Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Suomalaisvoimistelijat historialliseen saavutukseen akrobatiavoimistelun EAGC-kilpailuissa
19.10.2023

Akrobatiavoimistelun EAGC-kilpailut tulivat päätökseen sunnuntaina 15.10. Suomea edustanut Tampereen Voimistelijoiden trio, Amanda Koivumaa, Angela Aarnio ja Siiri Salminen, tekivät historiaa ja nappasivat finaalipaikan triojen 11–16-vuotiaiden sarjan kilpailussa. Muiden suomalaisvoimistelijoiden suoritukset eivät kantaneet finaaleihin saakka karsintojen tyylipuhtaista suorituksista huolimatta.

Akrobatiavoimistelun EAGC (European Age Group Competitions) -kilpailut käytiin viime viikolla 12.-15.10.2023 Bulgarian Varnassa. Suomea kilpailuissa 11–16-vuotiaiden ikäsarjassa edustivat naisten triot Amanda KoivumaaAngela Aarnio ja Siiri Salminen (Tampereen Voimistelijat) sekä Niia NiemeläIina Niemelä ja Aino Väätäinen (Akron Taika) sekä naisten pari, Elsa Alho ja Tilda Tyrmi (Tampereen Voimistelijat).

Trio Amanda Koivumaa, Angela Aarnio ja Siiri Salminen

Amanda Koivumaa, Angela Aarnio ja Siiri Salminen voimistelivat historiallisesti tiensä EAGC-kilpailujen triojen finaaliin 11-16-vuotiaiden sarjassa.

Kokoonpanon valmentaja Ivan Nasonov (Tampereen Voimistelijat) iloitsee hienosta saavutuksesta sekä voimistelijoiden ja valmentajan välisestä luottamuksesta ja yhteistyöstä, josta tulokset ovat syntyneet.

Koivumaa, Aarnio ja Salminen saavuttivat nosto-ohjelmasta pisteet 25,350 ja heitto-ohjelmasta pisteet 26,250. Yhteispisteillä 51,600 trio sijoittui karsinnan yhteistuloksissa upeasti sijalle 11. Finaalipaikka aukesi suomalaisille, kun kahdeksan yhteistuloksissa parasta trioa, maakiintiön mukaisesti yksi per maa, saavuttivat paikan finaaliin.

Sunnuntaina 15.10. käyty finaali kisattiin heitto-ohjelmalla. Koivumaa, Aarnio ja Salminen voimistelivat finaalissa 8. sijalle pistein 25,400. Finaalissa voiton vei Iso-Britannia (27,100), Ranska sijoittui toiseksi (26,900) ja Belgia kolmanneksi (26,700).

Triojen sarjassa niin ikään voimistelleet Niia Niemelä, Iina Niemelä ja Aino Väätäinen voimistelivat triojen karsinnassa yhteispisteet 48,450. Nosto-ohjelmassa kokoonpano keräsi pisteet 24,400 ja heitto-ohjelmassa pisteet 24,050. Karsinnan sijoitus oli 22.

Trion valmentaja Lotta Nuppola (Akron Taika) kertoo, että trio sai suoritettua ehjät kaksi ohjelmaa, mistä kokoonpano oli iloinen. Ohjelmissa muutamat yksittäiset kohdat eivät kuitenkaan onnistuneet trion parhaan osaamisen mukaisesti.

Trio Niia Niemelä, Iina Niemelä ja Aino Väätäinen

”Nämä pienet virheet tietysti harmittivat urheilijoita, mutta päällimmäisenä oli ilo upeasta kokemuksesta ja siitä, että kaikki elementit saatiin suoritettua hyväksytysti”, jatkaa Nuppola.

Pari Elsa Alho ja Tilda Tyrmi

Tampereen Voimistelijoiden pari Elsa Alho ja Tilda Tyrmi ylsivät myös hienoon suoritukseen 11-16-vuotiaiden naisten parien karsinnassa voimistelemalla finaalin toiselle varasijalle. Kokoonpano sai nosto-ohjelmasta 26,200 pistettä ja heitto-ohjelmasta 24,300 pistettä. Parin sijoitus oli karsinnan 13. yhteispistein 50,500.

Tampereen Voimistelijoiden valmentaja Nasonov kertoo olevansa todella ylpeä voimistelijoistaan, jotka tekevät kovaa työtä unelmiensa eteen yhdessä valmentajansa kanssa.

”Molemmat valmentamani kokoonpanot tekivät kovan työn ja ylsivät parhaimpiin suorituksiinsa. Tytöt lähtivät tekemään rohkeasti, täysillä ja pystyivät keskittymään suoritukseen. Tästä on mahdollista vielä parantaa, korjata ja seuraavalla keralla näyttää vielä parempaa tekemistä!” kommentoi Nasonov tyytyväisenä suojattiensa tyylinäytteitä.

Kisaviikko oli kaiken kaikkiaan onnistunut ja mahtava kokemus nuorelle edustusjoukkueelle, joka keräsi useamman maan valmentajilta ja tuomareilta kehuja siitä, miten Suomen taso on noussut vuosi vuodelta.

”Oli upea seurata huippumaiden harjoittelua ja kisasuorituksia. Etenkin Iso-Britannian miesten nelikot teki meihin vaikutuksen”, kiteyttävät Akron Taikan edustusvoimistelijat kisaviikon tunnelmia.