Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Voimistelijan alaselän rasitusmurtumat – kuntoutuksen kautta kanveesille
13.03.2023

Voimistelijan alaselän rasitusmurtumat – kuntoutuksen kautta kanveesille

Voimistelu asettaa selän suurien haasteiden eteen, koska selkää käytetään maksimaalisilla liikeradoilla kaikissa liikesuunnissa. Selkää voidaan taivuttaa ja kuormittaa ääriasennoissa, kun se tehdään oikein. Meidän tulee kuitenkin muistaa, että etenkin kasvuiässä harjoitusmäärien, intensiteetin ja liikeratavaatimusten kasvu altistaa rasitusmurtumille.

Valmentajan ja fysioterapeutin vahvalle osaamiselle on tarvetta, kun harjoitutetaan selän liikkuvuutta ja selän lihastukea. Hyvästä harjoittelun suunnittelusta ja toteutuksesta huolimatta emme voi täysin ennaltaehkäistä selän rasitusmurtumia. On siis tärkeää oppia tunnistamaan voimistelijan oireet ja reagoida niihin ajoissa.

Voimistelun fysioterapeuttiverkoston koulutus- ja verkostoitumispäivässä saat työkaluja voimistelijan selän tutkimiseen ja kuntoutuksen suunnitteluun. Sisältö on suunnattu lattialajien voimistelijoiden parissa työskenteleville fysioterapeuteille, mutta soveltuu myös valmentajille, auttaen ymmärtämään voimistelijan alaselän kipuja ja selkeyttämään kysymystä, milloin lähetän urheilijan terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle?

Verkostoitumis/koulutustapahtuma järjestetään 13.5.2023 Sporttitalolla (Valimotie 10, 00380 Helsinki) 5. krs.

Kouluttajat

Pasi Sinisalo:

Pasi Sinisalo on työskennellyt ammattitanssijana Suomen Kansallisbaletissa, minkä jälkeen hän on toiminut urheilufysioterapeuttina yli 20 vuoden ajan. Hän on myös Suomen voimisteluliiton fysioterapia asiantuntijatyöryhmän jäsen. Voimistelupuolella Pasi tunnetaan hyvin analyyttisenä ongelman ratkaisijana sekä valmentajien kouluttajana. Hän työskentelee viikoittain voimisteluseuroissa kehonhuoltoa ja oheisharjoittelua ohjaten. Tapaturmaisen urheiluvamman tai rasitusperäisen vamman yllättäessä Pasi suunnittelee sekä toteuttaa voimistelijan kuntoutuksen ja paluun omaan lajiin yhteistyössä valmentajan ja lääkärin kanssa. Pasin ammatillinen intohimo on pysyä ajan tasalla ja jakaa tutkittua tietoa eteenpäin. Hänen mottona on ”Ei taikatemppuja. Tiimityön kautta onnistumiseen.”

Satu Ranta:

Sertifioitu urheilufysioterapeutti, erityisosaamisena voimistelulajit ja naisurheilun erityispiirteet. Satu on kasvanut maajoukkuevoimistelijasta valmentajaksi, kouluttautunut joukkuevoimistelun tuomariksi ja lopulta myös urheilufysioterapeutiksi. Satun erityisosaamista ovat etenkin urheiluvammojen ennaltaehkäisy, hoito sekä kuntoutus. Hän on kiinnostunut naisurheilijan erityispiirteistä ja kehittänyt asiantuntemusta tällä osa-alueella. Satu on Suomen Voimisteluliiton fysioterapia- asiantuntijatyöryhmän jäsen ja vuoden 2023 alusta Satu aloitti Suomen Urheilufysioterapeuttien hallituksessa tavoitteenaan lisätä urheilijoiden terveitä harjoituspäiviä.

Sannakaisa Vastamäki:

Sannakaisa Vastamäki on työskennnellyt fysioterapeuttina reilun kymmenen vuoden ajan, ja hänen vastaanotollaan käy pääsääntöisesti urheilua ja liikuntaa aktiivisesti harrastavia lapsia ja nuoria useista eri lajeista. Vuosien aikana Sannakaisa on tehnyt paljon töitä eri voimistelulajien voimistelijoiden kanssa kilpa-aerobicista telinevoimistelijoihin kuten myös rytmisen ja joukkuevoimistelijoiden kanssa. Lisäksi hän kuuluu Voimisteluliiton alaiseen terveydenhuollon ammattilaisten asiantuntijatyöryhmään sekä lattia- että telinelajien osalta.

Ohjelma:

9.45-10.00 Tervetuloa (Veera Kainulainen, Terve voimistelija -asiantuntija, Suomen Voimisteluliitto)

10-12.00 Fysioterapeuttinen tutkiminen / diagnoosi (Pasi Sinisalo)

tauko 15min

12.15-13.15 Kuntoutus alkuosa (Satu Ranta & Sannakaisa Vastamäki)

13.15-14.15 Lounas (omakustanteinen)

14.15-15.15 Kuntoutus loppuosa (Satu Ranta & Sannakaisa Vastamäki)

15.15-16.15 RTS (S & S)

16.15 loppukeskustelu ja kurssin päätös (Veera Kainulainen)

Osallistumismaksu 100€ sisältäen aamupalan ja iltapäiväkahvin.

Ilmoittautuminen eTaikan kautta täältä.

Verkostopäivä on suunniteltu ensisijaisesti live-tapahtumaksi, mutta myös etäosallistuminen on mahdollinen. Linkki etäyhteydellä osallistumiseen lähetetään ilmoittautuneille.

Haku