Kilpailu

 

Trampoliinivoimistelu on Kansainvälisen Voimisteluliiton (FIG) alainen kilpailulajiperhe.  Olympialajina on trampoliinivoimistelun lajeista yksilötrampoliini, muut trampoliinivoimistelun lajit kuuluvat World Games -lajeihin. Lajissa kilpaillaan kansainvälisesti kolmella eri telineellä: trampoliinilla, tuplaminitrampoliinilla ja tumblingissa. Trampoliinilla kilpaillaan yksilötrampoliinin lisäksi synkrossa eli parina rinnakkaisilla trampoliineilla. Muissa trampoliinivoimisteluun kuuluvissa lajeissa kilpailumuotona on yksilökilpailu.

Suomessa kilpaillaan pääasiassa trampoliinilla ja tuplaminitrampoliinilla eli DMT:llä. Trampoliinilla ja DMT:llä on kansallinen luokkajärjestelmä. Kaikissa trampoliinin lajeissa voi kilpailla myös matalamman kynnyksen harrastekilpailuissa. Lisäksi trampoliinivoimistelussa kehitetään muissakin voimistelulajeissa käytössä olevaa merkkijärjestelmää, jossa tasomerkkejä voi suorittaa niin harrastajat, jotka eivät kilpaile, kuin luokkajärjestelmässä kilpailevatkin.

Kansainvälisiä arvokilpailuja ovat PM-, EM- ja MM-kilpailut, World Games, olympialaiset, European Games sekä maailmancupin kilpailut. PM-kilpailut järjestetään joka toinen vuosi kiertävässä järjestyksessä eri Pohjoismaissa vuorotellen. EM-kilpailut järjestää Euroopan Voimisteluliitto UEG joka toinen vuosi. Lisäksi järjestetään kansainvälisiä seurojen järjestämiä kilpailuja, joihin seurojen voimistelijat voivat osallistua vapaasti. Junioriurheilun järjestelmäksi on luotu FIG:n Agr Group Programme ja Age Group Competitions – kilpailut. Suurimmat ikäluokkakilpailut järjestetään FIG:n toimesta aina maailmanmestaruuskilpailuiden jälkeen, World Agegroup Competitions -tapahtumana. Vuodesta 2020 alkaen järjestetään myös UEG:n toimesta European Age Group -kilpailut.

Kansainvälisissä arvokilpailuissa kilpaillaan myös joukkuekilpailu, jossa yksilökilpailun alkukilpailukierroksien tuloksista lasketaan joukkuetulos, ja erikseen kilpaillaan joukkuefinaalit. Kansallisissa kilpailuissa ei joukkuekilpailua järjestetä. SM-kilpailuissa kuitenkin palkitaan paras seura seuran urheilijoiden yhteistuloksen perusteella.