Hyppää sisältöön
Home » Kilpailutoiminta » Voimistelun kilpalajit » Rytminen voimistelu » Special Olympics rytminen voimistelu

Mitä on Special Olympics rytminen voimistelu?

Rytminen voimistelu on urheilulaji, joka yhdistää elementtejä baletista, voimistelusta ja välineen käsittelystä. Voimistelijat voivat kilpailla yksilönä tai ryhmissä (4–6 urheilijaa). Rytmisen voimistelun välineet ovat naru, vanne, pallo, keilat ja nauha. On myös ryhmäohjelmia, joissa kilpaillaan ilman välinettä. Rytminen voimistelu on ollut mukana Special Olympics-kilpailuissa vuodesta 1990. Special Olympics toiminnan rytminen voimistelu seuraa tarkasti FIG-sääntöjä (Fédération Internationale de Gymnastique) helpotetulla vaikeustasolla. FIG sallii vain naisurheilijoiden kisaamisen rytmisessä voimistelussa. Special Olympics:n mukaan myös miesurheilijat saavat kilpailla alemmilla tasoilla. Special Olympics antaa mahdollisuuden myös istuville urheilijoille kilpailla, toisin kuin FIG.

Divisiooniin jako Special Olympics -kilpailuissa

Urheilijat ovat jaettu joka urheilulajissa iän, sukupuolen ja kyvyn mukaan – antaen jokaiselle kohtuullisen mahdollisuuden voittaa. Kilpailuissa ei ole maailmanennätyksiä, sillä jokainen urheilija on arvokas ja jokaisen urheilijan tulee saada tunnustusta tasavertaisesti, riippumatta nopeimmasta tai hitaimmasta divisioonasta. Jokaisessa divisioonassa kaikki urheilijat saavat palkinnon, joka on kulta-, hopea- tai pronssimitali ja neljännestä sijasta eteenpäin nauhapalkinto. Tämä idea tasa-arvoistaa kaikki ryhmät ja on perustana Special Olympics:n kaikissa kilpailuissa, oli kyse sitten tenniksestä, jalkapallosta, hiihdosta tai voimistelusta. Rytmisessä voimistelussa voi kilpailla seuraavilla tasoilla: A, B, C, 1, 2, 3 ja 4.  

Kaikille urheilijoille annetaan yhtäläiset mahdollisuudet osallistua, esiintyä ja olla tunnustettu parhaansa tekemisestä joukkuekavereiden, perheen, ystävien ja fanien silmissä.

Kaksi nuorta voimistelijaa, jota valmentaja ohjaa.

SO-toiminnan aloittaminen

Harkitseeko seurasi Special Olympics-toiminnan aloittamista? Listasimme ylös vinkkejä ja hyödyllistä tietoa toiminnan aloittamiseta harkitseville tahoille.

Lue lisää

Haku