Hyppää sisältöön

Joukkuevoimistelun tuomarikoulutus

Joukkuevoimistelun tuomarikoulutukseen kuuluu neljä tuomarikurssia sekä lajitaidon peruskoulutus. Vuosittain järjestetään myös tuomariseminaari.

Kurssi 1 keskittyy suorituksen arviointiin kaikissa sarjoissa. 2. kurssilla keskitytään puolestaan taiteellisen ja teknisen osa-alueen tuomarointiin kaikissa muissa sarjoissa paitsi yli 14-vuotiaiden SM-sarjoissa, joihin perehdytään 4. tuomarikurssilla. Ylituomarina voi toimia 3. kurssin pätevöitymisen jälkeen.

Joukkuevoimistelun tuomarikoulutuksissa on alaikärajat osallistujille:

  • Tuomarikoulutus 1-2 koulutuksiin alaikäraja on 15v. 
  • Tuomarikoulutus 3- 4 koulutuksiin alaikäraja on 18v. 

Lajitaidon peruskoulutus on myös pakollinen osa tuomarikoulutusjärjestelmää.

Tuomarikoulutukset löydät koulutuskalenterista

Kurssi ja sisältö

Kesto

Saavutettava tuomariluokka

Tuomarivaltuudet

* Lajitaidon peruskoulutus tai muilta osin saman tiedon omaaminen

2 pv

 

Kurssi 1: Suorituksen tuomarointi, kaikki sarjat

2 pv

3E

EXE-paneeli: kaikki sarjat, JV cup -kilpailut

Kurssin 1 jälkeen on suoritettava vähintään 2 tuomarointia ennen kurssille 2 ilmoittautumista

Kurssi 2: AV ja TV tuomarointi, muut paitsi yli 14v SM-sarjat

2 pv

3

EXE, AV, TV: Alle 14v. sarjat, kaikki kilpa- ja harrastesarjat, JV cup – kilpailut

EXE: Yli 14 v. SM-sarjat, JV Cup-kilpailut

Kurssin 2 jälkeen on suoritettava vähintään 4 tuomarointia ennen kurssille 3 ilmoittautumista. Lisäksi 2 koulutuksesta tulee olla kulunut vähintään vuosi.

Kurssi 3: Ylituomarin tehtävät kilpa- ja harrastesarjat sekä lasten sarjat.  Syvennetään TV, AV ja EXE tuomarointia näissä sarjoissa.  

Kurssi sopii myös refresh- koulutukseksi tuomareille, jotka haluavat kerrata näiden sarjojen tuomarointia.

 6 h

2KH

Kilpa- ja harrastesarjoissa sekä lasten sarjoissa ylituomarina toimiminen JV cup kilpailuissa. Liiton mestaruuskilpailuissa sekä 12-14 vuotiaiden SM- kilpailuissa arvostelutuomarina toimiminen.

Kurssi 4:  TV ja AV yli 14v SM-sarjat sekä EXE-tuomaroinnin syventäminen. Ylituomarointi yli 14 v. SM- sarjat.                                                                                                          

 

2 pv

1

Ylituomarina toimiminen kaikki sarjat, Tuomarointi kaikki  kisat, sarjat ja paneelit

Kurssin 4 jälkeen on toimittava vähintään kerran varjotuomarina liiton järjestämässä yli 14v. SM-sarjan kilpailussa (jossa väh. 5 yli 14 v. SM-sarjan joukkuetta) ennen varsinaista tuomarointi yli 14 v. SM- sarjoissa.

Valmisohjelmien tuomarikoe

Valmisohjelmasarjoissa kilpaillaan 10-12 -vuotiaissa ja 12-14 -vuotiaissa. Valmisohjelmasarjat on tarkoitettu kansalliselle huipulle ja kansainväliselle tasolle pyrkiville joukkueille. Tuomaroidakseen valmisohjelmia on tuomarin suoritettava valmisohjelmien tuomaroinnin koe. Koe suoritetaan Priima- oppimisalustalla. Kokeen suorittamisesta voit olla yhteydessä lajipäällikköön.

Tuomariseminaarit ja -webinaarit

Tuomariseminaari järjestetään vuosittain. Seminaarissa käsitellään ajankohtaisia tuomarointiin liittyviä asioita. Seminaari on täydennyskoulutusta ja tuomareiden osaamisen kehittämistä yhdessä työskennellen ja keskustellen. Tuomarin tulee osallistua tuomariseminaariin joka toinen vuosi. Tuomariseminaari voi olla joko valtakunnallinen seminaari, alueellinen miniseminaari tai etäseminaari. 

Vuoden 2023 Tuomariseminaari järjestetään syksyllä. 

IFAGGn uudet säännöt (2023)

Joukkuevoimistelun yli 14-vuotiaiden SM-sarjojen säännöt muuttuvat vuoden 2023 alusta alkaen. Suomessa noudatetaan IFAGGin kilpailusääntöjä kyseisten sarjojen osalta. Uudet säännöt on luettavissa IFAGGin nettisivuilla. 

Kansallisille tuomareille tarjotaan sääntöjen päivityskurssia kahdessa eri ajankohdassa keväällä sekä yksi kurssi syksyllä. Koulutus on suunnattu kansallisille 1- ja 2-luokan tuomareille. Sääntöjen päivityskurssi järjestetään livekoulutuksena, jonka päätteeksi tehdään koe. Kurssi on kaksipäiväinen ja hinta 80€ (hinta sisältää koulutuksen ja kokeen, majoitus ja ruokailut ovat omakustanteisia). Vuoden 2023 alusta edellytetään nykyisiltä 1- ja 2-luokan tuomareilta osallistumista sääntöjen päivityskurssille sekä kokeen hyväksytysti suorittamista, ennen kuin voi tuomaroida yli 14-vuotiaiden SM-sarjoissa. Jos tuomari ei osallistu vuoden 2023 aikana uusien sääntöjen päivityskurssille, putoaa tuomariluokaltaan alaspäin (1-> 2KH ja 2 -> 3).

Kortin päivityskurssit IFAGGin uusiin sääntöihin 

4.-5.2.2023 Turku (Scandic Atrium)
4.-5.3.2023 Tampere (Varalan Urheiluopisto) 
30.9.-1.10.2023 Helsinki

Koulutussuunnitelman löydät kokonaisuudessaan täältä.

Tuomarikortin voimassaolo vuodesta 2021 alkaen

Tuomarikortti päivitetään joka 4. vuosi eli olympiadin vaihtuessa. Tuomarikortit on päivitetty kaikkien tuomareiden osalta tuomarikortin päivityskokeella tammikuussa 2021.

Jotta tuomarikortti pysyy voimassa, tuomarin on tuomaroitava vähintään kaksi (2) kertaa vuodessa. Poikkeuksena on vanhempainvapaa, pitkä sairausloma, asuminen ulkomailla tai vastaava erikoistilanne, jolloin tuomarin tulee olla yhteydessä lajipäällikköön pitääkseen tuomarikortin voimassa. Mikäli tuomari ei ole suorittanut kahta tuomarointia/ vuosi, hänen tulee tehdä selvitys lajipäällikölle, onko hän esimerkiksi ollut aktiivinen leireillä tms. Tällöin tuomarilta vaaditaan vähintään yksi varjotuomarointi seuraavalla kisakaudella ennen varsinaiseen paneeliin pääsyä.

Tuomarin tulee osallistua tuomariseminaariin joka toinen vuosi. Tuomariseminaari voi olla joko valtakunnallinen seminaari, alueellinen miniseminaari tai etäseminaari. Mikäli säännöt päivitetään ja arvioinnin perusteet muuttuvat kesken olympiadin, niin silloin tuomarin tulee osallistua koulutukseen (esim. seminaari) ja uusia koe, vaikka olisi juuri olympiadin vaihtuessa päivittänyt kortin.

3E-tuomarin tulee edetä kahden vuoden kuluessa ensimmäisen tuomarikurssin suorittamisesta vähintään seuraavalle tasolle eli 3. luokan tuomariksi. Jos tuomari ei nosta 3E-tasoa kahden vuoden sisällä, menettää tuomari pätevyytensä tuomarointiin. Muilla kuin 3E-tuomareilla ei ole vaatimusta kortin tason nostamisesta, vaan tuomarikortin voi halutessaan säilyttää samalla tasolla päivittämällä korttinsa neljän vuoden välein edellä kuvatulla tavalla. Huom! Vuoden 2021 alussa kortin päivittäneillä 3E -tuomareilla on kaksi (2) vuotta aikaa nousta seuraavalle tasolle.

Kansainvälisen tason tuomarit

Joukkuevoimistelussa voit kouluttautua myös kansainväliseksi tuomariksi. Kansainvälisen tuomarikoulutuksen järjestää IFAGG. 

Lue lisää kansainvälisistä tuomarikoulutuksista 

 

Haku