Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Voimistelun ystäväkirja: tanssiryhmä Lipstikka
18.03.2023

Voimistelun ystäväkirja: tanssiryhmä Lipstikka

Voimistelun ystäväkirja on juttusarja, jossa tutustutaan voimistelun moninaisiin ryhmiin, joilla liikkumisen ilo ja yhdessä tekeminen ovat toiminnan ydin.

Vallilan alakoulun liikuntasalissa haetaan omia paikkoja alkulämmittelyä varten ja vaihdellaan kuulumisia. Saliin on viikoittaisiin harjoituksiinsa saapumassa Helsingin Jyryn naisosaston varttuneiden aikuisten tanssiryhmä Lipstikka, joka valmistautuu seuraavalla viikolla häämöttävään Lumo-kilpailuun.

Lipstikka yhdistää harrastajia erilaisista taustoista

Lipstikka on perustettu vuonna 1999 ja ryhmässä on tällä hetkellä 16 aktiivista jäsentä. Mukaan mahtuu niin miehiä kuin naisia, entisiä joukkuevoimistelijoita, yleisurheilijoita ja vesipalloilijoita sekä eläkeiässä liikuntaharrastuksen aloittaneita. Erilaisin taustoin ryhmään päätyneitä jäseniä yhdistää liikunnan ilo ja yhdessä tekeminen.

Ryhmän jäsenet Maarit Ahola ja Risto Ahonen ovat päätyneet ryhmään mukaan omien tuttaviensa kautta.

Vuonna 2006 Risto törmäsi sattumalta metroasemalla entiseen koulukaveriinsa Jarmoon, joka oli jo tuolloin mukana Lipstikan toiminnassa. Kuulumisia päivitellessä kävi ilmi, että Risto oli hiljattain jäänyt eläkkeelle ja näin Jarmo houkutteli hänet mukaan ryhmään.

”Jarmo kysyi, mitä harrastan ja sanoi, että olisi tällainen tanssiryhmä Lipstikka, jossa olisi paikkoja miehillekin vapaana ja tulenko katsomaan. Kysyin milloin, ja hän sanoi ensi viikolla ja että tulisinko katsomaan. Tulin katsomaan ja sillä tiellä ollaan!” naurahtaa Risto.

Maaritille tanssi on uusi eläkeiällä aloitettu harrastus. Hän tutustui ryhmään vuonna 2016, kun hänen poikansa anoppi, joka oli mukana Lipstikassa kutsui Maaritin mukaan Kuresaaren voimisteluklubin 30-vuotisjuhlille, jossa lipstikkalaisia esiintyi Hilma villiintyy -ohjelmassa. Näin Maarit lähti pikkuhiljaa mukaan toimintaan ja osallistui myös Valkoinen lintu -kenttäohjelmaan Berliinin Turnfest-tapahtumassa 2017.

Innostuneena Maarit lähti syksyllä 2018 ryhmän matkaan Italian Pesaroon Golden Age Gym -festivaaleille ja kirjoitti tapahtumasta juttua sekä otti valokuvia. Matkan jälkeen ryhmä alkoi työstämään uutta ohjelmaa, jonka Maarit koki hyvänä hetkenä hypätä virallisesti mukaan Lipstikan riveihin.

Harjoituksissa rakennetaan koreografiaa pala palalta

Ryhmä kokoontuu kerran viikossa. Treenit aloitetaan tutuilla lämmittelysarjoilla ohjaaja Tanja Elorannan esimerkin mukaan.

Tanja on luotsannut ryhmää vuodesta 2017 saakka. Hän saa ryhmän jäseniltä kiitosta hyvästä ohjauksesta, jota hän soveltaa ikäryhmän tarpeisiin.

”En niin paljon lavatansseista ja senioritansseista välitä. Tykkään, kun tämä on modernia tanssia ja erilaista liikettä. Tanja kuitenkin soveltaa, että emme esimerkiksi pyöri tuolla lattialla, kun itse kullakin on kaikenlaisia vaivoja”, kertoo Maarit.

Ryhmä työstää tällä hetkellä Hahmot liikkeellä -koreografiaa, jonka he ovat aloittaneet jo ennen korona-aikaa. Ohjelmaan lisätään uusia elementtejä ja haastetta ajan mittaan.

”Tanja rakentaa koreografiaa vähän kerrallaan, tykkään siitä. Tässä ohjelmassa on tiettyjä tarkkoja osuuksia, mutta sitten siinä on paljon vapaata liikettä”, kuvailee Maarit.

”Niin, improvisaatiota”, täsmentää Risto.

Lipstikan harjoitukset alkavat alkulämmittelyn sarjoilla, jotka tehdään tarkasti ja täsmällisesti, mikä ryhmäläisen Maaritin mukaan onkin porukan parhaita ominaisuuksia.

Treenisalilta televisioon

Ryhmän jäsenet ovat konkariesiintyjä ja he päätyneet jopa televisioon saakka! Lipstikka nähtiin vuonna 2021 MTV:n suositussa Masked Singer -ohjelmassa, jossa ryhmä pääsi esiintymään Bilepanda-hahmon taustatanssijoina Antti Tuiskun Treenaa-biisin tahdissa.

”Se oli tosi kiva kokemus. Seurasimme koko kauden jaksoja omaa esitystä. Katselin jaksoissa juontajan asua ja yritin tunnistaa, mitä hänellä oli meidän kuvauksissa päällä”, muistelee Maarit iloisena.

Ryhmä osallistui myös voimistelun 125-vuotisnäytökseen Helsingin jäähallissa syksyllä 2021. Lavalla nähtiin Hahmot liikkeellä-ohjelma, jossa päästään mystisten henkilöiden maailmaan.

”Olihan se mahtava kokemus, kun sali oli täynnä yleisöä ja valot ja kaikki kunnossa. Siinä kummallisesti tulee tunne, että no niin, nyt mennään! ” kertailee Risto esiintymiskokemustaan.

Huumoria ja hyvää ryhmähenkeä

Lipstikan toiminnan ytimessä on yhdessä tekeminen. Risto kuvailee ryhmää ja harrastusta omaksi yhteisökseen, jossa on hyvä ilmapiiri. Tekemisessä on aina pilke silmäkulmassa.

”Meillä on tätä huumoria yhdessä! Otan harrastuksen tosissani, mutta en koskaan vakavasti.”

Huumori on myös ohjaaja Tanjan mielestä yksi ryhmän parhaista puolista.

”Saan ryhmän vetämisestä energiaa. Luulen sen johtuvat hauskasta tunnelmasta ja yhteisestä innostuksesta.”

 

Yhteisiä muistoja matkoilta

Lipstikka on valloittanut myös kansainvälisiä lavoja ja osallistunut Golden Age Gym -festivaaleille. Viimeisimmäksi vuonna 2022 Madeiralla.

Kyseisessä tapahtumassa ryhmäläinen Jokke on noussut tunnettuuteen osallistujien keskuudessa.

”Hän päätyy useimmiten tapahtuman iltajuhlissa näyttämölle esitanssijaksi ja kaikki tuntuvat tunnistavan hänet. Euroopan voimisteluliiton henkilökunta tuntee hänet joulupukkina valkoisen parran johdosta”, kertoilee ohjaaja Tanja.

Ryhmän jäsen Jokke tunnetaan näyttävistä tanssiliikkeistään. Kuva: Jukka Hämeenniemi.

Kyllä, suosittelisin ehdottomasti!

Tällä viikolla 13.–19.3. on vietetty Ikäinstituutin Ikiliikkuja-viikkoa, jonka tavoitteena on muistuttaa varttunutta väestöä pienenkin liikuntamäärän hyödyistä ja kannustaa jokaista löytämään itselle sopiva tapa liikkua.

Harrastaminen, elämykset ja kokemukset eivät katso ikää. Siitä hyvä esimerkki on Lipstikan iäkkäin jäsen Osku, joka 90-vuotiaana käy edelleen viikoittain ryhmän harjoituksissa ja on mukana esiintymisissä.

Ristolle tanssiharrastus tuo arkeen ja muihin liikuntaharrastuksiin vaihtelua.

”Käyn joka aamu lenkillä. Tämä on hyvää vaihtelua siihen. Tässä joutuu käyttämään päätään ja miettimään, että hetkinen, mitäs sitten seuraavaksi tulikaan. Tämä on hyvä harrastus, liikutaan yhdessä ja sitä kautta yritetään pysyä kunnossa.”

Maarit ja Risto kannustavat myös muita ikäisiään, niin naisia kuin miehiäkin, lähtemään mukaan tanssi- tai voimisteluharrastuksen pariin.

”Kyllä, suosittelisin ehdottomasti! Ryhmässä tanssiminen, sitä suosittelen kaikille. Siinä on se yhteishenki ja yhdessäoloa. Aina on joku, joka neuvoo”, summaa Risto.

 

Lipstikan voi nähdä tanssin ja voimistelun Lumo-kilpailuissa Vantaan Energia Areenalla 26.3.2023.

 

Tutustu voimistelun Ikiliike-toimintaan ja löydä lähin Ikiliike-toimintaa tarjoava seura Löydä seura -palvelusta.

Ystäväkirja

Ryhmä: Lipstikka

Perustamisvuosi: 1999

Ohjaaja: Tanja Eloranta

Seura: Helsingin Jyryn naisosasto

Ryhmän jäsenmäärä: 16

Laji: Tanssi

Haku