Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Tehdään yhdessä lapsen oikeudet näkyviksi
17.11.2020

Tehdään yhdessä lapsen oikeudet näkyviksi

Lapsen oikeuksien viikko näkyy ja kuuluu

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettavuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Viikkoa vietetään 16.–22.11.2020 näkyvästi kouluissa, kunnissa ja järjestöissä. Jokainen toimija voi osaltaan edistää lasten oikeuksia ja niistä puhumista järjestämällä toimintaa Lapsen oikeuksien viikon aikana.

 

Mitä oikeudet tarkoittavat voimistelun näkökulmasta?

Voimisteluseuroissa liikkuu päivittäin tuhansia lapsia. Ohjaajilla ja valmentajilla onkin merkittävä rooli lasten elämässä. Voimisteluseuroissa voi pienin sanoin ja teoin tehdä lasten oikeuksien viikkoa näkyväksi.

Vuoden 2020 lapsen oikeuksien teemana on #saaunelmoida sekä #lapsellaonoikeustulevaisuuteen. Edellä mainitut tarkoittavat, että jokaisen lapsen ja nuoren on uskallettava unelmoida ja saatava eväät rakentaa omanlaistaan tulevaisuutta.  

Lapsilla on oikeus iloon ja leikkiin sekä oikeus pitää hauskaa. Heillä on oikeus onnistua ja kokea voimistelun ja liikunnan riemua. Jokaiselle on oikeus osallistua toimintaan, harrastamiseen sekä kilpaurheiluun lapsena, ei pienenä aikuisena

Lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä ja tulla kohdelluksi arvokkaana (urheilumenestyksestä riippumatta). Laadukkaassa lasten voimistelussa lapsilla on oikeus saada vastuuntuntoista ohjausta turvallisilta aikuisilta sekä oikeus menestyä oikein asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa. Lapsilla on oikeus asettaa myös omia tavoitteita ja saada tukea niiden asettamiseen. Lapsilla on oikeus tehdä oman näköistä toimintaa harrastuksestaan.

Tulethan mukaan edistämään tärkeää aihetta! 

Voit tulostaa uutisen kuvan jaettavaksi ryhmäsi lapsille tai kysyä tunnin alussa jokaiselta ”Mistä sinä unelmoit”, ”Missä ajattelet olevasi 10 vuoden kuluttua”
Vastuullisuuteen voimistelussa voit tutustua tästä:Lyhyesti Lapsen oikeuksien sopimuksesta

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989 ja se tuli kansainvälisesti voimaan 2.9.1990. Suomi oli aktiivisesti mukana lapsen oikeuksien sopimuksen valmistelussa ja laadinnassa ja allekirjoitti sopimuksen yhtenä ensimmäisistä valtioista vuonna 1990.

Voimaan lapsen oikeuksien sopimus tuli Suomessa vuonna 1991 ja sopimus on osa Suomen oikeusjärjestystä ja voimassa lakina Suomessa. Ratifioidessaan lapsen oikeuksien sopimuksen Suomi sitoutui turvaamaan lapsen kaikki oikeudet sekä suojelemaan ja edistämään niitä.

Lapsen oikeuksien sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia.

 

Haku