Kilpailu

Akrobatiavoimistelu on Kansainvälisen Voimisteluliiton (FIG) alainen kilpailulaji. Kansainvälisesti lajissa kilpaillaan MM-tasolla asti ja vuonna 2018 akrobativoimistelu on ensimmäistä kertaa mukana nuorten olympiakilpailuissa.

Akrobatiavoimistelussa on kolme erilaista kilpailumuotoa:

  • Luokkakilpailut 2-4 hengen ryhmissä
  • Akropuut yksilönä
  • Gym For Life suurille ryhmille

Luokkakilpailut

Suomessa on käytössä kansallinen luokkajärjestelmä. Ensimmäinen luokka on tarkoitettu lajin aloittelijoille ja siihen on uusienkin seurojen helppo tulla mukaan. Luokat 1-2 ovat kaikille voimistelijoille yhteiset, joiden jälkeen luokkajärjestelmä jakautuu kansainväliseen linjaan (kv-linja) ja kansalliseen kilpalinjaan (kilpalinja). Kilpalinjan luokat ovat 3 ja 4, kv-linjan luokat AG0, AG1, AG2, AG3 ja seniorit.

Luokasta seuraavaan edetäkseen voimistelijan on suoritettava akrobatiavoimistelun merkkejä (Stara, pronssi, hopea, kulta, timantti).

SM-kilpailuissa mittaa toisistaan ottavat kotimaan kovimmat osaajat. SM-kilpailuiden säännöt vastaavat kansainvälistä AG2-luokkaa, mutta sinne voivat osallistua myös muissa luokissa kilpailevat kokoonpanot.

Akropuut

Akropuilla kukin voimistelija suorittaa yksin sääntöjen mukaisen liikesarjan. Akropuuluokkia on kolme: aloittelevat voimistelijat aloittavat luokasta 1 ja taitojen karttuessa etenevät luokkiin 2 ja 3.

Gym For Life

Gym for life -tapahtumassa säännöt ovat huomattavasti muita sarjoja väljemmät. Ryhmät esittävät vapaavalintaisen ohjelman, jossa voi hyödyntää myös telineitä ja välineitä. Tuomaristo arvioi esityksen viihdyttävyyttä, taitoa, omaperäisyyttä ja turvallisuutta. Sarja järjestetään Lumo-tapahtumien yhteydessä.