Hyppää sisältöön

Suoritusmerkit

Suoritusmerkit ovat osa miesten telinevoimistelun luokkajärjestelmää. Merkkiliikkeiden opettelu tukee aloittelevien valmentajien toiminnansuunnittelua sekä voimistelijoiden lajitaitojen oppimista.
Poika taituroi telineellä

Stara-merkki

Merkkien suorittaminen alkaa kaikille lajeille yhteisestä Stara-merkistä. Stara-merkin voi suorittaa oman ohjaajan tai valmentajan kanssa omalla harjoitusvuorolla tai seuran yhteisessä merkkisuorituspäivässä.

Lue lisää Stara-merkistä

MTV taitoniekka

Taitoniekka-merkki

Miesten telinevoimistelun ensimmäinen suoritusmerkki on nimeltään Taitoniekka. Merkin voi suorittaa missä vain, kunhan testaajana on joku muu kuin oma valmentaja.

Taitoniekka-merkin materiaalit

Kova jätkä

Kova jätkä-merkki

Miesten telinevoimistelun toinen suoritusmerkki on nimeltään Kova jätkä. Merkin voi suorittaa missä vain, kunhan testaajana on joku muu kuin oma valmentaja.

Taitoniekka-merkin materiaalit

Merkit ovat työkalu valmentajalle


Merkkiliikkeet ohjaavat myös valmentajaa lasten tavoiteliikkeiden valinnassa ja harjoittelun suunnittelussa. Se kannustaa monipuolisen harjoittelun toteuttamiseen. Laadukkaassa lasten voimistelussa on kuitenkin muistettava hallita myös muita kehittäviä liikkeitä ja ominaisuusharjoittelua merkkien ulkopuolelta, sillä yksinomaan vain merkkiliikkeiden harjoituttaminen ei ohjaa voimistelijaa urheilijan polulle. Laadukkaassa lasten voimistelussa huomioidaan lasten kokonaisvaltainen ja yksilöllinen kehittyminen ja harjoitteluun oppiminen. Tärkeää on lasten osallistaminen ja lajirakkauden sytyttäminen.

Kenelle?


Merkit on tarkoitettu kaikille voimistelijoille: heille, jotka haluavat haastaa itseään harrastamisessa ja heille, jotka haluavat edistyä kohti kilpailijan polkua ja huippua. 

Muutamia ohjeita


Ennen taitoniekka-merkkiä suositellaan suoritettavaksi voimistelukoulun STARA-merkki, jossa on liikkeitä Voimistelukoulun alkeis- ja alkeisjatkopasseista eli voimistelun alkeistaitoja. Voimistelukoulun passit toimivat voimistelun polkua tukevina materiaaleina ja ohjaavat voimistelijan STARA-merkin kautta lajien omiin merkkijärjestelmiin. 

Taitoniekka-merkin suorittamiselle ei ole ala- eikä yläikärajaa. 

Arvioiva valmentaja ei saa olla voimistelijan oma valmentaja. 

Jokaisella testikerralla saa yrittää liikettä kolme kertaa. Lisäksi samaan suoritusvihkoon voi kerätä suorituksen myös uusintakierrokselta, jos ensimmäisellä kerralla ei tule 20 liikettä täyteen. 

Taitoniekan suoritustilaisuus on osaamisen näyttämistä, ei liikkeiden kokeilutilaisuus eli valmentajan vastuulla on laadukas harjoittelu ennen merkkien suorittamista. On lapsen edun mukaista, että hän on harjoittelut taitoja ennakkoon ja kokee varmuutta liikkeiden suorittamiseen. Suoritustilaisuus voi olla voimistelijalle jännittävä tilanne. 

Merkkisuorituksesta voimistelija saa suoritusvihkoon merkinnän onnistuneista liikkeistä. Taitoniekka merkin saa, kun liikkeistä 20/46 onnistuu. Liikkeitä tulee tehdä jokaisesta eri kategoriasta eli eri telineiltä monipuolisuuden varmistamiseksi. Merkin suorittamisen jälkeen voimistelijat saavat kunniakirjat.  

Merkkisuorituksen suoritusvihot, ohjeet ja kunniakirjat löydät kuvat.fi palvelusta miesten telinevoimistelun kansiosta.

Haku