Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Tutustu tanssin Stara-koreografeihin
02.11.2023

Tutustu tanssin Stara-koreografeihin

Kuvassa tanssitaan yhdessä

Voimisteluliitto on tuottanut tanssijoille omat valmiit Stara-koreografiat, joita voi käyttää sellaisenaan tai muokata omille tanssijoille sopiviksi. Voit lukea aiheesta lisää tämän linkin kautta. 

Koreografioita tulee olemaan yhteensä kolme, joista kaksi on nyt julkaistu. Nyt pääset tutustumaan Jenna Keräseen, joka on tehnyt koreografian pohjautuen alkeispassiin sekä Sanna Vähäkankaaseen, joka on tehnyt koreografian pohjautuen lattialajien panssiin.

Tanssi, Stara-koreografia: ”Minä olen Stara”
Koreografi: Jenna Keränen

Kuka olen?
Olen Jenna Keränen ja Keminmaan Naisvoimistelijoiden kasvatti. Minulla pitkä tausta lasten ja nuorten parissa. Olen ihan nuoresta asti ohjannut erilaisia ryhmiä mm. temppuilua, voimistelua, dancea ja hiphoppia. 

Millainen on koreografiani ja kenelle se sopii?
Tämän koreografian tarkoituksena on lisätä tanssin iloa. Koreografia sopii tunneille kivaksi harjoitteluohjelmaksi tai sitten sillä voi esiintyä. Ohjelmassa on helppoja tuttuja alkeispassin liikkeitä sekä hieman haastaviakin liikkeitä. Vauhtia ja rauhallisuutta, eli jokaiselle jotain! 

Kenelle suosittelisit tanssin Staraa?
Ehdottomasti kaikille, joilla vartalo lähtee tanssimaan musiikin tahdissa. 

Oma vinkkisi Staran koreografian harjoitteluun?
Rohkeasti mukaan vaan kokeilemaan, vaikka tämä ei olisi juuri ryhmäsi laji. Tanssissa tärkeintä on hauskan pito ja tämä koreografi antaa luvan myös lasten päättää koreografian liikkeistä ja ohjelmaa saa muokata lastennäköiseksi. Jos joku temppu on kiva tehdä tanssinkoreografiaan, sen saa tehdä! 

Harjoittelua ei kannata ottaa liian vakavasti, leikkien ja toistamalla liikkeitä oppii!

Tanssi, Stara-koreografia: ”Onni on pieniä hetkiä”
Koreografi: Sanna Vähäkangas

Kuka olen?
Olen Sanna Vähäkangas, 34-vuotias tanssinohjaaja ja koreografi Ylivieskasta, edustan Kokkolan Jymyä. Olen tanssinut ryhmäshowtanssia vuodesta -99 ja ohjannut vuodesta -04. Koreografioita olen tehnyt lukemattoman määrän eri ikäisten (kouluikäisistä teineihin, 18-vuotiaista omanikäisiin ja yli 50-vuotiaisiin asti) tanssijoukkueille niin kilpa- kuin harrastetasoilla, opiskelijateattereihin, työväen teatteriin Ylivieskassa sekä liittotasolla massaohjelmiin muutaman kerran. Olen myös koulutettu tanssituomari ja toiminut usean kerran tuomarina erilaisissa tanssikisoissa.

Millainen on koreografiani?
Tekemäni Stara-ohjelma ”Onni on pieniä hetkiä” on pieni kuvaus jostakin tylsäksi käyvästä iltapäivästä, jona joku keksii jonkin hauskan jutun, leikin tai pelin ja onni lähtee siitä liikkeelle ja kasvaa. Onni ei ole vain suuria tapahtumia tai tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, se on pienissä hetkissä, yhdessä vietettynä rakkaiden kanssa. Koreografia on iloinen, kupliva, menevä ja vähän hupsu, siinä saa heittäytyä hassuttelemaan.

Kenelle se sopii?
Koreografia sopii vasta vähän aikaa tanssineille tai jo vähän pitempään harrastaneille. Siinä on 2 vaikeustasoa ja mahdollisuus lisätä esim. hyppyjä/piruetteja/tasapaino-/notkeuselementtejä ryhmän osaamistason/ohjaajan halun mukaan. Koreografia on myös rakennettu mahdollisuudeksi tanssia se soolona, duona tai triona.

Miksi kannattaa osallistua Stara-tapahtumaan?
Ajattelen, että tanssin Stara-tapahtumat ovat oiva paikka sellaisille joukkueille, jotka haluavat pikku hiljaa alkaa kisata harrasteryhmävaiheen jälkeen tai esim. joukkuevoimistelun lomassa kokeilla tannsillisempaa ohjelmaa ilman kovia paineita sijoituksista. Stara-tapahtumista saatava palaute on tärkeää sekä ohjaajan että tanssijan näkökulmasta kehittymiseen tai oppimiseen.

Vinkit harjoitteluun?
Kun lähtee opettelemaan mitä tahansa uutta koreografiaa, olipa se tekemäni Stara-ohjelma tai mikä vaan, kannattaa ottaa se ensin pieninä palasina ja edetä rauhallisesti pala kerrallaan. Tekemäni koreografia ei ole myöskään hirmuisen pitkä, joten siinä etenee suhteellisen nopeasti loppuun, jonka jälkeen voi sitten alkaa hioa kokonaisuutta. Opetusvideota kannattaa katsoa myös samalla, kun seuraa kirjallista ohjetta. Jos jokin kohta tuntuu liian haastelliselta/helpolta, voi koreografiaa helposti muokata. Ehdotetussa musiikissa on helposti tunnistettava tempo, joka myös auttaa tahdituksissa ja rytmityksissä.

Katso valmiit tanssin Stara-koreografiat tämän linkin kautta.

Haku