Hyppää sisältöön

Tuomarointi

Joukkuevoimistelussa tuomaripaneeleja on kolme. 

Sommittelun tekninen tuomaristo (2-4 tuomaria) arvioi ohjelman vaikeusosia.

Sommittelun taiteellinen tuomaristo (3-4 tuomaria) taas ohjelman voimistelullista arvoa, rakennetta ja ilmaisullisuutta. 

Suoritustuomaristo (3-4 tuomaria) vähentää virheistä esimerkiksi suoritustekniikassa ja yhtäaikaisuudessa.

Joukkuevoimisteluohjelma on kokonaisuus, jossa ratkaisevat paitsi virheettömyys ja suorituspuhtaus, myös muun muassa ohjelman monipuolisuus, elämyksellisyys ja omaperäisyys. Pistetaulukoiden merkinnät TV, AV ja EXE tulevat osa-alueiden englanninkielisistä nimityksistä technical valueartistic value ja execution.

Joukkueen kilpailusuorituksesta saama pistemäärä muodostetaan niin, että paneelin matalin ja korkein pistemäärä pudotetaan pois, ja jäljelle jäävistä pistemääristä lasketaan keskiarvo.

Kilpailuohjelmasta voi saada maksimissaan 20 pistettä. 8-10v., 10-12v. ja 12-14v SM-sarjoissa maksimipistemäärä tekniseltä osa-alueelta on 6 pistettä, taiteelliselta 4 ja suorituksesta 10. Kilpa- ja harrastesarjoissa teknisestä voi saada maksimissaan 5, taiteellisesta niin ikään 5 ja suorituksesta 10 pistettä. Harrastesarjoissa on käytössä kilpasarjan säännöt ja pisteytys, ja tuomaripaneelien arvostelulinja muodostetaan johdonmukaiseksi kilpailun osallistujat huomioon ottaen.

Maksimipistemääriin sisältyvät mahdolliset bonuspisteet, joita joukkue voi saada, jos tietty määrä tuomareista ehdottaa bonusta. Bonuksen arvo on 0,1 tai 0,2 pistettä. Bonuksen tarkat kriteerit vaihtelevat eri sarjoissa ja sarjatasoilla; teknisellä osa-alueella bonuksen voi saada esimerkiksi taito-osista, taiteellisella osa-alueella elämyksestä tai ohjelman ideasta ja suorituksessa ryhdistä ja kannatuksesta.

Osassa sarjoista on käytössä kategoriatulokset. Kategorioita on kymmenen. Kategoriatulos kertoo pistevälin, johon joukkueen pistetulos on sijoittunut. Korkeimpien eli 1. ja 2. kategorioiden joukkueiden kohdalla myös pisteet julkistetaan yli 10-vuotiaiden sarjoissa. Kategorioiden pisterajat löytyvät sääntöjen yhteydestä täältä.

Vuodesta 2023 lähtien sääntöuudistuksen myötä 14-16v ja yli 16v SM-sarjoissa kilpailuohjelmasta voi saada maksimissaan 30 pistettä. Maksimipistemäärä tekniseltä osa-alueelta on 10 pistettä, taiteelliselta 10 ja suorituksesta 10.

Eri sarjoissa ja sarjatasoilla arvioimassa ovat kouluttautuneet tuomarit. Tuomarikoulutus koostuu neljästä tuomarikurssista, lajitaidon peruskoulutuksesta ja vuosittain järjestettävästä tuomariseminaarista. 

Tilaa joukkueellesi etätuomaritunti  

Liiton ykkösluokan tuomarin voi tilata pitämään Zoom-tuomaritunnin omalle joukkueelle. Tunti voi painottua joukkueen toiveiden mukaisesti joko suorituksen, taiteellisen tai teknisen palautteen antamiseen. 

Tuomaritunnin pituus on 1,5 h ja hinta 75 € 

Lisätietoa: anne.salminen(at)voimistelu.fi  

 

Haku