjiltä ja Olympiakomitealta. Kehittämistyö käynnistyy seuran itsearvioinnilla Tähtiseura-verkkopalvelussa. Olympiakomitean nettisivuilta löytyy paljon hyödyllistä materiaalia ja ohjeet verkkopalveluun kirjautumiseen, linkki Olympiakomitean Tähtiseura-sivuille (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Uudelleen auditoitavat Tähtiseurat

Jo olemassa olevat Tähtiseurat auditoidaan kolmen vuoden välein. Liiton tukipalveluita suunnataan erityisesti niille seuroille, jotka ovat kyseisenä vuotena auditointivuorossa. Jokaiselle auditoitavalle seuralle nimetään liitosta tukihenkilö. Liiton luottamusryhmistä varsinkin Tähtiseura-kehittäjäverkosto on Tähtiseurojamme varten. Heihin saat yhteyden toimihenkilöiden kautta.

Voimistelun Tähtiseurat osallistavat nuoria seuratoimintaan ja laativat seuran omat vastuullisuusaskeleet. Lasten ja nuorten Tähtiseurat käyttävät Voimistelukoulu-konseptia. 

Lisätietoja nuorten osallistamisesta tästä linkistä
Lisätietoja vastuullisuusaskeleista tästä linkistä
Lisätietoja Voimistelukoulusta tästä linkistä

Yhteystiedot:
- Harrastevoimistelun Tähtiseurat: Tiina Saulila tiina.saulila(a)voimistelu.fi, p. 040 828 2308
- Kilpavoimistelun Tähtiseurat: Tiina Koljander tiina.koljander(a)voimistelu.fi, p. 040 056 6658