Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Voimistelu kasvatti Aurorasta urheilijan sekä opetti positiivisen minäpuheen tärkeyden
08.06.2022

Voimistelu kasvatti Aurorasta urheilijan sekä opetti positiivisen minäpuheen tärkeyden

Olarin Voimistelijoiden kasvatti ja seuraa myös tänä päivänä edustava Aurora Kapanen on OVO Teamin kokenut kapteeni. Matka kohti naisten joukkuetta ja kapteenin roolia alkoi 5-vuotiaana.

– Aloitin 5-vuotiaana, kun perheemme muutti Espooseen. Perhetuttumme voimisteli ja vanhemmat olivat kuulleet hyvää seurasta, joten aloitin siellä voimistelun. Olin ensin harrasteryhmässä ja pikkurytmisissä. Muistan kun kerran kilpavoimistelija tuli harjoituksiimme esittelemään liikkeitä ja pukuja ja harjoitusten jälkeen sanoinkin heti äidille haluavani tuollaisen strassipuvun. Hain sitten kilparyhmään ja siitä se sitten lähti.

Voimistelu-uran alkutaipaleella merkittäviksi tekijöiksi nousivat heti mukavat valmentajat ja joukkueessa tekeminen.

– Muistan kun alusta asti oltiin siellä joukkueena ja harjoiteltiin yhdessä. Alusta asti tunnelma oli tosi kiva ja ilmapiiri iloinen. Harjoiteltiin ahkerasti ja valmentajat huolehtivat, että meillä oli kivaa ja pystyimme kehittymään. Alussa lempiliikkeitä olivat erilaiset temput ja tasapainot. Erityisesti mieleen ovat jääneet siltakaadot ja spagaatit.

Samassa seurassa myös vanhempien voimistelijoiden näkeminen motivoi ja innosti voimistelemaan ahkerasti.

– Lapsena fanitettiin kovasti silloista naisten joukkuetta ja sitten myös itselle muodostui tavoite päästä voimistelemaan OVO Teamiin.

Voimistelija ja valmentaja tavoittelevat yhdessä onnistumisia

Auroran mukaan hyvä valmentaja on kannustava ja rakentaa hyvän vuorovaikutussuhteen voimistelijaan.

– Hyvä valmentaja tuo positiivista fiilistä treeneissä sekä niiden ulkopuolella. Sellaisen valmentajan kanssa on kiva olla myös esimerkiksi kisamatkoilla ja hän saa aina hyvälle tuulelle. On hyvä, kun valmentaja on sopivan vaativa, mutta positiivisella otteella. Kun tietää valmentajan tekevän kaikkensa voimistelijoiden eteen, niin haluaa myös antaa takaisin ja saavuttaa yhteisiä onnistumisia. Meidän valmentajamme tekee koko ajan töitä myös sen eteen, miten kehittää itseään valmentajana ja mitä voidaan tehdä eri lailla, jotta me voimistelijat kehitytään. Se on tosi hieno piirre.

Voimistelu opettaa fyysisten taitojen lisäksi myös muita taitoja. Auroralle yksi merkittävimpiä valmentajilta saaduista opeista on positiivinen minäpuhe.

– Positiivinen minäpuhe on tärkeää, kun yleensä on itselleen ankarampi ja vaatii enemmän, niin on hyvä tiedostaa esimerkiksi, että minä osaan kyllä. Esimerkiksi että minä osaan nämä liikkeet. Myös normiarjessa pitää muistaa, että olen riittävän hyvä ja aina voi kehittyä.

Urheilijan elämäntapa ja perheen tuki auttaa tasapainottamaan arkea

Urheilijan elämä ei rajoitu vain harjoituksiin ja kilpailuihin, vaan on arjessa mukana kokonaisvaltaisesti. Aurora opiskelee urheilulukiossa, joka auttaa arjen aikatauluttamiseen ja suunnitteluun.

– Hyvällä suunnittelulla aikaa jää myös palautumiseen ja vapaa-ajalle. Huolehdin myös terveellisestä ja säännöllisestä syömisestä sekä riittävästä unensaannista. Kyllä se palautuminen on tosi tärkeää, jos haluaa voimistelijana kehittyä. Urheilulukiossa myös useat ystävät ovat urheilijoita, joten ymmärretään hyvin toisiamme ja sitä että treenejä on välillä paljon. Muutkin ystävät tietävät, että voimistelu on minulle tärkeää ja he hyvillä mielin tukee ja kannustaa minua.

Ystävien lisäksi nuoren urheilijan tuki on perhe.

– Perheeni on ollut tosi tärkeässä roolissa urheilu-urallani. Ilman niiden apua en kyllä tiedä olisinko pystynyt tähän. He ovat aina kannustaneet minua, vieneet treeneihin, auttaneet arjessa ja eivät ole asettaneet mitään vaatimuksia. Isäni on toiminut joukkueenjohtajanakin ja äiti kannustanut katsomossa. Paljon tukea on ollut tarjolla.

Joukkuevoimistelun ytimessä joukkue ja kaunis laji

Joukkueen yhteishenki kannattelee ja tsemppaa arjessa, sekä on tärkeää onnistumisien ja epäonnistumisien hetkellä.
– Joukkueen merkitys on tosi iso. Varmaan isoimpia tekijöitä, että en varmaan yksilölajissa pystyisi tähän. Koetaan yhdessä tosi paljon erilaisia onnistumisia ja epäonnistumisia ja meillä on tosi kivaa yhdessä.

Aurora on lapsesta asti nauttinut kilpailemisesta. Kilpaileminen ja vaihtelu saavat jatkamaan vuodesta toiseen.

– On hienoa, kun pääsee yleisön eteen, kun kannustus ja fiilis on mahtava. On kiva näyttää mitä on tehty treenisalilla. Kilpailut ovat olleet minulle aina kohokohtia. Ikimuistoisimpia ovat olleet kotimaan MM-kilpailut viime syksynä ja juniorijoukkueessa vuonna 2017. Ei mikään muu kilpailu vedä vertoja koti MM-kisoille. Myös menestys kisoissa on aina mukavaa ja tuo lisämotivaatiota. Silloin tietää, että kova työ palkitaan. Myös pettymyksistä opitaan ja jatketaan eteenpäin.

– Joukkuevoimistelussa viehättää itsensä haastaminen ja se että pystyy kehittymään koko ajan. Parhainta on, kun kilpailusuoritukset ovat samaan aikaan kaunista katsottavaa, mutta haastavia. Joukkueena tätä tehdään ja rakennetaan sitä ohjelmaa siihen kisasuoritukseen.

Jatkossa Auroran tavoitteena on pystyä kehittymään lisää, pysyä terveenä sekä kirkastaa MM-mitali. Kilpailullisten tavoitteiden lisäksi Aurora pitää tärkeänä esikuvana toimimista. Kun lapsena esikuvina toimivat vanhemmat voimistelijat, on Auroralle nykyään tärkeää näyttää esimerkkiä ja kannustaa pieniä voimistelijoita.

 

Joukkuevoimistelun kansainvälinen kilpailu Tampereella 9.-10.6.2022

Tule kannustamaan suomalaisia joukkueita joukkuevoimistelun maailmancupkilpailuihin, jotka pidetään osana Gymnaestrada Tampere -tapahtumaa.

Osta liput alkukilpailuun

Osta liput finaaliin 

Haku