Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Akrobatiavoimistelun kehittämisryhmä LAR tiedottaa, maaliskuu 2024
06.03.2024

Akrobatiavoimistelun kehittämisryhmä LAR tiedottaa, maaliskuu 2024

Akrobatiavoimistelun kehittämisryhmän (LAR) kokous järjestettiin keskiviikkona 6.3.2024 etäyhteydellä. Tästä uutisesta löydät tiedot käsitellyistä ja ajankohtaisista asioista sekä tehdyistä päätöksistä. 

Kokouksessa olivat mukana kaikki kehittämisryhmän jäsenet Julia Liitolaa lukuun ottamatta. Kokoukseen osallistuivat lisäksi hallituksen jäsen Salla Eklund sekä urheilijavaliokunnan jäsen Anna Kivistö. Lotta Nuppola, Elina Halimaa ja Anna Kivistö eivät olleet läsnä kokouksessa, kun kehittämisryhmä käsitteli MM- ja WAGC-kilpailuja 2024. 

Lajin kehittämisryhmän (LAR) alatyöryhmät nimetty 

Kokouksen alussa käytiin läpi LAR:n alatyöryhmiin tulleet hakemukset, nimettiin alatyöryhmien jäsenet ja käsiteltiin työryhmien tavoitteita.

Akrobatiavoimistelun kehittämisryhmän alatyöryhmiin on nimetty seuraavat henkilöt: 

Valmennuksen työryhmä 

 • Tiina Hannikainen (LAR osaamisen kehittäminen, leirikoordinaattori), PJ/koollekutsuja 
 • Julia Liitola (LAR valmennusjärjestelmien kehittäminen) 
 • Elina Halimaa (LAR lasten voimistelu) 
 • Emmi Kuronen (lajivastaava) 

Kilpailutoiminnan työryhmä 

 • Salla Karttunen (LAR kilpailutoiminta), PJ/koollekutsuja 
 • Lotta Nuppola (LAR puheenjohtaja) 
 • Janina Niemi (LAR tuomaritoiminta) 
 • Emmi Kuronen (lajivastaava) 
 • Maiju Lehtinen (Tampereen Sisu) 

Tuomari- ja sääntötyöryhmä 

 • Janina Niemi (LAR tuomaritoiminta), PJ/koollekutsuja 
 • Sofia Hellgren (kansallinen tuomari, Akroteam Lohja)
 • Aurora Jokela (kansallinen tuomari, Akroteam Lohja)
 • Tiina Hannikainen (LAR osaamisen kehittäminen, leirikoordinaattori) 
 • Lotta Nuppola (LAR puheenjohtaja) 

Kilpailutoiminta 

Akrobatiavoimistelun MM- ja WAGC-kilpailut 

Kansainvälinen voimisteluliitto FIG on julkaissut uudet ajankohdat akrobatiavoimistelun MM- ja WAGC-kilpailuille vuodelle 2024. Kilpailut järjestetään Portugalissa, Guimaraesissa 12.-15.9.2024 (WAGC-kilpailut) ja 19.-22.9.2024 (MM-kilpailut). FIG tiedotti loppuvuonna 2023, ettei kilpailuja järjestetä maaliskuussa 2024 Holonissa, Israelissa, jossa kilpailut oli alun perin tarkoitus järjestää. 

Kehittämisryhmä käsitteli kokouksessaan MM- ja WAGC-kilpailujen 2024 valintakriteereitä ja -menettelyä, haku- ja näyttömahdollisuuden jatkamista kevään kotimaan kilpailuissa sekä kilpailuihin alustavasti valittujen kokoonpanojen osalta lisänäyttöjen vaatimista.  

Koska MM- ja WAGC-kilpailut siirtyvät kevätkaudelta syyskaudelle, valmistelee akrobatiavoimistelun kehittämisryhmä uudet valintakriteerit ja -menettelyn ko. kilpailuihin, jonka jälkeen se menee vielä huippuvoimistelun valmennuksen asiantuntijaryhmälle (VAR) hyväksyttäväksi. Päivitetyt valintakriteerit ja -menettely julkaistaan Voimisteluliiton nettisivuilla ehdollisena mahdollisimman pian, ja kriteerit vahvistetaan, kun VAR on ne hyväksynyt. 

Näytöt tullaan antamaan kotimaan kevään 2024 luokkakilpailuissa 13.4.-5.5.2024 välisenä aikana. Koska MM- ja WAGC-kilpailut siirtyvät alkuperäisestä aikataulusta yli kolme kuukautta, vaaditaan syksyllä 2023 kilpailuihin alustavasti valituilta kokoonpanoilta lisänäyttöjä. Näin ollen myös kilpailuihin alustavasti valittujen kokoonpanojen tulee saavuttaa vaaditut pisterajat uudelleen kevään 2024 kotimaan kilpailuissa, eikä syksyllä 2023 saavutettuja pisterajoja huomioida valintamenettelyssä. 

Tavoitteena on lähettää syksyllä käytäviin MM- ja WAGC-kilpailuihin mahdollisimman kilpailukykyinen edustusjoukkue, joka on antanut näytöt urheilullisesta tasostaan riittävän lähellä ko. kilpailuja. Tavoitteena on valita edustusjoukkue, joka takaa Suomen parhaan menestyksen. 

Muut kilpailutoiminnan asiat

Kehittämisryhmä keskusteli kokouksessaan useista muista kilpailutoiminnan asioita, mukaan lukien Acro Companion -järjestelmän kehitystyö ja käytön laajentaminen, akrobatiavoimistelun kilpailujärjestelmän uudistaminen, lajikohtaiset kilpailujen järjestämisohjeet sekä hallituksen kokouksen terveiset kilpailujen osallistumismaksu-uudistukseen liittyen. Kokouksessa työstettiin myös alustavaa kilpailukalenteria vuodelle 2025. Kilpailuiden haku vuodelle 2025 aukeaa 1.4.2024.

Tuomaritoiminta 

Janina Niemi nimettiin tuomarivastaavaksi Voimistelupäiville 7.-9.6.2024. 

Kehittämisryhmä keskusteli tulevan kevään SM-kilpailujen tuomareista ja tulee kartoittamaan lähiaikoina tuomareiden osallistumismahdollisuutta ko. kilpailuihin. LAR nimeää tuomarit 18.–19.5.2024 järjestettäviin SM-kilpailuihin seuraavassa kokouksessaan 3.4.2024. 

Akrobatiavoimistelun D- ja YT-tuomarikoulutus, jossa perehdytään vaikeus- ja ylituomarointiin sekä kilpailukorttien tarkastamiseen, järjestetään pian. Ilmoittaudu mukaan koulutukseen viimeistään 13.3.2024. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Akrobatiavoimistelun tuomari – tule mukaan D- ja YT-tuomarikoulutukseen 

Lasten voimistelun linjaus 

Kokouksessa käsiteltiin lasten voimistelun linjauksen lajien tarkistuslistaa. LAR tulee tiedottamaan mahdollisista lasten voimistelun linjauksen mukaisista lajikohtaisista sääntömuutoksista kevään 2024 aikana. Sääntömuutokset astuvat voimaa 1.9.2024 alkaen.  

Kehittämisryhmä teettää lähiviikkoina kyselyn lasten voimistelun linjauksen ensimmäiseen pääkohtaan “Luomme turvallisen harjoitusilmapiirin ja toimintaympäristön” liittyen.

Kyselyn tarkoituksena on herättää keskustelua akrobatiavoimistelun lajikulttuurista ja osallistaa akrobatiavoimistelun kenttää, mukaan lukien lapsia, pohtimaan millainen on heidän näkemyksensä turvallisesta harjoitusilmapiiristä ja toimintaympäristöstä sekä sen toteutumisesta lajin parissa. Kyselyn tulokset otetaan huomioon, kun kehittämisryhmä linjaa lajin toimintaa ja lajikulttuuria lasten voimistelun linjauksen suunnassa. 

FIG Academy Level 1 –valmentajakoulutus 

Kansainvälinen voimisteluliitto (FIG) järjestää akrobatiavoimistelun valmentajille suunnatun FIG Academy Level 1 -valmentajakoulutuksen Saksassa Aalenissa 25.-29.7.2024.  

Suomesta koulutukseen voidaan lähettää maakiintiön mukaisesti yhteensä kaksi (2) valmentajaa. Koulutukseen osallistuminen on täysin omakustanteista. Koulutukseen osallistumisen edellytyksenä on suorittaa hyväksytysti Level 1 -teoriakoe verkossa, 6.6.-17.6.2024 välisenä aikana, ennen koulutusta.  

Koulutuksesta julkaistaan mahdollisimman pian erillinen uutinen, joka sisältää tarkempaa tietoa sekä ilmoittautumisohjeet koulutukseen. 

Haku