Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Telinevoimistelija Joonas Kukkonen voimistelee renkaiden EM-finaalissa
10.12.2020

Telinevoimistelija Joonas Kukkonen voimistelee renkaiden EM-finaalissa

 

Telinespesialisti selvitti EM-karsinnan korkein pistein ja kilpailee sunnuntaina EM-finaalissa arvokisakonkareiden kanssa. Pavel Titovin hevoskarsinta päättyi pettymykseen.

Espoon Telinetaitureiden telinevoimistelija Joonas Kukkonen ei tohtinut paljastaa julkisesti sijoitustavoitettaan miesten Euroopan mestaruuskilpailujen karsintoihin, mutta torstaina salaisetkin tavoitteet täyttyivät lähes täydelliset.

Rengasspesialisti ansaitsi EM-karsintasuorituksestaan 13,633 pistettä ja telineensä yhdeksännen sijan. Sunnuntain finaalissa kilpailee vain kahdeksan voimistelijaa, mutta sitä koskee kahden voimistelijan maakiintiö. Rengaskarsinnan kärkikahdeksikkoon mahtui kolme turkkilaista voimistelijaa, joten viimeinen finaalipaikka meni Kukkoselle.

”Ei meinaa sanat riittää, on niin hieno paikka päästä tämmöisessä kisassa finaaliin. Onnistuminen tuli oikeassa paikassa, ja finaaliin jäi vielä pikkuisen parantamisen varaa”, häkeltynyt Kukkonen lausui tulosten selvittyä.

Miesten EM-kilpailujen ensikertalainen piti karsinnassa päänsä kylmänä ja kuittasi suorituksellaan korkeammat pisteet kuin esimerkiksi syksyn SM-kilpailuissa.

”Kisasuoritukseni meni tosi hyvin. Voimaosat pysyivät hyvin ja kaikki oli oikeassa tasossa. Heilahdusosatkin menivät hienosti. Ainoa virhe tuli viimeisessä käsilläseisonnassa, joka oli vähän huonompi kuin yleensä mutta pysyi kuitenkin, ja sen jälkeen alastulo tuli hyvin”, Kukkonen kertaa.

Sunnuntain finaalissa hän pyrkii parantamaan suoritustaan ja sen myötä myös sijoitustaan. Vastassa on kuitenkin piinkova joukko kokeneita rengasvoimistelijoita. Karsinnan kärkeen voimisteli Turkin Ibrahim Çolak (14,633), joka on telineen hallitseva maailmanmestari. Kolmanneksi voimistellut ukrainalainen Igor Radivilov (14,600) on paitsi renkaiden myös hypyn ja joukkuekilpailun moninkertainen arvokisamitalisti.

Joonas Kukkosen lisäksi Suomea miesten telinevoimistelun EM-karsinnassa edusti Jyväskylän Voimistelijoiden hevosspesialisti Pavel Titov. Hän joutui kovaan paikkaan päästessään hevoselle päivän viimeisenä voimistelijana. Titovin finaali- ja mitalihaaveet murenivat putoamiseen kesken sarjan.

”Oli ihan hyvä alkusarja, mutta sitten wende-liikkeessä vähän jalat aukesivat ja tasapaino meinasi horjahtaa. Sain kuitenkin myllyn takaisin kuntoon, mutta heti seuraavassa liikkeessä – tong fei nimeltään – tasapaino heitti ja tulin alas. Vähän hävisi rytmi myllystä, enkä pystynyt enää jatkamaan, mutta loppusarja oli kuitenkin hyvä”, sijalle 22. pistein 12,400 voimistellut Titov kertoo suorituksestaan.

”Tietysti harmittaa, että sarja ei tullut läpi. Jos en olisi pudonnut, olisin ihan helposti päässyt finaaliin.”

Miesten telinefinaalit voimistellaan Turkin Mersinissä sunnuntaina kello 14–17.45. Rengasfinaali kilpaillaan kello 15.15–15.55 Suomen aikaa. Yle näyttää kilpailut Areenassa ja TV2:lla. Kisat striimataan suorana myös osoitteeseen kisat eurovisionsports.tv/europeangymnastics.

Suomen EM-voimistelijoista yhteensä kolme on mukana finaaleissa, kun Antti Varjolaakso sai finaalipaikan nuorten kuusiotteluun ja Akseli Karsikas nuorten hyppyyn. Joukkueenjohtaja Antti Palkola on suomalaisten arvokisapanokseen tyytyväinen.

”Onhan tämä kova juttu ja aivan upeaa, että meillä on kolme finalistia. Joukkue on ollut tosi hyvällä fiiliksellä alusta lähtien, ja reissu on ikimuistoinen monen asian vuoksi”, hän sanoo viitaten sekä pandemiatilanteen poikkeusjärjestelyihin että kilpailun tuloksiin.

Miesten telinevoimistelun EM-karsinta 

Karsintojen kaikki tulokset löytyvät Euroopan voimisteluliiton kilpailusivuilta osoitteesta europeangymnastics.com. 

Renkaat
1. Ibrahim Çolak (TUR) 14,633
2. Vinzenz Höck (AUT) 14,633
3. Igor Radivilov (UKR) 14,600

9. Joonas Kukkonen (FIN) 13,633

Hevonen
1. Robert Seligman (CRO) 14,300
2. Krisztofer Meszaros (HUN) 14,066
3. Petro Pakhniuk (UKR) 14,066

22. Pavel Titov (FIN) 12,400.

Kuva: Renkaiden EM-finalisti Joonas Kukkonen (Janne Haapajoki). 

Haku