Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Tiesitkö, että kuperkeikka tekee hyvää aivoille? – kuperkeikkakampanja kannustaa liikkumaan ja ylittämään itsensä
20.03.2024

Tiesitkö, että kuperkeikka tekee hyvää aivoille? – kuperkeikkakampanja kannustaa liikkumaan ja ylittämään itsensä

Voimisteluliitto kampanjoi huhtikuussa liikkumisen puolesta sloganilla ”Heitä kuperkeikka, ylitä itsesi!”

Kampanja haastaa suomalaiset liikkumaan enemmän ja kokeilemaan, miten kuperkeikka onnistuu sivuttain, etuperin, takaperin tai keinuen.

Miksi juuri kuperkeikka?

Kuperkeikka on kokonaisvaltaista liikuntaa, joka kehittää ketteryyttä, tasapainoa, liikkuvuutta, lihasvoimaa ja kestävyyttäkin.

Kuperkeikka on osana jokaista voimistelulajia joko lattialla tai ilmassa tehtynä. Kuperkeikka on myös yksi ensimmäisistä liikkeistä, joita lasten voimistelukoulussa opetellaan.

  1. Kuperkeikka haastaa koko kropan ja mielen

Kuperkeikka on kokonaisvaltaista liikuntaa, joka vaatii motorista koordinaatiota, liikkuvuutta, tilanhallintaa ja hahmottamista. Kuperkeikka haastaa ylittämään itsensä.  

  1. Kuperkeikka kehittää tasapainoa ja motorisia taitoja

Kuperkeikka harjoittaa sisäkorvan tasapainoelintä. Ihmisen sisäkorvassa ovat nesteen täyttämät kaaritiehyet. Kun pää liikkuu, neste liikkuu taivuttaen reseptorikarvoja. Tästä aivot saavat tasapainon ylläpitämisen kannalta tärkeää tietoa. Pyörimällä paljon, eli tekemällä kuperkeikkoja eteen, taakse ja molemmille sivuille, tämä tasapainoelin saa kaipaamaansa harjoitusta. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä tärkeämpää hyvä tasapaino on.

  1. Kuperkeikka vahvistaa oppimista ja tekee hyvää aivoille

Kuperkeikan opettelu voi olla työläs oppimisprosessi, mikä jo itsessään aktivoi aivoja. Kun opettelee uusia liikuntataitoja, se todennäköisesti aktivoi myös sellaisia alueita, jotka liittyvät työelämässä jaksamiseen ja keskittymiskykyyn.

Paljonko huhtikuussa heitetään kuperkeikkoja?

Huhtikuun aikana kuperkeikka on esillä muun muassa kuperkeikkakoulun kautta Voimisteluliiton kanavissa ja kaikki seurat, voimistelijat, joukkueet, ohjaajat, muut lajiliitot, yhteistyökumppanit ja kaikki muut suomalaiset haastetaan mukaan heittämään kuperkeikkoja. 

Kuperkeikkakampanja on myös osa Toimintakykyinen Suomi -konseptia.

Kuperkeikka on esillä Lapsimessuilla Helsingin Messukeskuksessa 19.-21.4.2024, missä Voimisteluliiton ständille voi tulla heittämään kuperkeikkoja.

Kaikki kuperkeikat lasketaan ja huhtikuun aikana tehdyt kuperkeikat lasketaan yhteen – kuinka monta kuperkeikkaa saamme heitettyä kuukauden aikana?  Se paljastetaan Voimisteluliiton kanavissa 6.5.2024. Haasteeseen osallistujien kesken arvotaan Pohjola Vakuutuksen sponsoroimia tuotepaketteja.

Juttuvinkki

Käy tutustumassa, miten muun muassa kuperkeikkoja opetellaan lähimmän voimisteluseurasi voimistelukoulussa: yhteystiedot tarvittaessa riikka.hopiavaara@voimistelu.fi

Lue lisää kampanjasta verkkosivuilta.

 

Asiantuntijoina kampanjaa varten on haastateltu seuraavia: FT, dosentti Eero Haapala, joka toimii liikuntalääketieteen yliopistonlehtorina Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa; FT, dosentti Katja Borodulin, joka on Ikäinstituutin toiminnanjohtaja; sekä Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori Sami Kalaja.

 

 

Haku