Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Terve voimistelija -ravintomateriaalit on julkaistu
07.07.2021

Terve voimistelija -ravintomateriaalit on julkaistu

Voimistelijan kehittymistä tukee terveyden edistäminen sekä ravitsemuksen laadun ja riittävyyden varmistaminen. Monissa voimistelulajeissa harjoitellaan tuntimääräisesti paljon jo nuoresta iästä alkaen, joten ravitsemuksen ja terveyden huomioiminen on tärkeää jo lapsuusvaiheesta alkaen. Kasvun ollessa kiivaimmillaan nuoren urheilijan fyysinen kehittyminen on nopeaa, ja energiankulutus lisääntyneiden harjoitusmäärien takia yleensä suurta. Ensisijainen ravitsemuksellinen tavoite nuorella voimistelijalla onkin riittävän energiansaannin varmistaminen hyvän harjoittelun tukena. 

Voimistelulajit ovat monipuolisia, taitoa ja tekniikkaa vaativia urheilulajeja. Voimistelulajien kirjo pitää sisällään puhtaasi taito- ja taito+teholajeja. Näin ollen voimistelijoiden ravitsemukselliset tarpeet voivat vaihdella paljonkin sen mukaan, miten harjoittelussa erilaisten fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen jakautuu. Voimisteluharjoittelu voi olla joissain harjoituksissa fyysisesti äärimmäisen kuormittavaa ja energiankulutus huomattavan suurta, kun taas toisissa harjoituksissa keskitytään enemmän motoristen taitojen ja tekniikan opetteluun. Tällöin harjoitus voi olla psyykkisesti ja motorisesti hyvin haastava, mutta esimerkiksi energiankulutuksen näkökulmasta kevyempi.  

Yksi tärkeä tekijä etenkin tavoitteellisesti harjoittelevan voimistelijan ravitsemuksessa onkin urheilijakohtaisen kuormituksen ja energiankulutuksen havainnointi ja tunnistaminen. Kun omaa energiankulutusta osataan suurpiirteisesti arvioida, on myös riittävä ja harjoittelua sekä terveyden edistämistä edistävä syöminen vaivattomampaa. Monipuolisen ja riittävän ravitsemuksen kautta voimistelija voi paitsi kasvaa ja kehittyä terveenä, niin myös tavoitella urheilullisia päämääriään ja kokea onnistumisia harjoituksissa ja kilpailuissa. Hyvä ravitsemus tukee voimistelijaa myös loukkaantumisten ja sairastumisten vähentämisessä sekä niistä kuntoutumisessa.

Voimisteluliiton uudet Terve voimistelija -ravintomateriaalit on julkaistu ja ne löytyvät Voimisteluliiton Terve Voimistelija -nettisivuilta tai suoraan tämän linkin kautta.

Tässä materiaalissa esitellään voimistelijan ravitsemuksen kannalta keskeisiä tekijöitä ikävaiheittain. Materiaali antaa tukea ravitsemusasioiden kehittämiseen yleisellä tasolla, voimistelulajien moninaisuuden huomioiden. Yksilöllistä neuvoa ja ohjausta etenkin urheilijan terveyteen liittyvien huolten äärellä on hyvä hakea suoraan urheilua tuntevalta ravitsemusasiantuntijalta.

 

Haku