Tuomarointi

Joukkuevoimistelussa tuomaripaneeleja on kolme. Sommittelun tekninen tuomaristo (2-4 tuomaria) arvioi ohjelman vaikeusosia, sommittelun taiteellinen tuomaristo (3-4 tuomaria) taas ohjelman voimistelullista arvoa, rakennetta ja ilmaisullisuutta. Suoritustuomaristo (3-4 tuomaria) vähentää virheistä suoritustekniikassa ja yhtäaikaisuudessa. Joukkuevoimisteluohjelma on siis kokonaisuus, jossa ratkaisevat paitsi virheettömyys ja suorituspuhtaus, myös muun muassa ohjelman monipuolisuus, elämyksellisyys ja omaperäisyys. Pistetaulukoiden merkinnät TV, AV ja EXE tulevat osa-alueiden englanninkielisistä nimityksistä technical valueartistic value ja execution.

Joukkueen kilpailusuorituksesta saama pistemäärä muodostetaan niin, että paneelin matalin ja korkein pistemäärä pudotetaan pois, ja jäljelle jäävistä pistemääristä lasketaan keskiarvo.

Kilpailuohjelmasta voi saada maksimissaan 20 pistettä. SM-sarjoissa maksimipistemäärä tekniseltä osa-alueelta on 6 pistettä, taiteelliselta 4 ja suorituksesta 10. Kilpasarjoissa teknisestä voi saada maksimissaan 5, taiteellisesta niin ikään 5 ja suorituksesta 10 pistettä. Harrastesarjoissa on käytössä kilpasarjan säännöt ja pisteytys, ja tuomaripaneelien arvostelulinja muodostetaan johdonmukaiseksi kilpailun osallistujat huomioon ottaen.

Maksimipistemääriin sisältyvät mahdolliset bonuspisteet, joita joukkue voi saada, jos tietty määrä tuomareista ehdottaa bonusta. Bonuksen arvo on 0,1 tai 0,2 pistettä. Bonuksen tarkat kriteerit vaihtelevat eri sarjoissa ja sarjatasoilla; teknisellä osa-alueella bonuksen voi saada esimerkiksi taito-osista, taiteellisella osa-alueella elämyksestä tai ohjelman ideasta ja suorituksessa ryhdistä ja kannatuksesta.

Osassa sarjoista on käytössä kategoriatulokset. Kategorioita on kymmenen. Kategoriatulos kertoo pistevälin, johon joukkueen pistetulos on sijoittunut. Korkeimpien eli 1. ja 2. kategorioiden joukkueiden kohdalla myös pisteet julkistetaan yli 10-vuotiaiden sarjoissa. Kategorioiden pisterajat löytyvät sääntöjen yhteydestä täältä.

Eri sarjoissa ja sarjatasoilla arvioimassa ovat kouluttautuneet tuomarit. Tuomarikoulutus koostuu neljästä tuomarikurssista, lajitaidon peruskoulutuksesta ja vuosittain järjestettävästä tuomariseminaarista. Tuomarikoulutuksesta voi lukea lisää joukkuevoimistelun koulutussivulla.

 

Kansainvälisen tason tuomarit

Level 1

Terhi Aho
Outi Havia
Virve Jokinen
Salla Lintunen
Tarja Rasimus-Järvinen
Leena Starck
Jaana Widenius

Level 2

Hanna Asikainen
Meri Jaakkola

Level 3

Teija Eisanen
Virpi Europaeus
Heli Jelonen
Mari Laineenoja
Inkeri Lohikoski
Joanna Mäkelä
Anne Niemenkari-Kilpi
Kaisa Kuortti
Mia Paatsalo
Emilia Peuronen