Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Vuoden killan tavoitteena iloinen mieli, liikunnan ilo ja ikuinen ystävyys
11.12.2023

Vuoden killan tavoitteena iloinen mieli, liikunnan ilo ja ikuinen ystävyys

Pian 40 vuotta täyttävä Limingan Naisvoimistelijoiden uskollisuuden kilta on valittu Vuoden killaksi.

Limingan Naisvoimistelijoiden uskollisuuden kilta on perustettu 1985 eli 40-vuotisjuhlat ovat pian edessä.

Tällä hetkellä kiltalaisia on 29. Vanhin kiltalainen on 93-vuotias. Kiltalaiset kokoontuvat kerran kuukaudessa. Ohjelmassa on alkujumppaa, askartelua, vierailijoita ja ajankohtaisia asioita. Välillä käydään vierailuilla museoissa, kahviloissa tai teatterissa.

”Vuoden killaksi valinta on kunnia. On selvä, että meillä ei olisi näin hyvin toimivaa kiltaa ilman hyvin toimivaa naisvoimisteluseuraa. Se järjestää monipuolista liikuntaa lapsista senioreihin asti”, kertoo Leila Mäkikyrö, joka toimii nyt neljättä vuotta kiltaäitinä. Kuvassa hän poseeraa kiltapäivillä yhdessä muistiinmerkitsijä Sirpa Tuomaalan (kuvassa oikealla) kanssa.

Lähes 40 vuoden aikana kiltaäitejä on ollut Mäkikyrön lisäksi kolme: Hilkka Tasanto, Leena Leppäluoto ja Pirkko Moisander.

Kiltaäiti Leila Mäkikyrö on ollut lapsesta asti mukana voimistelutoiminnassa. Mukavina muistoina ovat suurkisat sekä Gymnaestrada-matkat Suomessa ja ulkomailla. Kiltatoiminnassa parasta ovat ystävät ja iloinen toiminta.

”Meillä on paljon huumoria. Killan jumppaohjaajat pitävät alkujumpan vuorollaan, ja ne ovat aina hauskoja. On loruja ja liikkeitä. Siitä jo tulee hyvä mieli.”

Kiltatoiminnan perinteitä kunnioittaen

Kaarina Karin perintö elää killassa vahvana.

”Toimimme Kaarina Karin ajatuksen pohjalta: voimistelussa syntynyt ystävyys jatkuu killassa.”

Karin luoma kiltaperinne elää myös kynttiläseremoniassa.

”Pikkujouluissa sytytämme kynttilät, joille jokaiselle on oma muistolauseensa. Karin kiltatoimintaohjeessa on hienoja elementtejä ja niiden mukaan on helppo toimia.”

Kiltatoiminta tarjoaa monipuolista virikettä ja edistää ikäihmisten hyvinvointia. Leila Mäkikyrö kokee myös tärkeäksi, että on viiteryhmä, mihin kuulua.  

”Valtakunnallinen kiltatoiminta on iso yhteisö. Osallistumme kiltapäiviin kerran vuodessa, lisäksi kuntoviikolle osallistutaan. Meillä on Oulun alueen kiltojen kanssa tapaamisia. Niissä kuullaan, mitä toimintaa muut ovat keksineet.”

Limingan Naisvoimistelijoiden uskollisuuden kilta on myös tehnyt kiltatoimintaa tunnetuksi omalla paikkakunnallaan.  

”Retkillä meillä on kiltakäädyt kaulassa ja meistä on tehty juttua paikallislehteen”, kiltaäiti Leila Mäkikyrö kertoo.

Vuoden killaksi marraskuussa

Limingan Naisvoimistelijoiden uskollisuuden kilta valittiin Vuoden killaksi kiltapäivillä 18.11.2023. Perusteluissa todetaan, että kilta on toiminut esimerkillisen aktiivisesti ja jäseniään kannustaen ja innostaen uusiin asioihin ja kokemuksiin, hyödyntäen paikkakunnan ja lähiseudun palveluita ja kulttuuritarjontaa. He otsikoivat oman killan toimintaa: Voimaa, Iloa ja mahdollisuuksia Kiltatoiminnasta.

Kilta on kasvattanut myös jäsenmäärää kiitettävästi. Yhteisöllisyys, avoimuus, arvostus, innokkuus, idearikkaus ja rohkeus viedä kiltatoimintaa kohti tavoitteita on Limingan killan jatkuvuuden paras ponnistus kohti tulevia vuosia.  

Miten killan voi perustaa? 

Killan voi perustaa kymmenen vuotta voimistelutoimintaa harjoittanut seura. Seuran johtokunta tekee aloitteen Uskollisuuden Killan perustamisesta kutsumalla perustajajäseniksi asiasta kiinnostuneita ja seuran työssä ansioituneita jäseniä. Killan perustamiskokouksessa tulee olla paikalla vähintään yksi jonkin toimivan killan jäsen. Kiltaan voi liittyä 25 vuotta täyttänyt ja 5 vuotta Voimisteluliiton seuraan kuulunut henkilö.

Kilta on osa pääseuraa, mutta sillä on kuitenkin esimerkiksi oma johtokunta. Killan johtokunnassa eli emännistössä voidaan käyttää vanhoja nimikkeitä kiltamuori, kiltaäiti, kiltaemäntä, muistiinmerkitsijä, raha-arkun vartija.

Lisätietoja kiltatoiminnasta

Eija Ojala
Kiltatoiminnan vastaava
eija.ojala@voimistelu.fi
puh. 050 5587 228

Haku