Kuva: Volker Minkus / FIG

Kilpailu

Rytmisessä voimistelussa kilpaillaan kansallisella tasolla luokkakilpailuissa, ikäkausikilpailuissa sekä välinekilpailuissa. Luokkakilpailuissa noustaan luokasta toiseen kilpailutulosten perusteella. Ikäkausikilpailuissa ja välinekilpailuissa kilpaillaan ikäsarjoittain.

Kansainvälisissä kilpailuissa kisaavat naisten ja nuorten ikäsarjat yksilöinä ja joukkueina, Pohjoismaissa lisäksi duoina tai trioina.

SM-kilpailut järjestetään vuosittain. Keväällä järjestetään yksilökilpailu ja syksyllä joukkuekilpailu. Niinä vuosina, jolloin JEM-joukkuekilpailu (nuorten EM-kilpailu) käydään keväällä, nuorten yksilöiden SM-kilpailu käydään syksyllä eli aina parittomina vuosina. Kevään SM-kilpailu toimii katsastuskilpailuna arvokilpailuille. SM-kilpailuissa on sekä nuorten että naisten sarjat niin joukkueille kuin yksilövoimistelijoillekin. Mestaruudet ratkotaan sekä neliottelussa että kullakin välineellä erikseen.

Kansainväliset kilpailut

Olympialaisiin rytmisessä voimistelussa pääsee 26 yksilövoimistelijaa ja 14 joukkuetta. Olympiakarsintana toimivat olympialaisia edeltävän vuoden MM-kilpailut ja olympiavuoden ns. "test event"-kilpailu.

Maailmanmestaruuskilpailut järjestetään kolme kertaa olympiadissa eli vain olympiavuonna ei järjestetä MM-kilpailuja.

Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään joka vuosi niin, että kilpailuvuorossa ovat joko nuorten yksilöt ja naisten joukkue tai naisten yksilöt ja nuorten joukkue. Vuodesta 2017 alkaen EM – kilpailu on myös Team kilpailu. Parittomina vuosina nuorten joukkueen ja naisten yksilöiden tuloksesta muodostuu team tulos, parillisina vuosina nuorten yksilöiden ja naisten joukkueen tuloksesta.

World Cup ja World Challenge cup kilpailut ovat Kansainvälisen Voimisteluliiton FIG:n alaisia kilpailuja. Grand Prix - kilpailut puolestaan ovat Euroopan Voimisteluliiton eli UEG:n alaisia kilpailuja. Kilpailujen jaossa noudatetaan voimassa olevia Arvokilpailuvalintakriteereitä. Lisäksi kansainväliseen kilpailujärjestelmään kuuluu  seurojen ja maiden järjestämiä kansainvälisiä kilpailuja.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään joka toinen vuosi seuraavilla kilpailusarjoilla: naisten ja nuorten yksilöt, naisten ja nuorten joukkueet, naisten ja nuorten duo/trio-sarja. Naisten ja nuorten yhteinen duo/trio -sarja. Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen paikoista järjestetään erillinen karsintakilpailu, jonka tulosten perusteella edustuspaikat jaetaan.