Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Suomalaisten Challenge Cup päätökseen ja historian kirjoihin
11.06.2021

Suomalaisten Challenge Cup päätökseen ja historian kirjoihin

Joonas Kukkonen sijoittui Challenge Cupin 2. karsintakisapäivän parhaana suomalaisena renkaiden 14. pistein 13,000. Suomalaisedustusta ei tulla näkemään viikonlopun telinekohtaisissa finaaleissa, mistä huolimatta kilpailut saattavat jäädä suomalaisen telinevoimistelun historiaan.

Kroatian Osijekin Challenge Cupin toinen karsintakisapäivä ja renkaiden, rekin ja hypyn telinekohtaiset karsinnat kilpailtiin tänään perjantaina. Parhaan suomalaistuloksen voimisteli Joonas Kukkonen (Espoon Telinetaiturit) sijoittuen renkaiden 14. pistein 13,000. Kahdeksan parhaan päästessä telinekohtaisiin finaaleihin, päättyy suomalaisurheilijoiden kisataival karsintoihin. Kuusiottelua tai joukkuekilpailua ei Challenge Cupissa kilpailla.
 
”Tänään oli vahva olo ja sarja onnistui hyvin. Pisteet jäivät mataliksi, joka jäi vähän ihmetyttämään. Finaaliin ei näin kovatasoisessa kisassa tulla menemään”, kommentoi Kukkonen heti suorituksensa jälkeen.

Myöskin renkailla taituroinut Tarmo Kanerva (Tampereen Sisu) voimisteli itselleen 23. sijan ja pisteet 12,450. Rekillä Kanervan sarjaan kuulunut uusi irroitus päätyi harmillisesti putoamiseen ja 35. sijaan pistein 10,150.

”Rekillä tein Kovacs-irroituksen ensimmäistä kertaa sarjassa. Siinä tuli putoaminen ja sen jälkeen oli vaikea jatkaa sarjaa. Jäi harmittamaan. Renkailla suorituksessa oli hieman ylimääräistä hermoilua ja pieniä virheitä, mutta alastulo jämähti jykevästi paikalleen”, summasi Kanerva suorituksiaan.

”Sain tehtyä molemmat vaikeutetut uudet hypyt, jännitystä oli liikaa matkassa. Onnistuminen oli pienestä kiinni. Varmemmalla fiiliksellä seuraavaan kisaan”, kommentoi Tampereen Sisun Patrick Palmroth, joka vei hypyn karsintakilpailussa 22. sijan pistein 12,800.

Suomalaisia ei siis 12.–13.6. voimisteltavissa finaaleissa nähdä, mutta Kroatian kilpailut saattavat silti jäädä suomalaisen telinevoimistelun historiaan. Pavel Titovin (Jyväskylän Voimistelijat ’79) torstain karsinnoissa hevosella tekemä oma uusi liike menee Kansainvälisen Voimisteluliitto FIG:n teknisen komitean käsittelyyn. Jos liike hyväksytään, saa Titov omaa nimeään kantavan Titov-liikkeen lajin sääntökirjaan kaikkien aikojen neljäntenä suomalaisena telinevoimistelijana. Nykyisissä säännöissä nimikkoliikkeitä suomalaisilla on kaksi: Annamari Maarasella puomilla ja Tomi Tuuhalla renkailla. Ensimmäinen suomalaisvoimistelijan nimeä kantanut liike tehtiin rekillä jo 1930-luvulla Ilmari Pakarisen toimesta.

Lisää torstain ensimmäisestä karsintapäivästä voit lukea täältä.

Challenge Cupin 2. karsintapäivä, tulokset

Kilpailusivustolle ja tuloksiin pääset tästä.

Renkaat
1. Ibrahim Colak, TUR, 14,900
2. Salvatore Maresca, ITA, 14,850
3. Vinzenz Hoeck, AUT, 14,700

14. Joonas Kukkonen, FIN, 13,000
23. Tarmo Kanerva, FIN, 12,450

Rekki
1. Milad Karimi, KAZ, 14,450
2. Alexander Myakinin, ISR, 14,350
3. Tin Srbic, CRO, 14,350

35. Tarmo Kanerva, FIN, 10,150

Hyppy
1. Igor Radivilov, UKR, 14,800
2. Andrey Medvedev, ISR, 14,725
3. Adem Asil, TUR, 14,450

22. Patrick Palmroth, FIN, 12,800

 

Suomalaisten olympiakarsintatilanne

Dohan maailmancup 23.–26.6.2021 on viimeinen olympiakarsinta ja tilaisuus varmistaa telinekohtainen paikka Tokion olympialaisiin 23.7.–8.8.2021. Suomalaisedustajia maailmancupissa ei tulla näkemään. Emil Soravuo (Espoon Telinetaiturit) pitää 1. varasijaa olympiaedustuspaikkaan permannon rankingin kautta ja näin ollen hänet tullaan näkemään Tokiossa vain, mikäli Espanjan Rayderley Zapata ei ottaisi omaa paikkaansa vastaan.

Huhtikuun EM-kisat toimivat kuusiottelijoiden viimeisenä mahdollisuutena olympiapaikkaan. Suomalaisista parhaiten kilpailuissa onnistui Elias Koski (Voimisteluseura Helsinki) Kansainvälinen Olympiakomitea varmistaa Tokion olympialaisten lopulliset edustuspaikat Dohan maailmancupin jälkeen. Naisten telinevoimistelun puolella suomalaisedustusta ei Tokion olympialaisissa tulla näkemään.

Rytmisen voimistelun maajoukkueen matka Tokion olympialaisiin ratkeaa EM-kisoissa Bulgariassa 10.–13.6.2021. Kilpailussa jaetaan yksi edustuspaikka kaksiottelua parhaalle, ei vielä olympiapaikkaa varmistaneelle joukkueelle. Lajin yksilövoimistelijoita ei olympialaisissa tulla näkemään.

 

Voimistelu liikuttaa. Myös seuraavat 125 vuotta.

Nyt on aika juhlia. Osallistu juhlavuoteen jakamalla sosiaalisessa mediassa oma voimisteluliikkeesi, temppusi tai tervehdyksesi #onnittelutemppu #voimistelu125

Suomalaisen voimistelun 125-vuotista liittotaivalta juhlitaan yhdessä Suomen Voimisteluliiton, Finlands Svenska Gymnastikförbund FSG:n ja Suomen Työväen Urheiluliiton TUL:n kanssa.

 

Haku